"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Θυμωμένοι, πια


Υπάρχουν ημέρες, ώρες και στιγμές που σημαδεύουν την πορεία ενός κράτους, των πολιτών του και της κυβέρνησής του.

ΜΙΑ τέτοια ημέρα ήταν και η χθεσινή.

ΣΤΟ ελληνικό Κοινοβούλιο η Ελλάδα επωλήθη με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, που είναι πλέον νόμος του κράτους.

ΔΗΜΟΣΙΑ περιουσία βγαίνει στο σφυρί και περιμένει τους απανταχού «επενδυτές», ενώ οι πολίτες θα βρεθούν και πάλι μπροστά σε δυσβάσταχτα φορολογικά μέτρα μακράς διαρκείας.

ΕΙΝΑΙ γνωστό σε όλους πλέον ότι το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα είναι αποτέλεσμα της αποτυχίας της κυβέρνησης σε δύο βασικούς τομείς: στην πάταξη της φοροδιαφυγής και στη συρρίκνωση του δημόσιου τομέα.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ επιμένει να μη δημιουργεί τον αποτελεσματικό μηχανισμό αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής, ενώ παράλληλα διατηρεί κρατικές δαπάνες που δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει. Επιμένει όμως σταθερά στις «εύκολες» λύσεις επιβολής απεχθών φοροεισπρακτικών μέτρων, που είναι αμφίβολο αν θα αποδώσουν.

ΑΠΕΝΑΝΤΙ σ' αυτήν την αλλοπρόσαλλη πολιτική της, οι πολίτες αντιδρούν. Και η κυβέρνηση κάνει ότι δεν «το καταλαβαίνει».

ΟΙ πολίτες αντιδρούν επιμόνως, αυθορμήτως, χωρίς «καθοδήγηση». Ειρηνικά και σταθερά.

ΟΠΩΣ και όλο τον τελευταίο μήνα, αυτό έπραξαν και χθες, ημέρα ψήφισης του Μεσοπροθέσμου.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, που θέλει να είναι ευρωπαϊκή και σοσιαλιστική, είχε καθήκον απέναντι στους δεινοπαθούντες πολίτες της να προστατεύσει αυτή την ογκώδη συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Οι αστυνομικές δυνάμεις θα έπρεπε να είχαν εντολές να προστατεύσουν τους αποδεδειγμένα ειρηνικούς διαδηλωτές και να απομονώσουν, με βάση τα επιτελικά σχέδιά τους, εκείνα τα στοιχεία που θα επιχειρούσαν να δυναμιτίσουν το κλίμα και να ξεστρατίσουν από το σταθερό στόχο της διαμαρτυρίας.

ΕΓΙΝΕ ακριβώς το αντίθετο. Η κυβέρνηση, το υπουργείο Δημόσιας Τάξης («Προστασίας του Πολίτη» κατά τα άλλα...) έκαναν ό,τι μπορούσαν για να διαλύσουν το φιλειρηνικό μεγάλο πλήθος των «αγανακτισμένων». Αν υπήρχε επεξεργασμένο σχέδιο «προστασίας» των διαδηλωτών από τα «ακραία στοιχεία» και απέτυχε, οι υπεύθυνοι, σε όλες τις βαθμίδες, οφείλουν πάραυτα να παραιτηθούν.

ΑΥΤΟ είναι το εύκολο σενάριο.

ΤΑ χθεσινά γεγονότα, με την αλόγιστη και πρωτοφανή βιαιότητα σε βάρος των ειρηνικών διαδηλωτών, ελάχιστες αμφιβολίες αφήνουν ότι το σχέδιο του υπουργείου «Προστασίας του Πολίτη» ήταν ακριβώς να διαλύσει το κίνημα των «αγανακτισμένων»,ώστε να μπορέσει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα να κυλήσει «ομαλώς».

ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ περί ανεγκέφαλης απόφασης και εκτέλεσης «σχεδίου».

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ εφάρμοσε χθες σχέδιο κρατικής τρομοκρατίας σε βάρος των «αγανακτισμένων».

ΑΥΤΟ που κατάφερε, είναι οι «αγανακτισμένοι» να γίνουν, πια, «θυμωμένοι».

Δεν υπάρχουν σχόλια: