"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗ ΣΟΥΡΓΕΛΑ και ΚΟΙΝΩΝΙΑ: Εδώ η Βρετανία και η Ευρώπη καίγονται και το μ##ν$ της Μέγκαν χτενίζεται

Του ΒΑΣΙΛΗ ΚΑΝΕΛΛΗ

Η μία είδηση είναι η εξής:  Στα 130 δισ. στερλίνες έχει φτάσει το κόστος του Brexit για τη βρετανική οικονομία μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του πρακτορείου Bloomberg. Αναμένεται δε να ενισχυθεί περαιτέρω, κατά 70 δισ. στερλίνες, μέχρι τα τέλη της φετινής χρονιάς.

Ο Dan Hanson, οικονομολόγος του Bloomberg Economics, τοποθετεί το συνολικό κόστος του Brexit μέχρι τα τέλη του 2020 στα 200 δισ. στερλίνες, καθώς συνεχίζεται η αβεβαιότητα μεταξύ επιχειρήσεων και καταναλωτών.

Η δεύτερη είδηση λέει: «Μέγκαν και Χάρι δεν δέχονται τα βασιλικά δικαιώματα και φεύγουν για να ζήσουν τον έρωτά τους σαν… κοινοί θνητοί».

Μαντέψτε: Ποια είδηση έχει γίνει viral; Όχι μόνο στη Βρετανία αλλά και σε όλο τον κόσμο. Όχι μόνο στις χώρες που έχουν βασιλικές οικογένειες

Ρίξτε μόνο μια ματιά τα δημοσιεύματα στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης και θα καταλάβετε την «τροφή» που θέλει ο αναγνώστης.

Τι έκανε η Μέγκαν κι έπεισε τον Χάρι, γιατί έφυγε για τον Καναδά, είναι οργισμένη η βασίλισσα Ελισάβετ, θα τους κόψει τα κονδύλια.

Και τα πιπεράτα βεβαίως πρώτο θέμα: Τι έκανε η Μέγκαν πριν γίνει… πριγκίπισσα, ποιες ήταν οι σχέσεις της, ήταν… εξώλης και προώλης ως αστέρας του Χόλιγουντ;

Ατελείωτα… δημοσιογραφικά «σεντόνια» για το Megxit που συνταράσσει την άλλοτε κραταιά βρετανική αυτοκρατορία. Και μαζί… αγωνία σε όλη τη Γηραιά Αλβιώνα για το πώς η βασιλική οικογένεια θα αντέξει τα… χτυπήματα της… άτακτης Αμερικανίδας νύφης.

Βρε πάμε καλά; Και οι Βρετανοί και όλοι εμείς;  

Ένα Brexit θα κοστίσει εκατοντάδες δισεκατομμύρια στη Βρετανία και σε όλη την Ευρώπη κι εμείς ασχολούμαστε με τα βασιλικά σκάνδαλα;

Και καλά. Το Μπάκιγχαμ ξέρει καλά να παίζει το παιχνίδι της δημοσιότητας, να τροφοδοτεί με ειδήσεις τα media παγκοσμίως έτσι ώστε να διατηρείται η βασιλική οικογένεια στο προσκήνιο. Η δουλειά της είναι να «πουλάει» ένα προϊόν που είναι ιδιαίτερα γαργαλιστικό.

Μια βασιλική οικογένεια, οι «γαλαζοαίματοι» κληρονόμοι, σκάνδαλα, απιστίες, δολοφονίες, τροχαία ατυχήματα, γάμοι με γκλαμουριά ή χωρίς, παιδάκια όμορφα Βρετανάκια να τρέχουν ανέμελα στα λιβάδια, σέξι νύφες και περιζήτητοι γαμπροί.

Τι καλύτερο από μια χολιγουντιανή ταινία που διαρκεί όχι μερικές ώρες αλλά χρόνια πολλά.

Κάπως έτσι και το Megxit απλά δίνει μια ακόμη ανάσα ζωής σε μια βασιλική οικογένεια γηρασμένη όσο η Ελισάβετ και ο Κάρολος μαζί.

Το πραγματικό πρόβλημα θα το δούμε; Τις επιπτώσεις στις λαϊκές οικογένειες της Βρετανίας θα τις συζητήσουμε;

Ποιος θα πληρώσει αυτά τα 200 και πλέον δισεκατομμύρια; Ποιος θα υποστεί τις συνέπειες από τη φυγή χιλιάδων επιχειρήσεων στο εξωτερικό;

Ποιος θα πληγεί από τα νέα οικονομικά δεδομένα που γεννά το Brexit;
Θα χάσουν μήπως τα προνόμιά τους οι βασιλιάδες ανά την Ευρώπη; Ή μήπως εκατομμύρια πολίτες θα πληγούν ανεπανόρθωτα και θα πληρώσουν τα σπασμένα μιας παράλογης επιλογής;

Κι ας δεχθούμε ότι οι Βρετανοί έχουν δίκιο και σε βάθος χρόνου θα είναι καλύτερα εκτός Ευρώπης. Τη ζημιά που θα έχει γίνει ποιος θα την πληρώσει;

Στις εξελίξεις των ημερών ταιριάζει γάντι η (παραλλαγμένη) ελληνική παροιμία που μάλλον δεν γνωρίζουν οι Αγγλοι: «Εδώ η Βρετανία καίγεται η Μέγκαν χτενίζεται».

Ας σοβαρευτούμε λιγάκι. Ωραίες οι πιπεράτες λεπτομέρειες για το πόσο δύσκολα περνούν στο παλάτι του Μπάκιγχαμ, αλλά...


 ας δούμε και τι γίνεται έξω από αυτό.

Ας δούμε πώς περνούν οι φτωχοί Βρετανοί, οι μεσαίες λαϊκές οικογένειες, οι μετανάστες που εργάζονται στη χώρα.

Κι ας δούμε πώς η Ευρώπη και η Ευρωπαϊκή οικογένεια θα γίνουν καλύτερες, με πολιτικές υπέρ των φτωχών και των αδυνάτων. Γιατί σήμερα ζούμε σε μια Ευρώπη των κοινωνικών ανισοτήτων, μια «γερμανική» Ευρώπη, των λίγων, μια κοινωνία περισσότερο δυστοπική παρά αισιόδοξη για το μέλλον.

Αυτά πρέπει να φτιάξουμε, όχι την «προίκα» της Μέγκαν και του Χάρι.
Ας σταματήσουμε να σπαταλάμε το χρόνο μας με το… γαλάζιο αίμα κάποιων που γεννήθηκαν απλά τυχεροί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: