"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΚΟΣΜΟΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΑ: Οταν μιλούν τα χέρια

Απο την ΜΑΡΙΑ ΜΥΣΤΑΚΙΔΟΥ


Κάθε λαός, εκτός από τη γλώσσα του, τα ήθη και τα έθιμά του, χρησιμοποιεί και διάφορες χειρονομίες, που είτε είναι θετικές είτε γίνονται αντί λεκτικής προσβολής.



Οι Ελληνες μάλιστα, στα ταξίδια μας στο εξωτερικό, λόγω του ταμπεραμέντου μας συνηθίζουμε να μιλάμε και σε... άπταιστη νοηματική, όταν δεν κατέχουμε τη γλώσσα. Αυτό όμως μπορεί να μας βάλει σε μπελάδες. Ιδίως αν επισκεφθούμε κάποια χώρα στην οποία τα νοήματα που για μας είναι θετικά, εκεί νοούνται ως προσβολές. Και μάλιστα του χειρίστου είδους. Ας δούμε παρέα τι να αποφεύγετε να κάνετε με τα χέρια σας στα ταξίδια σας.



* Στις μουσουλμανικές χώρες το αριστερό χέρι θεωρείται «βρώμικο». Οι χειραψίες γίνονται λοιπόν μόνο με το δεξί, το «καθαρό». Ετσι λοιπόν αν βρεθείτε σε μουσουλμανική χώρα σε καμία περίπτωση μη δώσετε το αριστερό σας χέρι για χαιρετισμό - πρόκειται για απίστευτα απρεπή και ανάρμοστη χειρονομία.



* Αν ταξιδέψετε στο Ιράν μη σηκώσετε τον αντίχειρά σας. Η χειρονομία αυτή, που στη Δύση σημαίνει «επιτυχία», στο Ιράν είναι προσβολή. Το ίδιο ισχύει για όλη τη Μέση Ανατολή, τη Ρωσία και τη Δυτική Αφρική, που δεν ταυτίζουν την κίνηση με το «μπράβο», αλλά με συγκεκριμένο σημείο της ανδρικής ανατομίας (καταλαβαίνετε τι εννοώ...).



* Προσβολή είναι και το -αθώο στις δυτικές χώρες- σήμα ΟΚ, ο κύκλος που σχηματίζεται με την ένωση αντίχειρα και δείκτη, αν το κάνετε στην Τουρκία και στη Βραζιλία. Αν, δε, το δοκιμάσετε σε ταξίδι σας στην υπόλοιπη Λατινική Αμερική, ίσως έχετε περισσότερο φιλική αντίδραση απ' όση περιμένετε, αφού εκεί σηματοδοτεί... ερωτικό κάλεσμα.



* Μπορεί εδώ στη Μεσόγειο να δείχνουμε την αγάπη μας αγκαλιάζοντας ανά πάσα στιγμή, ακόμα και στον δρόμο, συγγενείς και φίλους, στην Ανατολική Ασία όμως καλύτερα να αποφεύγετε τους εναγκαλισμούς και τα φιλιά δημοσίως. Στις χώρες αυτές οι αποστάσεις προτιμώνται και κάθε μεσογειακή ένδειξη τρυφερότητας είναι προσβολή. Επίσης, αν ταξιδέψετε σε χώρες που ασπάζονται τον βουδισμό, μην αρχίσετε να χαϊδεύετε κεφάλια από πιτσιρίκια, όπως κάνετε εδώ. Στις χώρες αυτές το κεφάλι θεωρείται ιερό και δεν το αγγίζουμε!



* Στο Κουβέιτ δύο άντρες μπορούν να κρατιούνται χέρι χέρι και να περπατούν στον δρόμο (είναι ένδειξη βαθιάς φιλίας). Δεν συμβαίνει το ίδιο για τα ζευγάρια και τις γυναίκες!



* Αν επισκεφθείτε την Ισπανία, την Πορτογαλία, τη Βραζιλία ή την Κολομβία, μην επιχειρήσετε να κάνετε τα γνωστά «κερατάκια». Η χειρονομία εκεί δεν είναι και τόσο αθώα, αφού τη λαμβάνουν στα σοβαρά... Με την κυριολεκτική έννοια...



* Το γνωστό σήμα της νίκης μπορεί να σας βάλει σε μπελάδες αν το δοκιμάσετε σε Αγγλία και Αυστραλία. Και αυτό επειδή αν σχηματίσετε το γνωστό V με την παλάμη να κοιτάει το πρόσωπό σας, είναι κατάμουτρη προσβολή. Το ίδιο V αν το κάνετε με την παλάμη να κοιτάει κάτω και είστε στη Σαουδική Αραβία, τότε...

 μάλλον αποχαιρετήστε το χέρι σας! Η χειρονομία, που παραπέμπει σε σεξουαλική πράξη, θεωρείται από τις υπέρτατες προσβολές.



* Η κίνηση με τον δείκτη να καλεί κάποιον να έρθει κοντά του, μπορεί για μας να είναι συνηθισμένη, αλλά στις Φιλιππίνες μην το επιχειρήσετε γιατί θα χοντροπαρεξηγηθείτε. Η κίνηση εκεί είναι δόκιμη μόνο για να καλέσετε κάποιον... σκύλο και αν εσείς το κάνετε αναφερόμενοι σε άνθρωπο, καταλαβαίνετε ότι θα έχετε θέμα...


Μάθετε περισσότερα στα:


*http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_gestures
*www.aquiziam.com/rudegestures.html
*www.aquiziam.com/rudegestures2.html
*http://travel.ca.msn.com/international/photogallery.aspx? cp-documentid=22585990

Δεν υπάρχουν σχόλια: