"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΘΑΡΜΑΤΑ - ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ: Tα άσφαιρα πυρά τηε Δύσης προς την Τουρκία

Toυ ΠΑΝΤΕΛΗ ΣΑΒΒΙΔΗ

1.-Υπάρχει ένας ορυμαγδός πυροβολισμών κατά της Τουρκίας. Αμφισβητείται, ακόμη, και η συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ. 

Οι πυροβολισμοί έχουν δύο χρονικά όρια. Τις εκλογές στη γειτονική χώρα και την έγκριση της εισόδου Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Πιέζοντας τον Ερντογάν οι δυτικοί έχουν την ψευδαίσθηση πως θα χάσει τις εκλογές. Πιέζοντας για την έγκριση της εισόδου Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ οι δυτικοι δείχνουν να μην έχουν συνειδητοποιήσει με ποιον έχουν να κάνουν. Το θετικό είναι ότι σιγά σιγά η Δύση μαθαίνει.
 

2.-Η Τουρκία βρίσκεται στα όρια να ξεπεράσει την Παγίδα του Θουκυδίδη. Η Δύση δεν μπορεί, πλέον, να την ελέγξει. Ούτε με εξωτερικές κινήσεις, ούτε με εσωτερικές. Την πίεση που ασκείται στην οικονομία του ο Ερντογάν την ελέγχει. Όπως και τα μέτωπα που άνοιξε, ή του άνοιξαν. Στο εσωτερικό δεν πρόκειται να βρεθεί ούτε ένας που να ξαναβάλει το κεφάλι του σε ένα πραξικόπημα. Πάνω απο το 70% του πληθυσμού είναι αντιμαερικανοί. Και ο αντιαμερικανισμός διατρέχει και το στράτευμα.
 

3.-Σηκώνοντας την σημαία του αντιαμερικανισμού ο Ερντογάν κερδίζει πόντους στις εκλογές. Μετά τις εκλογές θα ρίξει την ένταση. Θα παραμείνει στο ΝΑΤΟ διότι δεν μπορούν να τον διώξουν. Ο Ερντογάν έχει ανάγκη το ΝΑΤΟ για τους εκβιασμούς του και για να πουλάει εκδούλευση στους νέους συνομιλητές του (Ρωσία, Κίνα). Τον θέλουν, όμως, και στο ΝΑΤΟ διότι προσφέρει στρατό όχι εκεί που δεν τον συμφέρει, όπως στον ουκρανικό πολεμο, αλλά εκεί που θέλει ο ίδιος. Σε αντίθεση με την Τουρκία η ελληνική ανταπόκριση σε συμμετοχή στο ΝΑΤΟ είναι χαμηλή. Αυτά εκτιμώνται στην θεσμική μνήμη της Συμμαχίας. Γύρω απο αυτό το στερεότυπο περιστρέφεται η γραφειοκρατία των ΗΠΑ και δεν θα αποκλίνει απο αυτό. Φαίνεται απο τις ανακοινώσεις που εκδίδει το State Department.
 

4.-Αυτήν την αμερικανική ψευδαίσθηση ο Ερντογάν- που κατά πάσαν πιθανότητα θα κερδίσει τις εκλογές- θα την εκμεταλλευτεί. Δεν πρόκειται να επιστρέψει, όπως πριν το μπαϊράκι που σήκωσε, στο δυτικό μαντρί. Θα συμμετέχει με τους όρους που θα επιβάλλει ο ίδιος.
 

5.-Αυτοί οι όροι μπορεί να περιλαμβάνουν και πιέσεις στην Ελλάδα υπέρ της Τουρκίας.
 

6.-Τι πρέπει να κάνουμε ως Ελλάδα:
-Να διαγνώσουμε, κατ αρχάς, αν μας συμφέρει και αν μπορούμε να παίξουμε τον ρόλο της πρώτης γραμμής άμυνας της Δύσης προς την Ανατολή.
-Αναλόγως της εκτίμησης που θα κάνουμε θα πρέπει να συνταχθούμε με τις ατλαντικές δυνάμεις που συμφωνούμε.

 

7.-Όσο η Τουρκία παραμένει με την δυναμική του σήμερα, θα αποτελεί διαρκή απειλή. Υπάρχει εκτίμηση στη δύση ότι η Τουρκία πρέπει να διασπασθεί σε τρία μέρη. Το κουρδικό, το ανατολικό και το δυτικό. Αυτήν την τριχοτόμηση- απο την οποία θα ησυχάσει η περιοχή- δεν την θέλει κανείς στην Τουρκία. Ίσως, ούτε και οι Κούρδοι. Οι ευφυέστεροι των Κούρδων πιστεύουν πως η πληθυσμιακή τους δυναμική θα τους κάνει κάποια στιγμή κυρίαρχους στην Τουρκία. Θέλουν ολόκληρη την Τουρκία, όχι, μόνο, τις περιοχές που θεωρούνται το τουρκικό κουρδιστάν. Οι Κούρδοι είναι οι αρχαίοι Μήδοι επι των οποίων επικάθησαν οι Πέρσες και ήλεγξαν τον λαό τους σε ηγετικό επίπεδο. Όπως οι Βάραγκοι τους Ρως. Σύνηθες φαινόμενο. Οι Βάραγκοι ήταν σκανδιναυικό φύλο. Η κοιτίδα των Ρως ήταν το Κίεβο εναντίον του οποίου πολεμούν οι σημερινοί Ρώσοι. Οι Σκανδιναυοί που προμήθευσαν στους Ρώσους την αρχαία ηγεσία τους βρίσκονται, σήμερα, απο την πλευρά που τους αντιμάχεται.
 

8.-Το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ελλάδας είναι...

 

 ο κατακερματισμός της κοινωνίας της, ο εκφυλισμός της και η διχόνοιά της. Η ηγεσία της είναι μετρίων δυνατοτήτων και το κυρίαρχο χαρακτηριστικό της διοίκησής της είναι ο συγκεντρωτισμός, η διαφθορά και η λογική του ημετέρου. Έχει, επι πλεον, μια φθίνουσα πληθυσμιακή εξέλιξη. Εν ολίγοις η Ελλάδα έχει όλα τα χαρακτηριστικά να γίνει μια υποτελής, εξαρτημένη χώρα, ανίκανη να επιβιώσει μόνη της.
 

9.-Τα πυρά της Δύσης προς την Τουρκία είναι άσφαιρα όσο δεν ξεκαθαρίζει τι θέλει απο αυτήν. Πάντως, επιστροφή στον προτεραία, αποκλείεται. Ας το έχουν υπόψη και στην Ουάσιγκτον και στις Βρυξέλλες και στην Αθήνα.



Δεν υπάρχουν σχόλια: