"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΣΥΡΙΖΟΤΣΑΡΛΑΤΑΝΑΔΙΚΟ: Πατά-τα-γος!



Μετά τον «πανωλεθρίαμβο» της η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ετοιμάζεται να κάνει «πατά-τα-γο». Την παραμονή της επετείου δημοσίευσης (21 Φεβρουαρίου 1848) του Κομμουνιστικού Μανιφέστο -ενός από τα πλέον διαδεδομένα κείμενα της σοσιαλιστικής-κομμουνιστικής φιλολογίας που συνέταξαν οι Καρλ Μαρξ και Φριντριχ Έγκελς- η πρώτη αυτοαποκαλούμενη ως αριστερή κυβέρνηση ολοκλήρωσε την πιρουέτα που ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2015 υιοθετώντας πλήρως την ατζέντα των μέτρων του ΔΝΤ. Ή τουλάχιστον έτσι φάνηκε...


Όπως είπε χτες και ο Β. Σόιμπλε, «η Ελλάδα δεν μπορεί να εφαρμόσει περαιτέρω διορθώσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα για πολιτικούς λόγους, όμως αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορεί να το κάνει αργότερα».


Η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει στην μείωση των συντάξεων. 


Έχει συμφωνήσει στην μείωση του αφορολόγητου. 


Έχει συμφωνήσει στην πώληση του 17% της ΔΕΗ. 


Είναι έτοιμη να συμφωνήσει σε οτιδήποτε και να της ζητήσουν αλλά μπορεί να... αλλάξει και γνώμη.


Η κυβέρνηση ονειρεύεται… μετα-λιτότητες και αναπτυξιακά δάνεια. Θέλει να μετατρέψει τα πλεονάσματα που βγαίνουν με αίμα από τις τσέπες των πολιτών, των ανθρώπων της εργασίας, των επιχειρήσεων και συνταξιούχων σε «φόρους άσκησης κυβερνητικής συριζαϊκής πολιτικής».


Δεν την ενδιαφέρει να ξεφορτώσει τις πλάτες των πυλώνων της οικονομίας που μπορούν να φέρουν ανάπτυξη, αλλά επιδιώκει να βρει λίγο... κομματικό δημοσιονομικό χώρο.


Αν δεν της επιτραπεί να δώσει επιδόματα-φιλοδωρήματα, θα επιχειρήσει να μειώσει τον ΕΝΦΙΑ, η διατήρηση του οποίου στο ύψος του 2014, της έχει στοιχίσει στα ποσοστά που λαμβάνει στις δημοσκοπήσεις.


Ούτε σκέψη για μείωση των εισφορών ή για μείωση ΦΠΑ σε παραγωγικούς τομείς με σημαντικό αποτύπωμα στην οικονομία. Πόσο μάλλον ούτε λόγος για την εκπόνηση ενός αναπτυξιακού σχεδίου για την προσέλκυση επενδύσεων με σημαντικά φορολογικά κίνητρα.


Απλά δεν τους νοιάζει. Το είπε ο ίδιος ο Τσακαλώτος στην μοναδική τηλεοπτική του συνέντευξη το τελευταίο διάστημα:

  προτεραιότητα στην πολιτική του έχει η αριστερά και ο κόσμος της.



Θα διακινδυνεύσω μια πρόβλεψη: 

Εάν η τρόικα δεν συμφωνήσει σε αντίμετρα που να ικανοποιούν την αριστερά και τον κόσμο της η κυβέρνηση θα σπάσει το «προσύμφωνο», θα βάλει σε νέα ταλαιπωρία την χώρα, τις τράπεζες στα όρια των αντοχών τους και θα πάρει την τελευταία συμφωνία που θα της προτείνουν πριν τις πληρωμές του Ιουλίου. 


 Ετοιμάζεται δηλαδή να κάνει «πατά-τα-γο»…

Δεν υπάρχουν σχόλια: