"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΣΥΡΙΖΑίικο ΣΟΥΡΓΕΛΟΚΑΤΣΑΠΛΙΑΔΙΚΟ: Ο εσωστρεφής κι ο εξωστρεφής

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗ

Μου διηγούνταν φίλος ΣΥΡΙΖΑίος (ναι έχω και πολλούς τέτοιους) ότι λίγο πριν τις εκλογές του 2019 έλεγε στους πρωτοκλασάτους της Κουμουνδούρου ότι θα χάσουν και κείνοι τον πρόγκιζαν

«Μα καλά, δεν βλέπετε τι γίνεται εκεί έξω; Πάμε για ήττα» τους έλεγε. Και κείνοι του απαντούσαν «άσε καημένε, σιγά μην ξέρεις εσύ περισσότερα από τον Βερναρδάκη». Χαριτωμένο στιγμιότυπο που δεν αφορούσε μόνο τον προ τετραετίας ΣΥΡΙΖΑ, αλλά μπορεί να αφορά κάθε πολιτικό οργανισμό που κλείνεται στο καβούκι του.

Άπαξ και ένα κόμμα, αντί να έχει ανοικτό βλέμμα προς τον ορίζοντα, αρχίσει τις βυθομετρήσεις, τότε έχει ήδη χάσει πριν καν στηθούν κάλπες.  

Το είδατε και αυτές τις μέρες. Ετοίμασαν μια ολόκληρη φιέστα για τα ψηφοδέλτιά τους, για την ανανέωση, για το άνοιγμα προς άλλους ιδεολογικούς χώρους, προς τεχνοκράτες ή προς τους νέους και αντί για αυτό τι κατάφεραν;  

Να μάθει όλη η Ελλάδα τον Χαιρετάκη από τα Χανιά. Ο οποίος μάλιστα δεν θα είναι καν υποψήφιος.

Άπατη πήγε η καμπάνια, στράφι η προετοιμασία, δράμα η δημόσια εικόνα της καινούριας φουρνιάς στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Τα έφαγε η διαμάχη Πολάκη-Σταθάκη.  

Ξέρετε τι είναι όλο αυτό; 

Αποκοπή από την κοινωνία είναι. Ομφαλοσκόπηση και βυθομέτρηση μέσα στον στενό πυρήνα του κόμματος είναι. Αδιαφορία για τους απέξω και για τα προβλήματα τους είναι.  

«Μα τι πάθανε και συμπεριφέρονται έτσι;» θα ρωτήσετε. 

«Αμ δεν συμπεριφέρονται συνειδητά» απαντώ εγώ. «Είναι αποτέλεσμα μιας βαθύτερης αίσθησης ήττας που τους διακατέχει και δε τους αφήνει να λειτουργήσουν φυσιολογικά.»

Ό,τι είχαν πάθει το 2019 που ενώ έχαναν πανηγυρικά πίστευαν ότι είναι τσίμα-τσίμα ή κερδίζουν, το ίδιο έχουν πάθει και τώρα. Ή μάλλον, ποτέ δεν ανένηψαν από το 2019. Έκαναν τότε εκλογές δίχως να έχουν ακροατήριο και συνεχίζουν ως σήμερα να μην μπορούν να εισακουστούν από κανέναν. Μόνοι τους τα λένε, μόνοι τους τα ακούνε. Τάζουν και κανένας δεν δίνει σημασία. Υπόσχονται και οι λέξεις τους χάνονται δίχως να συγκινούν ούτε ένα αυτί.

Κατά τούτο έχουν δίκιο. Δεν είναι ότι δεν έχουν πρόγραμμα, κάθε μέρα υπόσχονται ουρανούς και άστρα, απλώς το «πρόγραμμα» αυτό πάει άπατο. Δεν το ακούει κανένας. Και αντιστοίχως εκείνοι, εισπράττουν το κενό ως αποδοχή ή και έγκριση.  

Κοντολογίς...

 

 αλλού ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλού η κοινωνία. 

Ε ναι, αλλά με κάτι τέτοια, αν η ΝΔ έχει στοιχειωδώς καλύτερες παραστάσεις από την κοινωνία και μεγαλύτερη επαφή μαζί της, μόλις προκηρυχτεί η προεκλογική περίοδος θα αυξήσει τη διαφορά της από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο εξωστρεφής κερδίζει τον εσωστρεφή, νόμος είναι αυτό…



Δεν υπάρχουν σχόλια: