"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗ ΣΟΥΡΓΕΛΑ: Κακομαθημένα πριγκιπόπουλα

Της ΛΙΛΑΣ ΣΤΑΜΠΟΥΛΟΓΛΟΥ

Ο Χάρι και η Μέγκαν παραιτήθηκαν από τα βασιλικά τους καθήκοντα. Θέλουν να ζήσουν σαν κοινοί θνητοί, να δουλέψουν, να βγάλουν μόνοι τους το ψωμί τους, όπως ο υπόλοιπος κόσμος. Να είναι οικονομικά ανεξάρτητοι και να κάνουν ό,τι θέλουν. 

Για να είμαστε δίκαιοι, θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι το να είσαι μέλος του παλατιού του Μπάκιγχαμ και να έχεις στην πλάτη σου βασιλικά καθήκοντα, δεν είναι κάτι ανώδυνο. Θα έλεγα, ότι δεν είναι και πολύ ευχάριστο ώρες-ώρες. Τουλάχιστον όχι τόσο, όσο νομίζει κάποιος που βρίσκεται έξω απ’ αυτό. Να ζεις με πρωτόκολλα, να είσαι μονίμως φρουρούμενος, να δίνεις λόγο για ό,τι κάνεις και να σχολιάζει όλος ο ντουνιάς μέχρι και την ιδρωμένη σου μασχάλη, ως κάτι ανήκουστο και απαράδεκτο. Για του λόγου το αληθές, το έπαθε η Μέγκαν Μαρκλ πρόσφατα, και η φωτογραφία που κυκλοφόρησε έγινε στόχος κοροϊδίας και κατάκρισης. Λες και το να ιδρώσει η μασχάλη σου και να κάνει στάμπα η μπλούζα είναι απαγορευτικό, αν είσαι μέλος της βασιλικής οικογένειας. Δεν ιδρώνουν οι μασχάλες των γυναικών του Μπάκιγχαμ, είναι βιονικές


Από τη μια, το να θες ν’ απαλλαγείς απ’ όλα αυτά, είναι λογικό. 


Από την άλλη όμως, η παραίτηση Χάρι-Μέγκαν, το «σκοπεύουμε να αποσυρθούμε από τα υψηλά κλιμάκια της βασιλικής οικογένειας και να εργαστούμε ώστε να γίνουμε οικονομικά ανεξάρτητοι », μου κάνει και λίγο δήθεν. Μου θυμίζει κάτι κακομαθημένα πλουσιόπαιδα, που επαναστατούν εναντίον του πλούτου των γονιών τους και αποτραβιούνται «και καλά», επιχειρώντας να ζήσουν όπως οι υπόλοιποι. Και ακόμα πιο δύσκολα ενίοτε, όπως τα φτωχαδάκια.  


Τα ξέρετε αυτά τα κακομαθημένα, πιθανόν να έχετε συναντήσει και κανένα.  


Εγώ κάποτε συνάντησα. Έμενε σε γκαρσονιέρα, ντυνόταν απ’ τα στοκατζίδικα και έπινε κρασί της παρέας. Περιφρονούσε το χρήμα και τις επιχειρήσεις του μπαμπά και οίκτιρε τον καπιταλισμό, τις τράπεζες και τα χρηματιστήρια. Πίσω του, βεβαίως, πήγαινε αθόρυβα η σκιά του ισχυρού οικογενειακού λογαριασμού τραπέζης, μια βίλα στην Εκάλη, ένα σαλέ στις ελβετικές Άλπεις, τέσσερα πολυτελή αμάξια κι ένα κότερο. Κι όταν κάποια στιγμή τα βρήκε τα δύσκολα και βαρέθηκε να παίζει πια το ρόλο του κοινού θνητού, γύρισε πίσω και να χώθηκε ξανά στην αγκαλιά της πολυτέλειας που τον ακολουθούσε


Δεν λέω ότι ο Χάρι και η Μέγκαν είναι ακριβώς έτσι. Αλλά μια μυρωδιά δηθενιάς, τη βγάζει η ανακοίνωσή τους σε κάποια σημεία.  


Δηλαδή, και που αποσυρθούν από τα βασιλικά καθήκοντα, θα χρειαστεί να εργαστούν για να γίνουν οικονομικά ανεξάρτητοι;  


Δεν θα είναι και χωρίς να εργαστούν; 


Μπορούν να ανοίξουν ένα εστιατόριο με τη φωτογραφία τους και θα συρρέει ο κόσμος να φάει εκεί, το μόνο σίγουρο. Για να μην πούμε για την προσωπική περιουσία τους, η οποία μπορεί να τους ζει χωρίς να κουνούν το δαχτυλάκι τους.  


Γενικώς, το πριγκιπικό ζευγαράκι ήθελε να ζήσει ξέγνοιαστο, απαλλαγμένο από τον βασιλικό κορσέ και τα παρελκόμενα του. Λογικό κι επόμενο να το θέλει, και με γεια του με χαρά του που το πράττει. Αλλά να το πασάρει με το επιχείρημα της επιθυμίας για εργασία, και με την επίφαση της οικονομικής ανεξαρτησίας μέσω αυτού, είναι πομπώδες και ακούγεται ψεύτικο.  


Και δεν είναι τυχαίο, που...


 η ανακοίνωση τους έχει ξυπνήσει τη διάθεση για σάτιρα και τους έχει πάρει στο ψιλό όλη η υφήλιος


Ένας πολύ σκληρός επικριτής τους, ο δημοσιογράφος Πιρς Μόργκαν, έγραψε στην Daily Mail: «Ουσιαστικά θέλουν να κρατήσουν όλα τα προνόμια της βασιλικής ζωής, χωρίς να έχουν καμία υποχρέωση. Θέλουν το γκλάμουρ, την αίγλη και τον τεράστιο πλούτο, απλά δεν θέλουν να τον κερδίζουν. Τι αστείο».  


Ε, ναι, είναι αστείο. Επαναστάτες εκατομμυριούχοι προς αναζήτηση εργασίας. Σκετς για επιθεώρηση. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: