"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΣΥΡΙΖΟΚΟΜΜΑΤΟΣΚΥΛΟΑΛΗΤΑΡΑΔΙΚΟ: Πώς στήθηκε η "κομπίνα" ΣΥΡΙΖΑ με τους συμβασιούχους της ΠΟΕ-ΟΤΑ

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ 
Του Μανόλη Καψή


Τρέχει και δεν φτάνει τώρα ο Πάνος Σκουρλέτης. Κι όμως η "κομπίνα" - για να προσλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ στο δημόσιο τα δικά του παιδιά - είχε στηθεί αριστοτεχνικά. Απλά έσκασε μια "στραβή" που θα έλεγε και ο Μπαλάφας… Με το Ελεγκτικό Συνέδριο. ("Τζάμπα" οι επισκέψεις του Βερναρδάκη στο Ανώτατο Δικαστήριο..)


Ιδού πως στήθηκε η κομπίνα (κομπίνα κανονική): 


Πρώτος στρώνει το έδαφος για τις προσλήψεις των συμβασιούχων στο δημόσιο ο "γνωστός" Γιώργος Κατρούγκαλος. Είμαστε στο 2015, την εποχή της διαπραγμάτευσης με τα πουκάμισα έξω. Ο Γ. Κατρούγκαλος είναι στο υπουργείο Εσωτερικών. Ψηφίζει το νόμο 4325 που προβλέπει: 


1ον Καταργεί την εποπτεία του ΑΣΕΠ για το αν οι συμβάσεις στους ΟΤΑ καλύπτουν εποχιακές, έκτακτες η πάγιες ανάγκες (σ.σ. Σιγά μην ξέρει το ΑΣΕΠ καλύτερα από τον Κατρούγκαλο). 


2ον Καταργεί την υποχρέωση του δημοσίου να μειώνει κάθε χρόνο τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου κατά 10% . Υποχρέωση που είχε επιβάλει η τρόικα. ( Είπαμε είμαστε στην εποχή του Βαρουφάκη και ο Κατρούγκαλος εφαρμόζει το πρόγραμμα Θεσσαλονίκης...) 


3ον Με το άρθρο 39 απαλλάσσει τους δημάρχους από τις ποινικές ευθύνες που είχαν γιατί δεν προσέβαλαν στα δικαστήρια το αίτημα των συμβασιούχων να διοριστούν ως μόνιμοι, επειδή δήθεν καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες (Υποχρέωση που είχε επιβάλει ο Καλλικράτης για να μπει ένα τέλος στην "φάμπρικα" με τις μονιμοποιήσεις από το παράθυρο). 


Μπαίνει το πρώτο λιθαράκι.. Της κομπίνας. ( Κομπίνα κανονική).


Όμως ο κ. Κατρούγκαλος δεν μένει εκεί.. (Υπάρχει σχέδιο, σας είπα). Τροποποιώντας μια άσχετη διάταξη και κατά παρέκκλιση των κειμένων διατάξεων, ορίζει ότι πλέον μπορούν να ανανεώνονται η να επανασυνάπτονται όλες οι συμβάσεις των ήδη εργαζομένων στην καθαριότητα, σε όλο το δημόσιο (και άσε το Σύνταγμα να κουρεύεται κύριε συνταγματολόγε). Η πρώτη φάση του σχεδίου "Άλωση του Δημοσίου" η το σχέδιο " Διορίζειν δια των δικαστηρίων", έχει μπει σε εφαρμογή. Όλα πάνε πρίμα..


Έρχεται τώρα ο κ. Βερναρδάκης. Εκσυγχρονιστής και αυτός. Καμία σχέση με ρουσφέτια. "Τι απατεώνες είμαστε;" που θα έλεγε και η Φωτίου;  


Είμαστε στο 2016. Πατάει πάνω στην διάταξη Κατρούγκαλου και αρχίζει τις παρατάσεις των συμβάσεων. Μέχρι τέλους του 2016 παρακαλώ. Κλείνει το μάτι δηλαδή στους συμβασιούχους ότι θα προσληφθούν όλοι. Ότι οι συμβάσεις τους, από ορισμένου χρόνου θα γίνουν αορίστου. Επειδή δήθεν καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Έτσι δουλεύει το κόλπο.. Και αρχίζει και τις τροποποιήσεις. Βάλε και τους διμηνίτες μέσα, βάλε και αυτόν, βάλε και τον άλλο.. Το κόλπο προχωράει κανονικά και δεν τους έχει πάρει μυρουδιά κανείς. (Κομπίνα κανονική..)


Έρχεται μετά το "τρίο των απίθανων" υπουργών. Πολάκης (Υγείας), Κατρούγκαλος (Εργασίας πλέον) και Σπίρτζης (Μεταφορών). Είμαστε στο 2016. Και με τους νόμους 4403, 4413, 4468, που ψηφίζονται από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, δίνεται η δυνατότητα στους τρεις υπουργούς να συνάπτουν ατομικές συμβάσεις με τους εργαζόμενους στην καθαριότητα ή στην φύλαξη των υπουργείων (και των εποπτευόμενων από αυτούς οργανισμών. Δηλαδή στο μισό δημόσιο). Το σχέδιο "Άλωση του Δημοσίου" προχωράει κανονικά... Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κηρύξει τον πόλεμο στους "εργολάβους εργαζομένων", έχει και αριστερό άλλοθι δηλαδή, και ετοιμάζεται για την τελική έφοδο.


Μπαίνει στο κόλπο και η Γεροβασίλη. Έχει μετατεθεί στο υπουργείο Δημόσιας Διοίκησης πλέον. Ειδικά για τους εκατοντάδες συμβασιούχους του υπουργείου Πολιτισμού, δίνει το πράσινο φως για την μετατροπή των συμβάσεων από ορισμένου χρόνου σε αορίστου. ( Δια μέσω του σεβαστού δικαστηρίου φυσικά..)Ελάτε κι εσείς πελάτες μας στο δημόσιο. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μεγάλη καρδιά ( και έχει ανάγκη από ψήφους).  


Ποιο πρωτοβάθμιο δικαστήριο δεν θα δικαιώσει τους εργαζόμενους, φτωχούς βιοπαλαιστές, που διεκδικούν μονιμοποίηση, αφού ούτε κι ο εργοδότης διαφωνεί; 


Άντε, κι εσείς, σε λίγο μόνιμοι... Λίγο υπομονή...


Στο τέλος κάνει την εμφάνιση του και ο Σκουρλέτης. (Από νωρίς στο κόλπο αυτός). Περνάει και αυτός διάταξη τον Δεκέμβριο του 2016 ( νόμος 4447) που απαλλάσσει τους δημάρχους και στο μέλλον.. από οποιαδήποτε ποινική κύρωση, όταν δεν παρεμβαίνουν στο δικαστήριο αρνούμενοι την ανάγκη πρόσληψης νέου, μόνιμου προσωπικού. Βολεύει και τους δημάρχους που έχουν και τα δικά τους ρουσφέτια να φροντίσουν. Όλοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες βρε αδελφέ.. Δεν βλέπεις τα άδεια γραφεία; Το λέει και το δικαστήριο και δεν έχουμε και πρόβλημα με την τρόικα, αφού οι προσλήψεις μέσω απόφασης δικαστηρίου δεν εμπίπτουν στον περιορισμό της μιας πρόσληψης για 4 αποχωρήσεις. Και τα σκυλιά δεμένα.. 


Η κομπίνα έχει...
 ολοκληρωθεί


Συνεχείς παρατάσεις συμβάσεων, βούτυρο στο ψωμί των συνδικαλιστών και των εργατολόγων που προσφεύγουν στα δικαστήρια και ζητούν την μετατροπή των συμβάσεων από ορισμένου χρόνου σε αορίστου. Και το Δημόσιο λάμπει με την απουσία του από το ακροατήριο.


Και ξαφνικά σκάει η "στραβή". Το ελεγκτικό συνέδριο....


Υ.Γ. Έτσι δεν γίνεται όμως και σε όλες τις αστυνομικές ταινίες. Όσο καλά και να έχει στηθεί το κόλπο, πάντα κάποιο λάθος δεν γίνεται; Και τους μαζεύουν όλους;

Δεν υπάρχουν σχόλια: