"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Πόσα από τα πρόστιμα για το κάπνισμα θα εισπραχθούν;

Αρεοπαγίτη ε.τ.

Το χρηματικό πρόστιμο που επιβάλλεται είτε ως ποινή από τα δικαστήρια για την τέλεση αξιόποινης πράξης είτε από διοικητικό όργανο για διοικητική παράβαση  έχει δύο σκοπούς.   


Tην ειδική και γενική πρόληψη, δηλαδή αφενός να συνετίσει τον παραβάτη, ώστε να μην επαναλάβει την παράβαση, αφετέρου με τη δημοσιότητα που θα δοθεί να αποτρέψει άλλους  να υποπέσουν στην ίδια ή  παρεμφερή παράβαση.

Φυσικά  οι σκοποί αυτοί εκπληρώνονται όχι με την επιβολή, αλλά με την είσπραξη του χρηματικού προστίμου από το Δημόσιο, γιατί έχει αποδειχθεί βάσει στατιστικών στοιχείων, ότι ένα μικρό μόνο μέρος των επιβληθέντων προστίμων  εισπράττεται τελικά. Τα πρόστιμα μετά την επιβολή τους διαβιβάζονται στην οικεία Δ.Ο.Υ. του οφειλέτη προς βεβαίωση και είσπραξη.

Η μόνη περίπτωση  που ο παραβάτης  είτε ως άτομο είτε ως εταιρεία  καταβάλει χωρίς την επιβολή εξαναγκαστικών μέτρων  το πρόστιμο  είναι, όταν έχει περιουσία και μάλιστα ακίνητη που μπορεί να κατασχεθεί αναγκαστικά ή όταν χρειάζεται  πιστοποιητικό φορολογικής ενημερότητας, οπότε ρυθμίζει την οφειλή του με δόσεις και καταβάλλοντας την πρώτη δόση παίρνει το πιστοποιητικό.  Κατά επανάληψη κάθε κυβέρνηση  επειδή χρειάζεται χρήματα και με την ελπίδα, ότι θα εισπράξει  μέρος των οφειλομένων θεσπίζει την καταβολή του χρέους με πολλές δόσεις και ταυτόχρονα χαρίζει μέρος  ή  όλες  τις προσαυξήσεις αδιαφορώντας εάν αυτό αποβαίνει σε βάρος των συνεπών πολιτών. Εξάλλου η, με αναγκαστική εκτέλεση, είσπραξη των χρεών από το Δημόσιο λόγω του πολιτικού κόστους γίνεται σε ακραίες περιπτώσεις.

Αυτές τις μέρες από δημοσιεύσεις  στα ΜΜΕ  φαίνεται ότι τα  διοικητικά πρόστιμα πέφτουν βροχή και για σοβαρά ποσά είτε για παραβάσεις του νόμου περί απαγόρευσης του καπνίσματος  δημόσια είτε για παρεμπόριο κυρίως αξεσουάρ και τσιγάρων. Είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε τα αποτελέσματα των σχετικών προσπαθειών και εάν και πόσα από τα επιβληθέντα πρόστιμα από την αρχή της Διαφάνειας έχουν πληρωθεί.  


Εκείνο όμως,  που κατά κοινή ομολογία έχει  πετύχει πλήρως είναι ότι  σχεδόν όλοι οι καταστηματάρχες έχουν απαγορεύσει το κάπνισμα εντός του καταστήματος τους και δεν υπάρχουν τασάκια στα τραπέζια. Συνεπώς ο σκοπός της γενικής πρόληψης ως προς την απαγόρευση του καπνίσματος έχει πετύχει πλήρως, ως προς  την  ειδική πρόληψη όμως δεν νομίζω, ότι ο θεριακλής καπνιστής μπορεί να συνετιστεί.

Ως προς το παραεμπόριο είναι μια άλλη παράμετρος, διότι αυτοί που το ασκούν είναι συνήθως παράνομοι μετανάστες που δεν έχουν ΑΦΜ και επομένως τα πρόστιμα δεν μπορούν να επιβληθούν και να εισπραχθούν. Η μόνη σοβαρή κύρωση  είναι η κατάσχεση της πραμάτειας τους, που την κουβαλούν στους ώμους,  αλλά  οι εργοδότες τους, που κατά πάσα πιθανότητα είναι Έλληνες,  θα τους εφοδιάσουν  πάλι και θα ξαναβγούν στους δρόμους  με μέγιστη ζημία του  υγιούς  εμπορίου και του κράτους, γιατί  μόνο από τους δασμούς από  τα λαθραία τσιγάρα χάνει 600 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να σπάσεις το κύκλωμα στην πηγή  του εφοδιασμού  με εμπορεύματα των παρανόμων μεταναστών, πράγμα πολύ δύσκολο γιατί ο επιχειρηματίας, που συνήθως  λειτουργεί  με άλλο όνομα,  έχει διασυνδέσεις και καλούς δικηγόρους και  καταφέρνει να επιβιώνει.

Το 2009 είχαμε από παραπληροφόρηση την περίφημη  δήλωση του τότε  κ. πρωθυπουργού "λεφτά υπάρχουν και εννοούσε τα  40 δισ. ευρώ  που εφέροντο προς είσπραξη στα κατάστιχα της κυβέρνησης, γρήγορα όμως αποδείχθηκε ότι  αυτά  αφορούσαν πρόστιμα ή χρέη πτωχευμένων επιχειρήσεων, που δεν εισπράχθηκαν ποτέ. Φοβάμαι όμως ότι πάλι οι οικονομικές υπηρεσίες θα εμφανίζουν τα ποσά των προστίμων  πριν καν εισπραχθούν ως δημόσια έσοδα  και έτσι μπορεί να σχηματιστεί και πάλι μια φούσκα προστίμων.

Σαφώς και τα δύο αυτά μέτρα, η απαγόρευση του καπνίσματος και η πάταξη του παραεμπορίου  λειτουργούν  προς το παρόν ικανοποιητικά προς τη σωστή κατεύθυνση, παρά τις παράπλευρες απώλειες σε υγιείς επιχειρήσεις κυρίως της διασκέδασης, που ισχυρίζονται  ότι έχουν μείωση του τζίρου 40%, αλλά...


 απαιτείται συνεχής προσπάθεια  και αποφυγή   των πλαγίων παρεμβάσεων,  ώστε να έχουμε  σταθερά αποτελέσματα.

Η χώρα  αντιμετωπίζει σωρεία σοβαρών προβλημάτων, που  παραμένουν άλυτα επί σειρά ετών και κανείς δεν μπόρεσε να προτείνει εφικτές λύσεις παρά μόνο αντιγραφές ξένων συστημάτων, που δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστούν στη  χώρα μας  λόγω έλλειψης πολιτικής παιδείας και πελατειακού συστήματος. Επομένως η εφαρμογή το αντικαπνιστικού νόμου, ο περιορισμός του παραεμπορίου  και η προσπάθεια του κ. Υπουργού  Προστασίας του πολίτη για την ενίσχυση της δημοσίας   ασφαλείας αποτελούν μία καλή αρχή, αρκεί να συνεχιστούν με την ίδια ένταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: