"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΥΠΑΡΚΤΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ-ΞΕΦΤΙΛΑΡΟΠΛΗΚΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ: Η τιμή του μπακαλιάρου και άλλα πολύ σημαντικά θέματα

Toυ ΜΑΝΟΥ ΒΟΥΛΑΡΙΝΟΥ

Μετά το δυστύχημα στα Τέμπη τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ξέφυγαν κάπως από την αποστολή τους και για σχεδόν τρεις εβδομάδες ενημέρωναν για την ασφάλεια των μεταφορών, τις συμβάσεις που υπέγραφαν και ξαναϋπέγραφαν οι υπουργοί, την κατάσταση στο ελληνικό δημόσιο
(δηλαδή την κατάσταση στη χώρα αφού ό,τι είναι οι χώρες είναι και τα δημόσιά τους) και γενικά θέματα βαριά και δύστροπα τα οποία καθόλου δεν ενδιαφέρουν και ουδόλως ενημερώνουν το κοινό που τα παρακολουθεί. Δεν θα ήταν υπερβολή αν κάποιος μιλούσε για μαύρη τρύπα στην ενημέρωση.

Ευτυχώς, τις τελευταίες ημέρες παρατηρώ ότι η μαζική ενημέρωση απομακρύνεται σιγά σιγά από τα ασήμαντα και επιστρέφει στα πραγματικά σημαντικά θέματα τα οποία είχαν μείνει στο περιθώριο όλες τις τελευταίες ημέρες. 

Προκειμένου να συμβάλω κι εγώ στο ιερό λειτούργημα της ενημέρωσης του εξυπνότερου, εργατικότερου και πιο βασανισμένου λαού στον κόσμο ετοίμασα μια μικρή λίστα με τα θέματα που πρέπει οπωσδήποτε να απασχολήσουν τις επόμενες ημέρες τις ενημερωτικές εκπομπές και τα δελτία των ειδήσεων.

    Ρεπορτάζ για την τιμή του μπακαλιάρου: Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να επιχειρηματολογήσω ιδιαιτέρως για να σας πείσω ότι πρόκειται για θέμα υψίστης σημασίας, ανάλογης με το θέμα της τιμής της λαγάνας. Όλοι καταλαβαίνουμε πως είναι φοβερά σημαντικό να γίνουν όσο το δυνατόν περισσότερα ρεπορτάζ που θα ενημερώνουν για το πού κυμαίνεται η τιμή του ψαριού που παραδοσιακά καταναλώνεται την 25η Μαρτίου. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν μπορούν ούτε να βγουν από το σπίτι τους να πάνε μέχρι ένα σούπερ μάρκετ ή στο ψαράδικο της γειτονιάς τους, ούτε μπορούν να μπουν στο ίντερνετ και δεν έχουν κάποιον να τους ενημερώσει, οπότε υπάρχει κίνδυνος να περάσει η γιορτή κι εκείνοι να μην έχουν μάθει πόσο έκανε φέτος ο μπακαλιάρος στη Βαρβάκειο.


    Συζητήσεις για την ακριβή ημέρα των εκλογών: Η ημέρα των εκλογών έτσι κι αλλιώς θα ανακοινωθεί τουλάχιστον ένα μήνα πριν αλλά αυτό δεν έχει καμία απολύτως σημασία. Λίγα πράγματα είναι τόσο χρήσιμα για έναν πολίτη που θέλει να λέγεται ενημερωμένος όσο το να παρακολουθεί σχολιαστές να παίζουν την κολοκυθιά με ημερομηνίες.


    Ρεπορτάζ δρόμου: Ξέρετε, αυτά τα πολύ σημαντικά ρεπορτάζ στα οποία οι ρεπόρτερ θα κάνουν σε άσχετους περαστικούς ερωτήσεις που, για να απαντηθούν, θέλουν ειδικές γνώσεις, ή ερωτήσεις των οποίων οι απαντήσεις εξαρτώνται αποκλειστικά από τη διάθεση του ερωτώμενου (που είναι αυτός που παρατάει τη δουλειά του για να μιλήσει στην κάμερα). Αν εξαιρέσουμε ότι κανονικά τα ρεπορτάζ αυτά θα έπρεπε να ονομάζονται «Η γνώμη του κάθε Φούφουτου» είναι ιδιαιτέρως σημαντικά για την ενημέρωσή μας. Ποιος άλλωστε δεν αποκομίζει φοβερά οφέλη από τις απόψεις δύο-τριών τυχαίων συμπολιτών.

 
    Ρεπορτάζ για τους Αθηναίους που έφυγαν για τριήμερο: Πραγματικά ενημερωμένος πολίτης είναι αυτός που έχει εικόνα για την πληρότητα των τουριστικών προορισμών του τριημέρου και έχει δει τουλάχιστον 10 οδηγούς στα διόδια να γκρινιάζουν για την κίνηση την οποία θα είχαν αποφύγει αν είχαν ξεκινήσει λίγες ώρες νωρίτερα ή αργότερα. Μετά θα μάθουμε τι γίνεται με τους εκδρομείς του Πάσχα, μετά με τους εκδρομείς του καλοκαιριού κ.ο.κ. ώστε όλο τον χρόνο η τουριστική ενημέρωσή μας να είναι πλήρης.


    Παράξενες...

 

 ειδήσεις από όλο τον κόσμο: Δεν υπάρχει ενημέρωση που να περιορίζεται στα σύνορα της χώρας κι έτσι όποιος οργανισμός ενημέρωσης θέλει στ’ αλήθεια να ενημερώσει φροντίζει να ενημερώνει το κοινό του για όλα τα φλέγοντα ζητήματα του πλανήτη: χαμένα αρκουδάκια που ξαναβρίσκονται, γέννες σε ζωολογικούς κήπους, περίεργες ληστείες που μοιάζουν με ταινία του τρίο Στούτζες, διαζύγια σταρ του Χόλιγουντ, δυστυχήματα σε ξεχασμένες επαρχίες της Ασίας, η γυναίκα με το μούσι, το παιδί λάστιχο, η ασώματος κεφαλή και γενικά όλα όσα χρειάζεται να ξέρει όποιος θέλει να βρίσκεται στην καρδιά των εξελίξεων. Και μπράβο του.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: