"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΣΥΡΙΖΟΤΣΑΡΛΑΤΑΝΑΔΙΚΟ: Κασκαντέρ στο Χόλιγουντ

«Τα λεφτά σας ή αυτοκτονώ».
Tου ΓΙΑΝΝΗ ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗ
Υπάρχει η ιστορία με τον τύπο που απειλεί να πηδήξει από έναν ουρανοξύστη.  
«Μα θα σκοτωθείς!» του λένε οι φίλοι του.  
«Ναι, αλλά αν δεν σκοτωθώ θα με πάρουν για κασκαντέρ στο Χόλιγουντ!» απαντάει εκείνος.

 
Την προσεχή Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου, διαλύεται η ολλανδική Βουλή για τις εκλογές της 15ης Μαρτίου.
Οταν επιστρέψουν στα κοινοβουλευτικά έδρανα οι Ολλανδοί για να αναζητήσουν κυβέρνηση, θα αρχίσουν να ψάχνουν πρόεδρο και κυβέρνηση οι Γάλλοι - έως τα μέσα Ιουνίου...

 
Θα ακολουθήσουν τον Σεπτέμβριο οι Γερμανοί, αν και εκεί θα χρειαστούν ακόμη κάποιες εβδομάδες για να σχηματιστεί κυβέρνηση. Καλό φθινόπωρο.

 
Στον αέρα βρίσκεται ήδη η Ιταλία με σχεδόν υπηρεσιακή κυβέρνηση και άδηλο εκλογικό ορίζοντα.
Με άλλα λόγια, συνέβη ακριβώς αυτό που δεν θέλαμε. Η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος έμπλεξε με τον ευρωπαϊκό εκλογικό κύκλο.

 
Ακόμη κι αν το  Eurogroup βγάλε (εβγαλε)  μια δήλωση της παρηγοριάς για «πρόοδο» (που θα ονομαστεί «πολιτική απόφαση») ώστε να χρυσώσει το χάπι της αποτυχίας, το πρόβλημα είναι σοβαρό και υπαρκτό.

 
Πέρα από την (για άλλη μια φορά) αλλοπρόσαλλη διαχείριση του χρόνου, η κυβέρνηση έπεσε έξω στην αξιολόγηση των προθέσεων των δανειστών. Δεν ξέρω πώς καταφέρνουν να μην καταλαβαίνουν τι τους λένε αλλά έχω την υποψία ότι ακούν μόνο όσα τους βολεύουν.

 
-Πρώτα επιδίωξαν την απομάκρυνση του ΔΝΤ και τελικά κατέστη σαφές ότι χωρίς ΔΝΤ δεν υπάρχει πρόγραμμα.

 
-Στη συνέχεια πόνταραν στις αντιθέσεις Ευρωπαίων και ΔΝΤ αλλά τελικά Ευρωπαίοι και ΔΝΤ τα βρήκαν σε βάρος της Ελλάδας.

 
-Μετά εκτίμησαν πως όσο κοντύτερα στον εκλογικό ορίζοντα τραβήξουν τη διαπραγμάτευση, οι Ευρωπαίοι θα είναι ηπιότεροι και πιο συμβιβαστικοί. Απεδείχθη το αντίθετο...   

 
Αποτέλεσμα; 
 Η κυβέρνηση είχε ποντάρει στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης για να κλείσει την οικονομική αβεβαιότητα και τώρα ακόμη κι αν κλείσει η αξιολόγηση απλώς θα συντηρηθεί η αβεβαιότητα. Τα πράγματα θα βρίσκονται σε χειρότερη θέση από το σημείο εκκίνησης.

 
Η ωμή αλήθεια είναι ότι...

 η χώρα βρίσκεται κυριολεκτικά στον αέρα και το ευρωπαϊκό περιβάλλον έχει αποσταθεροποιηθεί επικίνδυνα - κάτι που δεν ίσχυε ούτε το 2010 ούτε το 2012 ούτε το 2015...

 
Αλλά ποντάρουμε πως αν δεν σκοτωθούμε, θα μας πάρουν για κασκαντέρ στο Χόλιγουντ!..

Δεν υπάρχουν σχόλια: