"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΝουΔοΞΕΦΤΙΛΑΡΑΔΙΚΟ - ΕΘΝΙΚΑ ΣΟΥΡΓΕΛΑ: Χρήσιμοι ηλίθιοι και κάτι παραπάνω… (Ο Κούλης θα ντυθεί δηλαδή Θατσεράρα με καπέλο και ταγέρ???)

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ
Του ΑΝΤΩΝΗ ΚΑΡΠΕΤΟΠΟΥΛΟΥ

Οσο οι μέρες περνούν και γίνονται γνωστές οι λεπτομέρειες που σχετίζονται με τη σπουδή της κυβέρνησης να τροποποιήσει ένα νόμο που υπάρχει σε ισχύ πάνω από είκοσι χρόνια για να γλιτώσει μια κλίκα πονηρών που έστησαν μια από τις μεγαλύτερες κομπίνες στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου, τόσο περισσότερο κατανοείς ότι οι άνθρωποι που μας κυβερνούν βρίσκονται σε σύγχυση.

Σύμφωνα με μια ιστορία που κυκλοφόρησε χθες ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είναι έξω φρενών με τον υφυπουργό Αθλητισμού  Λευτέρη Αυγενάκη, γιατί δεν τον ενημέρωσε για τη σοβαρότητα της υπόθεσης της Ξάνθης και του ΠΑΟΚ, που κατέληξε στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού. Πάντα σύμφωνα με τα ίδια σενάρια, αν ο Πρωθυπουργός το ήξερε, η κυβέρνηση δεν θα βρισκόταν στην ανάγκη να κάνει τροπολογίες σε νόμους, βάζοντας μάλιστα και ζητήματα κομματικής πειθαρχίας, όπως τον καιρό που η ΝΔ ψήφιζε Μνημόνια.  


Τα ακούω όλα αυτά και γελάω.

Πρώτα από όλα δεν καταλαβαίνω από πότε μεταξύ των υποχρεώσεων ενός υφυπουργού Αθλητισμού είναι η ενημέρωση του Πρωθυπουργού για ζητήματα που έχουν να κάνουν με μια Ανεξάρτητη Αρχή, όπως η ΕΕΑ, αλλά και με το ίδιο το ποδόσφαιρο.  


Τι θα έπρεπε να κάνει δηλαδή ο Αυγενάκης; Να πάρει τηλέφωνο τον Μητσοτάκη όταν μιλούσε με τον Ντόναλντ Τραμπ και να του εξηγήσει ποια είναι η Μαρούπα; 


Αυτά είναι αστειότητες


Αλλά ας πούμε ότι ο Αυγενάκης όφειλε να ενημερώσει τον Πρωθυπουργό. Και; Τι θα γινόταν δηλαδή μετά; Θα έπιανε ένα ένα τα μέλη της επιτροπής για να τους εξηγήσει τι απόφαση να βγάλουν;  


Μα είναι σοβαρά πράγματα αυτά; Δηλαδή τι ακριβώς συζητάμε; Το πώς θα γίνει παρασκηνιακή παρέμβαση από μια κυβέρνηση σε μια επιτροπή που ασκεί ελέγχους; 


 Ούτε σε Μπανανία δεν επιτρέπεται, όχι να τα κάνει κάποιος αυτά, αλλά έστω να τα σκεφτεί.

Πάμε παρακάτω


Εμφανίστηκε χθες άρπα κόλα μια νομοθετική τροπολογία, που ψηφίστηκε με κομματική πειθαρχία «για να μην υπάρξει πρόβλημα κοινωνικής συνοχής», όπως μας είπε ο χιουμορίστας κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Και το ίδιο απόγευμα στη Θεσσαλονίκη άγνωστοι επιτέθηκαν στα γραφεία της Ελενας Ράπτη και του Σταύρου Καλαφάτη – υπήρξαν και προσαγωγές!  


Είναι ευχαριστημένη η κυβέρνηση από το είδος της κοινωνικής συνοχής που εξασφάλισε;  


Αν αυτό ήθελε, δηλαδή να κυνηγούν τους βουλευτές της, το πέτυχε και τα θερμά μου συγχαρητήρια.  


Πώς είναι δυνατόν να πιστεύεις ότι δεν θα ξεπεράσουν τα όρια όσοι νιώθουν ότι ως κυβέρνηση έτρεξες να τους εξυπηρετήσεις πανικόβλητη; Και άσχετος με το ελληνικό ποδόσφαιρο να είσαι, θα έπρεπε αυτό να το καταλαβαίνεις.

Υπάρχουν όμως και χειρότερα: η ίδια η τροπολογία που ψηφίστηκε. 


Τι δεδομένο έχουμε σε αυτή την ιστορία;  


Τη διαπίστωση μιας παράβασης και την πιθανότητα καταδίκης δυο ομάδων για πολυιδιοκτησία.  


Τι προέβλεπε ο νόμος για τη συγκεκριμένη παράβαση;  
Υποβιβασμό. 


Ηταν τιμωρία ο υποβιβασμός;  
Ηταν και μάλιστα η σκληρότερη.  


Αλλά δεν ήταν μόνο τιμωρία: ο υποβιβασμός, δηλαδή η απουσία των εμπλεκόμενων ομάδων από το πρωτάθλημα στο οποίο παίρνουν μέρος, δημιουργεί ένα χρονικό περιθώριο αυτοκάθαρσης και την ίδια στιγμή επιτρέπει να αντιμετωπισθεί επί της ουσίας το πρόβλημα, δηλαδή να υπάρξει και απομάκρυνση των εμπλεκομένων προσώπων από τις ομάδες που έχουν κοινή ιδιοκτησία. Κυρίως επιτρέπει την ομαλή συνέχεια του πρωταθλήματος.

Ο νομοθέτης έλεγε κάτι απλό: από τη στιγμή που διαπιστώθηκε ένα τέτοιο αδίκημα, πρέπει να υπάρχει επαρκής χρόνος να επιστρέψουν όλα σε μια κανονικότητα κι ο μόνος τρόπος είναι η απουσία των ομάδων από το πρωτάθλημα που παίρνουν μέρος. Απλό και κατανοητό. Και αν και σκληρό, δίκαιο για το ίδιο το πρωτάθλημα.


Τι έκανε η κ. Μενδώνη που παρουσίασε την τροπολογία και οι 156 που την ψηφίσανε;  

Δημιούργησαν ένα χάος. Ουσιαστικά έδωσαν τη δυνατότητα σε όποιον έχει δυο ομάδες να συνεχίσει να τις έχει, αφού η ποινή που του επιβάλλεται δεν τον υποχρεώνει να τις αφήσει!  


Αν μια ομάδα δεν υποβιβαστεί γιατί να αλλάξει ιδιοκτήτη; 


Και γιατί κάποιος που έχει δυο ομάδες να υποχρεωθεί να πουλήσει τη μία, όταν απλά από αυτή αφαιρούνται βαθμοί και μάλιστα μια μόνο φορά;  


Η ίδια η αφαίρεση των βαθμών έχει κάτι το κωμικό ως ποινή. Ο ΠΑΟΚ π.χ. μπορεί να τιμωρηθεί με -5 βαθμούς: αν κερδίσει δυο φορές άκοπα τη δική του (σύμφωνα με την ΕΕΑ) Ξάνθη παίρνει 6, δηλαδή έναν παραπάνω!

Υπήρχε ανάγκη νομοθετικής ρύθμισης; 


Για την οικονομία της συζήτησης, ας πούμε ότι στην Ελλάδα οι μεγάλες ομάδες δεν υποβιβάζονται κ.λπ. κ.λπ. (ας πω κι εγώ το ανέκδοτο του Πέτσα και του Αυγενάκη).  


Αν οι ομάδες δεν υποβιβάζονται, δυο πράγματα ωστόσο είναι απαραίτητα. 


Το πρώτο απαραίτητο είναι ένα πρωτάθλημα χωρίς ομάδες που έχουν τους ίδιους ιδιοκτήτες. 


Το δεύτερο απαραίτητο είναι μια τιμωρία όσων πράττουν το συγκεκριμένο αδίκημα, διότι αλλοιώνει το πρωτάθλημα δηλαδή εξευτελίζει το ίδιο το ποδόσφαιρο που εκατομμύρια άνθρωποι αγαπούν.  


Τι θα ήταν λογικό να κάνουν η κυβέρνηση και η Μενδώνη; 


Να εμφανίσουν ένα νόμο που να προβλέπει ότι πρώτον στη διαπίστωση ενός τόσο σοβαρού αδικήματος πρέπει πρώτα να σταματήσει το πρωτάθλημα και να μην ξαναρχίσει, αν οι δυο ΠΑΕ δεν αποδείξουν ότι δεν έχουν πια τον ίδιο ιδιοκτήτη. Ο ίδιος νόμος θα έπρεπε να προβλέπει την εξαφάνιση των εμπλεκομένων παραγόντων με ποινή υποβιβασμού ομάδας, αν αυτοί θέλουν να συνεχίσουν να υπάρχουν μέσω παρένθετων προσώπων. Τέλος ένα τέτοιο νομοθέτημα θα έπρεπε να εμπεριέχει την υποχρέωση της αθλητικής δικαιοσύνης να επέμβει τιμωρώντας τους εμπλεκόμενους, ξεχωρίζοντας τη διαδικασία της αθλητικής δικαιοσύνης από την τακτική, στην οποία μπορεί να προσφύγει ο καθένας. Ενα τέτοιο νομοθέτημα θα αντιμετώπιζε το πρόβλημα σοβαρά, χωρίς ποινές υποβιβασμού (που σύμφωνα με τους πολιτικούς μας στην Μπανανία μας δεν μπορούν να εφαρμοστούν), αλλά δημιουργώντας τη βεβαιότητα τιμωρίας των ενόχων.


  Αλλά ένα τέτοιο νομοθέτημα απαιτεί βουλευτές με κύρος κι όχι «χρήσιμους ηλίθιους» – ο όρος ανήκει στον «πατερούλη» Ιωσήφ Στάλιν και τον θυμήθηκα όχι τυχαία, όπως είναι εύκολο να καταλάβει κανείς.

Ακούω επίσης ότι θα γυρίσει ο Μητσοτάκης και θα βγάλει την Ελλάδα από τις διεθνείς διοργανώσεις – θα έχουμε δηλαδή Grexit με πρωτοβουλία της κυβέρνησης! 


Οι άνθρωποι θέλουν να τιμωρήσουν ένα σωρό επιχειρήσεις γιατί κάτι απατεώνες αγοράζουν ομάδες στα μουλωχτά – τιμωρούν όποιον δεν φταίει, ενώ νομοθετούν υπέρ του απατεώνα που τον πιάσανε στα πράσα.  


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ντυθεί δηλαδή Θατσεράρα με καπέλο και ταγέρ; 


Δεν ξέρω αν άνοιξε η πόρτα του φρενοκομείου, αλλά...


 όλο αυτό μου μοιάζει ως ευκαιρία να γιορτάσουμε θεαματικά το τριώδιο… 

Δεν υπάρχουν σχόλια: