"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Δημόσια κτίρια και αντισεισμικός έλεγχος

Αρεοπαγίτη ε.τ.


Ο Οργανισμός Αντισεισμικής Προστασίας με επείγουσα έκκληση ζητά να ελεγχθούν άμεσα 16.000 κτίρια του Δημοσίου μεταξύ των οποίων νοσοκομεία, σχολεία, εκκλησίες και εγκαταστάσεις τοπικής αυτοδιοίκησης για τα οποία προφανώς δεν έχει γίνει αντισεισμικός έλεγχος ή λόγω παλαιότητας δεν έχουν κτιστεί με αντισεισμικές προδιαγραφές.

Δεν απορώ με την είδηση αυτή, που δημοσιεύτηκε στα ΜΜΕ, γιατί υπάρχουν πολλά παλιά δημόσια κτίρια, που κτίστηκαν πριν τη θέσπιση το 1959 του πρώτου αντισεισμικού κανονισμού (ΕΑΚ), αλλά δεν ανησυχώ για αυτά, γιατί πέρασαν από τις δοκιμασίες των σεισμών, που συμβαίνουν συχνά σχεδόν σε όλες τις περιοχές της χώρας και άντεξαν και ενδεχομένως κάποια από αυτά να υπέστησαν ζημιές και να έχουν ενισχυθεί.

Το πρόβλημα όμως γεννιέται για τα νεότερα μετά το 1959 δημόσια κτίρια, τα οποία για διαφόρους λόγους είτε δεν κτίστηκαν με τις εκάστοτε αντισεισμικές προδιαγραφές, γιατί ενώ ο ΕΑΚ συνεχώς με νέες διατάξεις εκσυγχρονίζεται, η κατασκευή ενός δημόσιου έργου μεταξύ μελέτης και κατασκευής διαρκεί πολλά χρόνια και δεν αναπροσαρμόζεται σύμφωνα με τις νέες διατάξεις είτε λόγω ατελούς μελέτης κυρίως του υπεδάφους είτε λόγω πλημμελούς κατασκευής με τη μη χρήση ή ολιγότερων των προβλεπόμενων υλικών και την παραλαβή του έργου χωρίς πλήρη έλεγχο των πραγματικών ελαττωμάτων ή της έλλειψης των συμφωνηθεισών ιδιοτήτων του έργου.

Είναι κοινό μυστικό ότι ο εργολάβος, που αναλαμβάνει το έργο σε μειοδοτικό διαγωνισμό με μεγάλη έκπτωση επί των τιμών και με πρόσθετες ατελείς (μίζες) δαπάνες για να εξασφαλίσει κέρδος, αναγκάζεται πολλές φορές ή να μη χρησιμοποιήσει κατά ποσότητα ή ποιότητα τα συμφωνηθέντα υλικά ή να εμφανίσει πρόσθετες εργασίες, που δεν έχει εκτελέσει με ανοχή των επιβλεπόντων οργάνων του Δημοσίου ή ΟΤΑ. Οι ελλείψεις και τα ελαττώματα μπορεί να διαπιστωθούν κατά την τελική παραλαβή του έργου, γι' αυτό πολλές φορές οι εργολάβοι δεν παραδίδουν οριστικά το έργο και προτιμούν να χάσουν ή να διατηρούν την εγγυητική επιστολή. Όταν ήμουνα ΓΕΕΔ (2004-2016) υπήρχαν αρκετές εκατοντάδες δημόσια έργα, που δεν είχαν παραληφθεί οριστικά.

Με το άρθρο 286 Π.Κ. οριζόταν ότι όποιος κατά παραβίαση των κανόνων της οικοδομικής προξενούσε κίνδυνο για τη ζωή και την υγεία ανθρώπου τιμωρείται και ότι η παραγραφή της πράξης αρχίζει από την ημέρα της επέλευσης του αποτελέσματος της παραβίασης. Η διάταξη αυτή αποτελεί σπουδαία βελτίωση του άρθρου 17ΠΚ, που ορίζει, ότι χρόνος τέλεσης της πράξης θεωρείται ο χρόνος που ο υπαίτιος ενήργησε ή όφειλε να ενεργήσει, ο δε χρόνος κατά τον οποίον επήλθε το αποτέλεσμα είναι αδιάφορος. Το άρθρο 286 τροποποιήθηκε με τον ν.4855/2021 με βαρύτατες ποινές κατά περίπτωση, αλλά όρισε, ότι...

 

 η παραγραφή άρχεται από την επέλευση του θανάτου ή βαριάς σωματικής βλάβης που δεν μπορεί να υπερβεί τα τριάντα χρόνια από την παραβίαση των κανόνων δηλαδή δίνει συγχωροχάρτι για παραβιάσεις προ του 1993.


Δεν υπάρχουν σχόλια: