"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ: Οι ιστορικές αλήθειες ενός Τούρκου δημοσιογράφου που βάζει στη θέση του τον ανιστόρητο Ερντογαν

Toυ ΣΑΒΒΑ ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΔΗ


Εχουν ειπωθεί και έχουν γραφτεί πολλά στον ελληνικό Τύπο για τις δηλώσεις που έχει κάνει ο Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λωζάννης. Ασχέτως της ιστορικής γνώσης του Τούρκου προέδρου αλλά και της δυνατότητας που έχει η Τουρκία να αναθεωρήσει μονομερώς μια συνθήκη την οποία συνυπέγραψαν 17 χώρες, οι δηλώσεις Ερντογάν έχουν την πολιτική σημασία τους και ασφαλώς εντάσσονται σε μια στρατηγική επέκτασης των εδαφών της τουρκικής επικράτειας και προς την Ελλάδα, όταν διαμορφωθούν οι κατάλληλες συνθήκες.
 
Ομως αξίζει να δούμε και την κριτική που δέχεται ο Ερντογάν για τις δηλώσεις του αυτές από την τουρκική πολιτική διανόηση. Για τον λόγο αυτό μεταφράσαμε και δημοσιεύουμε αυτούσιο άρθρο του έμπειρου δημοσιογράφου Εμίν Τσολασάν, που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Σοζτζιού».

Να σημειωθεί ότι ο Τσολασάν είναι μεταξύ εκείνων των αρθρογράφων που συνεχίζουν να στηρίζουν τον Κεμάλ και τον Κεμαλισμό

 Ακολουθεί το άρθρο:
 

«Ο παγκόσμιος γίγαντας Ερντογάν, το καμάρι της χώρας μας, ο τρόμος του κόσμου, που όπου σταθεί κι όπου βρεθεί σκορπάει τον τρόμο, αναφερόμενος στη Συνθήκη της Λωζάννης, την απαξίωσε με τα εξής λόγια: “Πριν από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας κατείχαμε μια έκταση περίπου 3.000.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Συρρικνωθήκαμε και πέσαμε στα 780 τ.χλμ. Οταν αναφέρθηκα στη Συνθήκη της Λωζάννης, κάποιοι ενοχλήθηκαν. Γιατί ενοχλείστε; Στη Λωζάννη συρρικνωθήκαμε και από τα 3.000.000 τ.χλμ που είχαμε, πέσαμε στα 780 τ.χλμ. Μας πήραν εδάφη που ήταν μπροστά στη μύτη μας. Υπάρχουν κάποιοι που είπαν ότι η συμφωνία αυτή ήταν μια μεγάλη επιτυχία. Πώς γίνεται αυτό; Δίνεις αυτά που έχεις στα χέρια σου και ακόμη λες ότι ήταν επιτυχία”.

Ακριβώς αυτά είναι τα λόγια που είπε για τη Λωζάννη.


Ενας Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ακόμη και αν δεν γνωρίζει τίποτε για άλλα θέματα, είναι υποχρεωμένος να γνωρίζει την ιστορία της χώρας του, ειδικά της τελευταίας περιόδου.
 

Ενας Πρόεδρος Δημοκρατίας δεν μπορεί να ανεβαίνει στο βήμα και να λέει ό,τι του κατέβει, διαστρεβλώνοντας την Ιστορία.  


Η Συνθήκη της Λωζάννης υπογράφηκε λίγο πριν από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας, τον Ιούλιο του 1923. Τη χώρα μας την εκπροσώπησε στις διαπραγματεύσεις ο Ισμέτ Ινονού.
 

Με την υπογραφή της συμφωνίας διώξαμε τον διεθνή οικονομικό έλεγχο, που μας έπινε το αίμα σαν βδέλλα επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και αναγνωρίστηκαν από όλο τον κόσμο η ανεξαρτησία και η κυριαρχία της Τουρκικής Δημοκρατίας.
 

Εκείνη η συμφωνία μάς επέτρεψε να έρθουμε μέχρι τις μέρες μας.
 
Με τη συμφωνία εκείνη πετάξαμε στον σκουπιδοτενεκέ της Λωζάννης τη Συνθήκη των Σεβρών, που διαμέλιζε την πατρίδα μας και προέβλεπε την ίδρυση της Αρμενίας και του Κουρδιστάν στα εδάφη μας. Σε διαφορετική περίπτωση δεν θα μπορούσε ο Ταγίπ Ερντογάν να βγαίνει στο βήμα και να μιλάει σε ένα κράτος που θα ήταν αιχμάλωτο.  


Ενας Πρόεδρος της Δημοκρατίας, που γνωρίζει έστω και λίγο την ιστορία της χώρας του, δεν έχει δικαίωμα να λέει τα παραπάνω, όποιον σκοπό κι αν θέλει να εξυπηρετήσει.


Η Τουρκία κάτω από εκείνες τις αρνητικές και δύσκολες συνθήκες στη Λωζάννη δεν παραχώρησε ούτε μια σπιθαμή γης. Οποιος λέει το αντίθετο είναι υποχρεωμένος να μας αποδείξει τι και σε ποιους παραχωρήθηκε.
 

Εμείς το 1912 βγήκαμε ηττημένοι από τον Βαλκανικό Πόλεμο και το 1918 από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Τα εδάφη στα οποία αναφέρεται ο Ερντογάν τα χάσαμε έπειτα από εκείνους τους πολέμους. Υπεύθυνος για την απώλεια εκείνων των εδαφών είναι...
 ο μεγάλος ασθενής, η Οθωμανική Αυτοκρατορία, την οποία ο ίδιος εκθειάζει.

 

Αν δεν γνωρίζει την ιστορική πραγματικότητα, οφείλει επιτέλους να τη μάθει».

Δεν υπάρχουν σχόλια: