"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΣΥΡΙΖΑίικο ΦΑΣΙΣΤΟΚΑΤΣΑΠΛΙΑΔΙΚΟ: Το καλό, το κακό και το άγριο

Του ΠΑΣΧΟΥ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗ

Κατά βάθος (σύμφωνοι, σε απρο-σμέτρητο βάθος…) είχε δίκιο ο κ. Χρήστος Σπίρτζης όταν, δίπλα στον κ. Παύλο Πολάκη, είπε: «Θα επαναφέρουμε τη Δημοκρατία, είτε με το καλό είτε με το άγριο» (2.2.2023). 

Ιστορικώς η Δημοκρατία σπανίως ήρθε με το καλό. Συνήθως έρχεται με το κακό, όπως μια εθνική ή κοινωνική κατάρρευση, όπως έγινε εδώ το 1974 με την Κύπρο, ή με την πτώση του Υπαρκτού. Κάποιες φορές εγκαθιδρύθηκε με το άγριο, δηλαδή τις επαναστάσεις

Το πρόβλημα είναι ότι «με το άγριο» σπανίως είχαμε την επόμενη ημέρα δημοκρατία, όπως έγινε με τη δημιουργία των Ηνωμέμνων Πολιτειών. Οι επαναστάσεις συνήθως κατέληγαν σε δικτατορίες, ίδιες και χειρότερες από αυτές που ανέτρεψαν. Αλλά αυτό είναι μια άλλη πονεμένη ιστορία…

Δεν ξέρουμε τι εννοούσε «με το άγριο» ο υποψήφιος βουλευτής. Στον ΣΥΡΙΖΑ φτιάχνονται μεταξύ τους και μετά δεν ξέρουν τι λένε. Αν μάλιστα μιλούν σε κομματική εκδήλωση και στο πάνελ βρίσκεται ο κ. Πολάκης, είναι πολύ λογικό να αρχίσει ένας διαγωνισμός ρητορικού κατήφορου. 

Ο κ. Σπίρτζης δικαιολογήθηκε την επόμενη ημέρα λέγοντας ότι «με το άγριο» εννοούσε ότι θα «εξαναγκαζόμαστε κάθε μήνα να πηγαίνουμε στον εισαγγελέα γι’ αυτά που κάνει η κυβέρνηση» (Open, 5.2.2023).

Μα, αυτό δεν είναι «το άγριο» της πολιτικής διαδικασίας. Δεν είναι καν «το ήπιο». Είναι το καθήκον κάθε δημοκρατικού πολίτη να προσφεύγει στη Δικαιοσύνη όταν θεωρεί ότι μια κυβέρνηση παραβαίνει τον νόμο. 

Το θέμα εν προκειμένω είναι πως ο κ. Σπίρτζης ανέδειξε το βασικό πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ: δεν κατανοούν ποιο είναι το καλό της Δημοκρατίας και ποιο «το άγριο». Δεν ξέρουν καν τι είναι Δημοκρατία. Δεν είναι επαναστάτες, είναι ό,τι να ‘ναι.

Δεν θα αναφερθούμε μόνο στην αριστερή παρόλα ότι «οι νόμοι ανατρέπονται στον δρόμο»· ούτε στην αλήστου μνήμης πρώην πρόεδρο της Βουλής κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου, που αγόρευε ότι τα μέτρα του μνημονίου «παραβιάζουν ευθέως το άρθρο 120 του Συντάγματος, το άρθρο που επιτάσσει σε όλους μας να προστατεύουμε το Σύνταγμα και την πατρίδα, να προστατεύουμε τη Δημοκρατία και να αντιστεκόμαστε εναντίον όποιου προσπαθεί να καταλύσει το δημοκρατικό πολίτευμα με τη βία» (8.11.2012).

Τις ημέρες που οι «Αγανακτισμένοι» μούντζωναν τη Βουλή, ο ίδιος ο κ. Αλέξης Τσίπρας έλεγε ότι «το ακροτελεύτιο άρθρο του Συντάγματος λέει ότι η τήρησή του επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων, λοιπόν, αυτό που βλέπουμε στους δρόμους είναι ο πατριωτισμός των Ελλήνων για να εφαρμοστεί το Σύνταγμα και να υπάρξει λαϊκή χειραφέτηση για την υπεράσπιση της δημοκρατίας» (ΕΡΤ3, 6.6.2011).

Περασμένα, ναι. Αλλά...

 

 είναι πολλά τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που δεν μας αφήνουν να τα ξεχάσουμε…



Δεν υπάρχουν σχόλια: