Toυ Γιάννη Σιδέρη
Το όνομα «Μακεδονία» μπορεί κάλλιστα να χρησιμοποιηθεί από τους γείτονές μας, και είναι αυτονόητο δικαίωμα τους» - απόσπασμα από το κείμενο θέσεων του 5ου συνεδρίου της Νεολαίας του Συνασπισμού.
Ευτυχείς νονοί που δικαίωσαν την προσμονή της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και της νυν προέδρου Γκιορντάνας Σιλιάνιοφσκα, οι Τσίπρας και Κοτζιάς έδωσαν την πρόθυμη συναίνεσή τους στη δημιουργία του υβριδίου που ονομάστηκε «Βόρεια Μακεδονία», αλλά το οποίο έχει μακεδονική (και όχι βορειομακεδονική), γλώσσα και εθνικότητα!
Και όσοι αντιδρούσαν τότε ήταν ακροδεξιοί, «Βουκεφάλες», Χρυσαυγίτες, εμμονικοί αρχαιόπληκτοι. Όχι ότι δεν υπήρχαν και αυτοί, αλλά κυρίως δεν ήταν αυτοί. Αυτοί ήταν η κραυγαλέα βιτρίνα που κατέγραφαν οι κάμερες, για να σπιλωθεί το σύνολο σχεδόν του ελληνικού λαού που αντιδρούσε.
Τότε, το 86% αντιδρούσε στη συμφωνία, ενώ πάνω από το 60% ήθελε να γίνει δημοψήφισμα για το όνομα, σύμφωνα με γκάλοπ της Metron Analysis (Ιανουάριος 2018). Αλλά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ λοιδορούσε όσους αντιδρούσαν.
Η νέα πρόεδρος του γειτονικού κράτους, ως γνωστόν κατά την ορκωμοσία της,παραβίασε τον όρκο που έπρεπε να εκφωνήσει, και αναφέρθηκε σε «Δημοκρατία της Μακεδονίας».
Εισέπραξε την αποδοκιμασία όχι μόνο αξιωματούχων της ΕΕ αλλά της χώρας της.
Το υπουργείο Εξωτερικών του κράτους επιβεβαίωσε «την σταθερή αποφασιστικότητα» για την εκπλήρωση όλων των διεθνών υποχρεώσεων που έχει αναλάβει, όπως την πλήρη τήρηση της συμφωνίας».
Ο υπηρεσιακός υπουργός Δικαιοσύνης, Κρέναν Λόπγκαρ, ήγειρε θέμα ακύρωσης της ορκωμοσίας, λόγω παραποίησης του όρκου, καθώς ανέφερε τον τίτλο «Βόρεια». Πρότεινε ή να επαναληφθεί η ορκωμοσία ή εναλλακτικά, καθήκοντα Προέδρου να αναλάβει ο πρόεδρος της απερχόμενης Βουλής. Ακόμη και το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα της χώρας, το DUO, την κατηγόρησε ότι παραβίασε το σύνταγμα.
Επίσης, καταδικαστικές δηλώσεις έκαναν και αξιωματούχοι της ΕΕ και κάποιων χωρών. Όπως ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Π. Στάνο που χαρακτήρισε την προσφώνηση της χώρας ως «Ατυχές γεγονός». Παράλληλα την ανάγκη πλήρους σεβασμού της συμφωνίας επεσήμανε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ενώ για «πολύ απογοητευτικό γεγονός» έκανε λόγο ο Σαρλ Μισέλ.
Επίσης, το γερμανικό ΥΠΕΞ υπενθύμισε την ανάγκη δέσμευσης στη συμφωνία, ενώ ευκαιρία για βολές βρήκε και η Βουλγαρία, τα αιτήματα της οποίας έναντι των Σκοπίων, είναι πολύ πιο σκληρά από τα πρόθυμα και υποτακτικά δικά μας.
Παρόλα αυτά, η Σιλιάνοφσκα επανήλθε χθες σκληρύνοντας τη στάση της, δήλωσε πως έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί τον όρο «Μακεδονία», επικαλούμενη το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού!
Και ενώ όλοι στρέφουν τα πυρά τους κατά της νέας Προέδρου και της κυβέρνησης Μίτσοτσκι, για το νέο αλυτρωτικό τους αφήνιασμα, οι κεραίες του Κασσελάκη στρέφονται στο εσωτερικό. Μόνο που στρέφονται με ψεύδη και με βαθιά άγνοια.
Υποστήριξε ότι αποχώρησε η Ελληνίδα πρέσβης (Σοφία Φιλιππίδου) από την ορκωμοσία επειδή η νέα Πρόεδρος «αποκάλεσε τη χώρα της με το συνταγματικό όνομα που είχε πριν από την συμφωνία των Πρεσπών».
Μα κανείς στο κόμμα δεν βλέπει αυτά που γράφει; Ή έχουν μείνει όλοι οι άσχετοι;
Το συνταγματικό όνομα των Σκοπίων πριν τις Πρέσπες ήταν «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας» (ΠΓΔΜ).
Η Πρόεδρος μίλησε για «Μακεδονία». Ποιο πρώην συνταγματικό όνομα;
Παράλληλα, κατηγόρησε τον Μητσοτάκη «ότι δεν του άρεσε μεν η συμφωνία αλλά (είχε πει) «το κράτος έχει συνέχεια και γι’ αυτό πρέπει να τηρηθεί». Και συνεχίζει δραματικά: ΟΧΙ, κύριε Μητσοτάκη. Ποτέ δεν εκλιπαρείς για να τηρηθεί κάτι αρνητικό για τη χώρα σου. Ή τη θεωρείτε επωφελή και την τηρείτε ή φοράτε την περικεφαλαία σας και πάτε στους ομοϊδεάτες σας και την ακυρώνετε. Τα κόλπα κομμένα».
Ξανά, άλλα ντ’ άλλων!
Κατ’ αρχάς ο πρόβλημα της μη τήρησης της συμφωνίας δημιουργήθηκε από τη νέα πρόεδρο των Σκοπίων, η οποία ανέφερε τα Σκόπια με το αλυτρωτικό τους όνομα. Και ούτε ηγέρθη κάποιο θέμα μη τήρησης της συμφωνίας από την ελληνική κυβέρνηση.
Όντως, ο Μητσοτάκης είχε δηλώσει ότι εάν επικυρωθεί δεν καταργείται γιατί είναι διεθνής συμφωνία (με διεθνείς εγγυήσεις) και δεσμεύεται από το διεθνές δίκαιο. Αλλά να … εκλιπαρεί για την τήρηση δεν είδαμε.
Αλλά εκεί που γίνεται επικίνδυνος είναι όταν εφαρμόζει γλώσσα της μετεμφυλιακής Ελλάδας και γράφει: «Ένας πατριωτικός ΣΥΡΙΖΑ απέναντι σε φοβικούς Ελλαδέπορους»!
Ναι μεν απευθύνεται στην κυβέρνηση, αλλά η κατηγορία «Ελλαδέμποροι» συμπεριλαμβάνει κάθε Έλληνα πολίτη που ήταν κατά της συμφωνίας. Το 85%!
Υπάρχει και κάτι στο οποίο έχει δίκιο ο ΣΥΡΙΖΑ. Στην καθυστέρηση της μη επικύρωσης των εφαρμοστικών Πρωτοκόλλων από την ελληνική κυβέρνηση. Θεωρούμε ότι σε αυτό συμβάλλει ο φόβος πως θα βγει τραυματισμένη, καθώς οι επιρροής Σαμαρά δεν αναμένεται να τα ψηφίσουν. Αλλά αυτό είναι πρόβλημα του Μητσοτάκη και είναι άσχετο. Και ψηφισμένα να ήταν τα Πρωτόκολλα, η Σιλιάνιοφσκα «Μακεδονία» θα αποκαλούσε τη χώρα της.
Και βεβαίως, η μη ψήφισή τους ως τώρα, δεν δικαιώνει την άγνοια του Κασσελάκη περί του πρώην συνταγματικού ονόματος της χώρας. Ούτε τις χυδαίες κραυγές του για Ελλαδέμπορους. Το κακό είναι ότι …
πέραν των εξοπλισμών και της «ιερής συμμαχίας του ΝΑΤΟ», τα εθνικά θέματα είναι έξω από το γνωστικό πεδίο του Stefanos.
Παπαγαλίζει ό,τι του πασάρουν κάποιοι εξίσου άσχετοι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου