"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΥΠΑΡΚΤΟΣ ΕΘΝΟΠΑΤΕΡΟΞΕΦΤΙΛΑΡΟΠΛΗΚΤΟΣ ΝΕΟΚΑΤΣΑΠΛΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ: Μέτρημα? «Καλά, αυτή τη δουλειά θα κάνουμε;».


Του ΣΑΚΗ ΜΟΥΜΤΖΗ

Είναι πασίδηλο πως το πολιτικό μας σύστημα έχει κακές σχέσεις με το μέτρημα. Πρόσφατα στη Βουλή, ο πρωθυπουργός ρώτησε τον Αλ. Τσίπρα εάν έχει κοστολογήσει, δηλαδή εάν έχει μετρήσει, τα προτεινόμενα μέτρα και αυτός, με αφοπλιστική ειλικρίνεια, του απάντησε: «Καλά, αυτή τη δουλειά θα κάνουμε;».

Αλλά και η κοινωνία δεν πάει παραπίσω. Σχεδόν όλες οι κοινωνικές ομάδες απεχθάνονται την αξιολόγηση, που δεν είναι τίποτε άλλο παρά μία συγκεκριμένη μέτρηση της απόδοσής τους και του έργου που παρήγαγαν.

Πάντα το «περίπου» παρέχει την ασφάλεια της αδυναμίας της διάψευσης και της αμφισβήτησης. Αν πεις πως το ύψος είναι περίπου 2 μέτρα και αυτό είναι 1,90, αυτό το «περίπου» σώζει την αξιοπιστία σου. Φαίνεται τελικά πως είμαστε μια κοινωνία του «περίπου», γιατί η ακριβής μέτρηση απαιτεί μέθοδο, σοβαρότητα, έλεγχο, επαλήθευση και λογοδοσία.

Ολα αυτά μου πέρασαν από το μυαλό όταν διαπίστωσα –με αφορμή τα κωμικοτραγικά που έγιναν στο γήπεδο του Ατρομήτου– πως θα πρέπει να μετράμε ακόμη και το ύψος των δοκαριών

Και το μήκος τους, θα προσέθετα. Γιατί μόνο το ύψος; Θα έλεγα μάλιστα ότι η μέτρηση του μήκους της εστίας είναι πιο σημαντική, γιατί τα κάθετα δοκάρια είναι δύο.

Αλλά το πρόβλημα δεν βρίσκεται μόνο στη μέτρηση του ύψους και του μήκους του τέρματος. Αποδείχθηκε πως υπάρχει σημαντική και ουσιώδης απόκλιση μεταξύ της μέτρησης των παραγόντων της ΑΕΚ και του διαιτητή.

Ο τελευταίος μέτρησε τη διαφορά στους 3-5 πόντους, όπως αναφέρει στο φύλλο αγώνα, ενώ οι παράγοντες της ΑΕΚ στους 4-7. Καλά, δεν βρέθηκε ένας άνθρωπος να πάρει τη μεζούρα και να πει πως η διαφορά είναι, π.χ., 3,77 πόντοι;

 Αυτό σημαίνει μέτρηση. Ενας αριθμός που πάντα αυτός θα προκύπτει όσες φορές και να μετρηθεί ένα συγκεκριμένο αντικείμενο.

Τόσο δύσκολο είναι;  

Προφανώς και είναι, γιατί...

 

 δεν βολεύει. 

Ετσι, επινοήσαμε την πολυφωνία στο αριθμητικό αποτέλεσμα.

Θυμήθηκα τον κ. Στέφανο Μάνο, ο οποίος έχει καταστήσει σημαία του το μέτρημα. Ουδείς τον ακούει γιατί, όπως προανέφερα, το μέτρημα κανένας δεν το θέλει. Πολύ δε περισσότερο, το ακριβές μέτρημα. Διότι δεν αρκεί να μετράμε. Πρέπει να μετράμε και σωστά.



Δεν υπάρχουν σχόλια: