"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΣΥΡΙΖΑίικο ΣΟΥΡΓΕΛΑΡΑΔΙΚΟ: Ο Αλέξης κολυμπά στα χνάρια του Μάο

 


Toυ ΣΑΚΗ ΜΟΥΜΤΖΗ

Το βίντεο με τον Α. Τσίπρα να διασχίζει τα παγωμένα νερά του Σαρωνικού με στυλ πεταλούδα, παραπέμπει ευθέως σε κάτι ανάλογο που έκανε ο Μάο Τσε Τούνγκ, ο Μεγάλος Τιμονιέρης, το 1955 σε ηλικία 62 ετών. Κολύμπησε 13 χιλιόμετρα στον ποταμό Γιανγκτσέ, σε 2 ώρες και 4 λεπτά, όπως είχαν ανακοινώσει τότε οι πάντα αμερόληπτοι Κινέζοι παρατηρητές του διάπλου.

Στη συνέχεια ο Μεγάλος Τιμονιέρης διέσχισε και άλλους ποταμούς και έγινε το πρότυπο για εκατομμύρια νέους Κινέζους που επιχείρησαν να τον μιμηθούν. Χιλιάδες νέα παιδιά πνίγηκαν στα νερά των ποταμών, αλλά η Επανάσταση έχει και τις παράπλευρες της απώλειες.

Να επισημάνω βέβαια πως ο Μάο δεν κολύμπησε στην ανταριασμένη θάλασσα του Σαρωνικού μέσα στο καταχείμωνο, αλλά στο προστατευμένο περιβάλλον ενός ποταμού έχοντας δίπλα του δεκάδες ναυαγοσώστες - σωματοφύλακες. Στο βίντεο που είδαμε με τον Αλέξη, αυτός πάλευε μόνος του με τα κύματα. Ρίσκαρε, πάλεψε και νίκησε, φτάνοντας στο ιδιωτικό λιμανάκι της ενοικιαζόμενης - προς 500 ευρώ μηνιαίως - βίλας του.

Η κολυμβητική δεινότητα του Αλέξη, μέχρι χθες ήταν ένα καλά σφραγισμένο μυστικό. Εμείς γνωρίζαμε μόνο τους ρεμβασμούς του σε θαλαμηγούς, καπνίζοντας το πούρο του. Φαίνεται πως το κολύμπι είχε προηγηθεί και ο ηγέτης χαλάρωνε επάνω στο σκάφος του εφοπλιστή.

Επειδή στην πολιτική τίποτα δεν είναι τυχαίο, το σχετικό βίντεο έστειλε πολλά μηνύματα με πολλούς αποδέκτες, όπως λένε οι δημοσιογράφοι.

Μήνυμα πρώτο: ξεκαθάρισε στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ πως αυτός είναι ο Μεγάλος Τιμονιέρης. Το μήνυμα δεν το έλαβε ο Π. Πολάκης και παρ΄ολίγον να βρεθεί εκτός των ψηφοδελτίων του κόμματος.

Μήνυμα δεύτερο: πλέον η πεταλούδα θα είναι το επίσημο στυλ κολύμβησης της ριζοσπαστικής Αριστεράς. Όλα τα υπόλοιπα στυλ, ύπτιο, πρόσθιο και ελεύθερο, έχουν ρεβιζιονιστικά χαρακτηριστικά, ιδίως το ελεύθερο.

Μήνυμα τρίτο: θα πρέπει όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να μιμηθούν τον Αρχηγό. Το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας να δείξουν και αυτοί τις κολυμβητικές τους ικανότητες διασχίζοντας τα παγωμένα νερά της περιοχής τους. Μαθαίνω ότι δε θα υπάρξουν εξαιρέσεις, ανεξαρτήτως της πιθανότητας να καταγράψουμε παράπλευρες απώλειες. Ίσως αυτό ακριβώς να επιδιώκει, μυχίως, ο Αρχηγός.

Μήνυμα τέταρτο και πιο καίριο: 

 

Με τον Μητσοτάκη δε θα γίνει ντιμπέιτ, αλλά κολυμβητικός αγώνας, σε όποια θάλασσα επιθυμεί ο πρωθυπουργός. Θα είναι για αυτόν μια σκληρή δοκιμασία, που μάλλον θα κρίνει και το εκλογικό αποτέλεσμα.

Τέλος, σε όσους αμφιβάλλουν για τη γνησιότητα του βίντεο υποστηρίζοντας πως ο κολυμβητής δεν είναι ο Τσίπρας ή σε όσους ασκούν κριτική στο ότι οι κινήσεις των ποδιών του δεν είναι ενδεδειγμένες για την πεταλούδα, σε όλους αυτούς λέω πως είναι απλώς κακοήθεις, κακόβουλοι και αντιδραστικοί. (Εννοείται πως είναι και νεοφιλελεύθεροι και ακροδεξιοί και ομοφοβικοί και Άριοι, και ρατσιστές).

 

ΥΓ 1. Νομίζω πως ο Αλέξης προσπαθεί να βρει σημεία επαφής με τον Γιώργο, γνωστό λάτρη των σπορ, εν όψει συγκυβέρνησης. Πολύ φοβούμαι πως θα τα κάνουν θάλασσα.

ΥΓ 2 Ευχαριστώ θερμά τον Γιώργο Λιγνό και την πνευματώδη παρέα του στο f/b, γιατί μου έδωσαν με τα σχόλιά τους την ιδέα αυτού του κειμένου. 



Δεν υπάρχουν σχόλια: