"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΠΑΣΟΚ-ο-ΣΟΥΡΓΕΛΑΡΑΔΙΚΟ: Πολιτικές πικρίες ενός αποτυχημένου Μαυρογιαλούρου

Toυ ΣΑΚΗ ΜΟΥΜΤΖΗ

Ο Γιώργος Παπανδρέου και πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ αισθάνονται μια πικρία γιατί η προσφορά τους να σώσουν την πατρίδα το 2009, όχι μόνο δεν αναγνωρίστηκε, αλλά εξαέρωσε και όλο το πολιτικό τους κεφάλαιο, ρίχνοντάς τους στο περιθώριο. 

Στην πολιτική δεν χωρούν πικρίες και παράπονα. Ο καθείς εισπράττει αυτό που δικαιούται, καθώς τελικός κριτής είναι οι πολίτες. Οι ψηφοφόροι. Ετσι παίζεται το παιχνίδι στις δημοκρατίες. Και αν οι πολίτες διαπιστώσουν πως δεν εκτίμησαν σωστά, σε πρώτο χρόνο, τις υπηρεσίες ενός πολιτικού ηγέτη, έχουν τη δυνατότητα να επανορθώσουν στις επόμενες εκλογές, δικαιώνοντάς τον.  

Επιπροσθέτως, στην προκειμένη περίπτωση ουδείς υποχρέωσε τον Γιώργο Παπανδρέου και τους συνεργάτες του να σώσουν την Ελλάδα. Αυτοί, όχι απλώς το επέλεξαν, αλλά το επεδίωξαν κιόλας, αρνούμενοι τη συναινετική εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας κι ενώ ήδη γνώριζαν τα αρνητικά μεγέθη της Εθνικής Οικονομίας. Επαιξαν κι έχασαν. 

Οταν πέφτεις, για να ξανασηκωθείς, χρειάζεται δύναμη και εμπιστοσύνη στις δυνάμεις σου, υπομονή και απίστευτες αντοχές και όχι κλαψουρίσματα και παραπονιάρικες κορώνες. Υπάρχουν παραδείγματα πολιτικών που αφού διέβησαν τη δική τους πολιτική έρημο, λόγω λανθασμένων επιλογών, βρήκαν το κουράγιο και επανέκαμψαν δριμύτεροι. Την προσωπική δικαίωση δεν την εκβιάζεις, την οργανώνεις με καθαρό μυαλό.

Ο Γιώργος Παπανδρέου πρωτίστως θα πρέπει να αισθάνεται πικραμένος από τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ. Αυτοί τον αποδοκίμασαν. Διαπαιδαγωγημένοι πολιτικά, επί τριάντα χρόνια, με τη νομή της εξουσίας και του κρατικού πλούτου, εγκατέλειψαν το κόμμα τους όταν διαπίστωσαν πως λεφτά δεν υπάρχουν. Το να φορτώνουν στα Ζάππεια τα δικά τους λάθη είναι πολιτικώς αντιπαραγωγικό, στον βαθμό μάλιστα που οι ίδιοι οι συντάκτες του πρώτου μνημονίου δικαίωσαν τα Ζάππεια παραδεχόμενοι, εκ των υστέρων, τη λανθασμένη «αρχιτεκτονική» του που έφερε ύφεση μεγαλύτερη από αυτή που προέβλεπαν.

Και έμεινε στον Γιώργο Παπανδρέου η πικρή γεύση μιας προσπάθειας που δεν αναγνωρίστηκε. Αν πιστεύει πως θα δικαιωθεί παρά τω Τσίπρα...

 

  παραθέτω αυτούσια την προχθεσινή δήλωση του κ. Σωκράτη Ξυνίδη, στενού συνεργάτη του: «Συγγνώμη αν γίνομαι ενοχλητικός, αλλά, Πρόεδρε, μια συγγνώμη ζήτησε ο Αλέξης πριν από το γεύμα; Γιατί μας αφορά όλους όσους ακόμα σκουπιζόμαστε από τα αυγά, τις ντομάτες και κυρίως τις ύβρεις».



Δεν υπάρχουν σχόλια: