"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΚΟΙΝΩΝΙΑ: Μπαμπούλες και τέρατα

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΑ ΜΥΣΤΑΚΙΔΟΥ



Καταδυναστεύουν τη λογική. Τυραννούν το μυαλό και στοιχειώνουν τα όνειρα. Ζουν στο σκοτάδι και τρέφονται από τον φόβο. Είναι οι μπαμπούλες των παιδικών μας χρόνων, ζοφερές παρουσίες που μας κυνηγούσαν ανηλεώς όταν ήμασταν πιτσιρίκια και που κατά καιρούς εμφανίζονται απρόσμενα από τη λήθη για να παίξουν με την ενήλικη φαντασία μας.



Μια άποψη λέει ότι τους μπαμπούλες τους εφηύραν οι γονείς. Ηταν οι φρικιαστικές φιγούρες που θα κρατούσαν τα μικρά παιδιά ήσυχα και υπάκουα. Μια άλλη θεωρία -που την ασπάζονται αρκετοί συγγραφείς τρόμου, με πρώτο και καλύτερο τον μετρ Στέφεν Κινγκ- θέλει τους μπαμπούλες να υπάρχουν στ' αλήθεια. Να κρύβονται ύπουλα στα σκοτάδια και να αρπάζουν τους απρόσεκτους και αφελείς που κάνουν το λάθος να τους αμφισβητήσουν. Ο ίδιος άλλωστε, όπως συνηθίζει να γράφει, πατάει σπάνια στο υπόγειο του σπιτιού του και πάντα με το φως αναμμένο, γιατί εκεί κρύβεται ο προσωπικός του εφιάλτης, πάντα έτοιμος να τον αρπάξει και να τον εξαφανίσει για πάντα!



Είτε έτσι είτε αλλιώς, πάντως, οι ιστορίες που πλέκονται με πρωταγωνιστές μπαμπούλες εκτός από τρομακτικοί είναι πάντα ενδιαφέροντες. Χαρακτηριστικό τούτου, είναι πως κάθε χώρα έχει τον δικό της, ντόπιο μπαμπούλα, για να φοβίζει τα παιδιά. 

Στην Ιαπωνία, ο Namahage μια δαιμονική φιγούρα με φριχτά δόντια και απαίσια χαρακτηριστικά εμφανίζεται κάθε νέο έτος στα σπίτια και ζητά να μάθει αν «υπάρχει εδώ κάποιο άτακτο παιδί». Οι γονείς πρέπει να διαβεβαιώσουν τον δαίμονα ότι όλα τα παιδιά στο σπίτι είναι καλά και υπάκουα. Τα άτακτα καταλήγουν στο σακί του και κανείς ποτέ δεν τα ξαναβλέπει.


«Κοιμήσου παιδάκι, κοιμήσου τώρα, αλλιώς ο μπαμπούλας θα έρθει για να σε φάει», τραγουδάνε οι μαμάδες στα παιδιά τους σε Ισπανία και Μεξικό. Ο δικός τους μπαμπούλας φοράει μαύρο μακρύ μανδύα και έχει σκεπασμένο το κεφάλι με κουκούλα, ένα κεφάλι που μοιάζει πολύ με τον καρπό της καρύδας. Στις χώρες αυτές, υπάρχει και το θηλυκό ανάλογο. Η μάγισσα (la brula) καταβροχθίζει τα παιδιά που είναι άτακτα και που δεν τρώνε το φαγητό τους. Ωστόσο, η μάγισσα έχει τρωτά σημεία: δεν πλησιάζει ποτέ σε καρέκλες που στη βάση τους έχουν κρυμμένο ψαλίδι, ούτε σε πόρτες που από πίσω υπάρχουν σκούπες!



Στην Αγγλία και στις ΗΠΑ, ο μπαμπούλας είναι η στοιχειωμένη φιγούρα ενός κακομούτσουνου πλάσματος που κυκλοφορεί στα σκοτάδια και στην ομίχλη, αρπάζοντας οποιονδήποτε πέσει στα αδηφάγα χέρια του. Φοράει σκούρα ρούχα και περιμένει σχεδόν αόρατος, υπομονετικά ανάμεσα στις σκιές, ώσπου να αδράξει το θύμα του. Επίσης, οι μπαμπούλες αυτοί λατρεύουν να χώνονται μέσα σε ντουλάπες και να κρύβονται κάτω από τα κρεβάτια των μικρών παιδιών. Κάθονται εκεί και προβάλλουν εφιαλτικά όταν η νύχτα πέσει, επιχειρώντας να βουτήξουν τα πιτσιρίκια και να τα πάρουν για πάντα μαζί τους.



Ο Σκωτσέζος μπαμπούλας είναι ένα κακορίζικο ξωτικό που προκαλεί κακοτυχίες και προβλήματα σε όσους περισσότερους μπορεί, μεγάλους και μικρούς. Τις νύχτες απλώνει το παγωμένο χέρι του πάνω στα κεφάλια των παιδιών, κάνοντας τα να τινάζονται από τον ύπνο τους. Αν κάποιος κάνει το λάθος να τον αποκαλέσει με το όνομά του, τότε ο δαιμονικός Hoggart τον ακολουθεί συνεχώς και για πάντα. Αν θέλετε να τον κρατήσετε έξω από το σπίτι σας, κρεμάστε πάνω από την εξώπορτα σας ένα πέταλο.



Τα παιδιά στις Μπαχάμες τρέμουν τον Μικροσκοπικό Ανθρωπο. Αν και το όνομα δεν ακούγεται και πολύ τρομαχτικό, ο λιλιπούτειος μπαμπούλας αρπάζει τα παιδιά που βρίσκονται στους δρόμους μετά τη δύση του ήλιου, τα συρρικνώνει, και τα κάνει υπηρέτες του για πάντα. 

Στην Τσεχία και την Πολωνία, ο φοβερός Bubak που έχει μορφή φρικιαστικού σκιάχτρου ενεδρεύει στις όχθες των ποταμών και κάνοντας διάφορες φωνές προσπαθεί να προσελκύσει στις άρπαγες του μεγάλους και παιδιά. Οταν δεν καιροφυλακτεί, επιβαίνει σε μια δυσοίωνη άμαξα που τη σέρνουν γάτες και ανεμίζει σαν τρόπαια τα κουρέλια από τα θύματά του. 

Αν βρεθείτε στην Ολλανδία, προτού κοιμηθείτε, ελέγξτε προσεκτικά τον χώρο κάτω από το κρεβάτι σας και τις ντουλάπες. Εκεί φωλιάζει ο Bolman, ένα άτριχο πλάσμα με τεράστια μάτια, κοφτερά δόντια και μακριά και γαμψά νύχια που στέκεται ήσυχο στο σκοτάδι και περιμένει την κατάλληλη στιγμή για να ορμήξει καταπάνω σε όποιον δεν κοιμάται!



Ο ακέφαλος Pugot Mamu:

η φριχτή φιγούρα με τα μαύρα που ζει πάνω σε δέντρα και εγκαταλελειμμένα σπίτια, είναι ο φόβος και ο τρόμος των παιδιών στις Φιλιππίνες. Αποκεφαλίστηκε μόνος του και σέρνει το θλιβερό του σαρκίο στα σκοτάδια μέχρι να εμφανιστεί κάποιο άτακτο παιδί. Τότε το αρπάζει και το καταβροχθίζει από το κενό που άλλοτε ήταν το κεφάλι του. 

Το Nokken, είναι ένα φοβερό πλάσμα που ζει στις λίμνες της Νορβηγίας. Εχει νοσηρό παρουσιαστικό και τεράστια μάτια που λαμπυρίζουν στο σκοτάδι. Και αλίμονο στα παιδιά που δεν είναι φρόνιμα και τριγυρίζουν εκεί κοντά τις νύχτες. Χάνονται για πάντα στα απύθμενα νερά του υγρού του βασιλείου. 

Στην Ιταλία, τα παιδιά που δεν τρώνε το φαγητό τους, κινδυνεύουν από τον uomo Nero. Ο μαύρος άνθρωπος χώνεται κρυφά μεσημέρι-βράδυ κάτω από το οικογενειακό τραπέζι και αν τα παιδιά αρνούνται να φάνε, οι γονείς απλώς χτυπούν το τραπέζι και ο φρικιαστικός μαύρος άνθρωπος αναλαμβάνει δράση... 

Για περισσότερα δείτε και τα:

Δεν υπάρχουν σχόλια: