Του ΠΑΣΧΟΥ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗ
Οι περιπέτειες του πρώην προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου, είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της υπερφόρτωσης των δικαστηρίων. Είναι η ελληνική υπόθεση Ντρέιφους, μια μελανή σελίδα της ελληνικής Δικαιοσύνης και ενδεικτική της νοοτροπίας που οδηγεί την Ελλάδα να έχει τις χειρότερες αποδόσεις σε ό,τι αφορά την έκδοση δικαστικών αποφάσεων.
Ο κ. Γεωργίου, παρά το γεγονός ότι διόρθωσε τα Greek Statistics (τα στοιχεία του χρησιμοποιούνται από όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις και τους διεθνείς οργανισμούς, όπως η Eurostat), δικάστηκε τρεις φορές με την κατηγορία ότι δήθεν «φούσκωσε το έλλειμμα του 2009».
Το Εφετείο απέρριψε τρεις φορές το κατηγορητήριο, ωστόσο οι δύο πρώτες αναιρέθηκαν από τον Αρειο Πάγο.
Αθωώθηκε και την τρίτη φορά και την ίδια περίοδο μηνύθηκε για παράβαση καθήκοντος. Κατά τη μήνυση, ο κ. Γεωργίου δεν είχε έγκριση των αναθεωρημένων στοιχείων από το Δ.Σ. της ΕΛΣΤΑΤ πριν αυτά αποσταλούν στη Εurostat. Αυτό βεβαίως δεν προβλέπεται από τους κανονισμούς και γι’ αυτό ο επιφανής Ελληνας οικονομολόγος, αφού ταλαιπωρήθηκε για κάποια χρόνια, αθωώθηκε.
Υστερα από όλα αυτά, ο κ. Γεωργίου μηνύθηκε από τον πρώην γενικό διευθυντή της ΕΛΣΤΑΤ, Νίκο Στρόμπολο. Αφορμή ήταν η δήλωση του πρώτου με την οποία εξέφραζε την απογοήτευσή του για το ότι διωκόταν αυτός για στατιστικά στοιχεία που είχαν επικυρωθεί ως αξιόπιστα από τη Eurostat, ενώ δεν είχε γίνει καμία έρευνα για τα ανακριβή στατιστικά, τα λεγόμενα Greek Statistics, που είχαν γίνει ανέκδοτο σε όλο τον κόσμο. Ολως παραδόξως η Εισαγγελία, αντί να βάλει τη μήνυση στο αρχείο –όχι ως αβάσιμη αλλά ως εξωφρενική!– άσκησε δίωξη για συκοφαντική δυσφήμηση.
Τελικώς ο κ. Γεωργίου καταδικάστηκε για απλή δυσφήμηση και η υπόθεση εκκρεμεί στον Αρειο Πάγο.
Οι πολλαπλές μηνύσεις κατά του κ. Γεωργίου δικαιώνουν όσους ισχυρίζονται τα περί δικομανίας των Ελλήνων.
Η αποδοχή τους όμως από τους εισαγγελείς δείχνει το πραγματικό πρόβλημα στη Δικαιοσύνη. Τα ελληνικά δικαστήρια φορτώθηκαν εκατοντάδες ώρες ακροαματικής διαδικασίας, δεκάδες χιλιάδες ευρώ για δικαστικά έξοδα, δεκάδες χιλιάδες σελίδες χαρτιού (που μεταφέρονται με… καροτσάκια εντός των δικαστηρίων) για μια πολιτικώς υποκινούμενη υπόθεση, που φυσικά θα καταλήξει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και η Ελλάδα θα πληρώσει πρόστιμο.
Γι’ αυτό οι δικαστές, πριν αρχίσουν να ψάχνουν μεταφυσικές ερμηνείες για τα χάλια της Δικαιοσύνης, ας κοιτάξουν λίγο τα του οίκου τους.
Να δουν...
γιατί έχουν σαπίσει τόσα πολλά στον χώρο τους, με πρώτο το φίλτρο των εισαγγελέων που κόβει τις εξωφρενικές υποθέσεις από το ακροατήριο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου