"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ: Το σύνδρομο του Ναυαρίνου

Του ΑΝΔΡΕΑ ΑΝΔΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

Η ανάλυση και η πρόβλεψη των εξελίξεων στηρίζεται στη βαθιά γνώση, στην εμπεριστατωμένη παρατήρηση και στην κοινή λογική.  


Πλην ίσως της απόλυτης γνώσης, τα υπόλοιπα είναι διαθέσιμα στον καθένα. Αυτό που ίσως λείπει κάποιες φορές είναι η πνευματική πειθαρχία και η εφαρμογή κάποιας μεθόδου σκέψης.

Εξετάζοντας τα όσα συμβαίνουν τελευταία στην περιοχή μας, κάποιες λογικές σκέψεις κι ενατενισμοί έρχονται στο προσκήνιο. Απέναντι σε έναν γείτονα θρασύ, που αξιοποιεί το γεωγραφικό και στρατιωτικό του βάρος δίχως δισταγμό για την προώθηση γυμνά των εθνικών του συμφερόντων, πώς αντιδράς; Ιδιαίτερα όταν αντικειμενικά το ειδικό σου βάρος (στρατιωτικά και διπλωματικά, λόγω πολλαπλών συμφερόντων που εξυπηρετούνται) στην διεθνή σκακιέρα μειονεκτεί. Γεωπολιτικά δηλαδή βρίσκεσαι σε δυσμενέστερη θέση.

Η μια λύση είναι ένα είδος «φινλανδοποίησης». Συνειδητοποιείς δηλαδή τα πλεονεκτήματα της άλλης πλευράς κι υιοθετείς πολιτικές κατευνασμού που σου εξασφαλίζουν κάποια συμφέροντα, αλλά κυρίως την ησυχία σου. Θέλει δηλαδή η Τουρκία ισχυρό περιφερειακό ρόλο, κι εσύ τη διευκολύνεις κατευνάζοντας τις μεταξύ σας εντάσεις με κάποια ανταλλάγματα για τις όποιες σου υποχωρήσεις. Μια τέτοια στάση ενθουσιάζει τους συμμάχους και τους εφησυχαστες, αλλά καλλιεργεί έντονη δυσαρέσκεια στον λαό σου, που αισθάνεται έντονα ταπεινωμένος.

Η άλλη λύση είναι στροφή προς τη γεωοικονομία. Αυτό που αποκαλώ «σύνδρομο του Ναυαρίνου». Η διορατικότητα του Μαυροκορδάτου εξασφάλισε την ανεξαρτησία της λιλιπούτειας τότε Ελλάδας. Με τον πανίσχυρο στρατό του Ιμπραήμ να κυριαρχεί στην Πελοπόννησο και τους Ελληνες να αλληλοσφάζονται αδιαφορώντας για την τραγικότητα των στιγμών, ο τότε πρωθυπουργός εξασφάλισε ένα πολύ μεγάλο δάνειο για την εποχή εκείνη από το Λονδίνο.

Ξαφνικά οι τύχες της Ελλάδας έκαναν πολλούς να χάσουν τον ύπνο τους στην Ευρώπη. Οι εγγλέζοι τραπεζίτες έτρεμαν μήπως χάσουν τα χρήματά τους με την εξαφάνιση του ελληνικού κράτους. Ο Κόδρινγκτον στο Ναυαρίνο είχε πάνω στο πλοίο του μεγαλοστέλεχος αγγλικής τράπεζας. Kαι οι Ρώσοι και οι Γάλλοι συνειδητοποίησαν πως οι Αγγλοι θα αλώνιζαν στο νέο κράτος αν μόνο αυτοί θα αντιστέκονταν, δίπλα στους Ελληνες, απέναντι στους Οθωμανούς. Ετσι όλοι μπήκαν στη μάχη και βύθισαν τον αιγυπτιακό στόλο. Αν κι ανάμεσά τους υπήρχαν και γάλλοι αξιωματικοί κι εκπαιδευτές.

Η γεωοικονομία έσωσε τότε την Επανάσταση. Μπορεί να το κάνει και τώρα!  


Με...


κατάργηση παρεμβάσεων της γραφειοκρατίας και με ελάχιστους φόρους, η χώρα μπορεί να γεμίσει από διεθνείς επενδύσεις. Κίνδυνοι τότε για την Ελλάδα θα συνιστούν κίνδυνο για τα κεφάλαια που θα βρίσκονται και θα αβγατίζουν εδώ. Τη δουλειά μας τότε στις ξένες πρωτεύουσες θα την κάνουν οι διεθνείς επενδυτικοί όμιλοι, τσακίζοντας τις διαθέσεις όποιου μας επιβουλεύεται.

ΥΓ. Αποκαλύπτεται πως η Αγκυρα έχει ήδη στείλει πάνω από 3.000 εμπειροπόλεμους τζιχαντιστές από τη Συρία στη Λιβύη. Ποιος ελέγχει πόσοι τέτοιοι έχουν εισχωρήσει στη χώρα μας με τα καραβάνια των «αναξιοπαθούντων» μεταναστών; 

Δεν υπάρχουν σχόλια: