"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Ισλανδίας στην Ε.Ε.

A. P., Reuters

Αρχισαν επισήμως προχθες οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Ισλανδίας στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης ύστερα από πολύμηνες προετοιμασίες και από τις δύο πλευρές.
Η διαδικασία δεν έχει καταληκτική προθεσμία για την ολοκλήρωσή της, ενώ για την ιστορία πρέπει να αναφερθεί πως η χώρα υπέβαλε αίτημα ένταξης το 2008, μετά την κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού της κλάδου. Πάντως, μεγάλο μέρος των πολιτών της Ισλανδίας αντίκειται στη συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ο υπουργός Εξωτερικών, Οέσουν Σκαρφέντισον, ο οποίος ηγείται της ισλανδικής αντιπροσωπείας στις διαπραγματεύσεις, δήλωσε πως η ένταξη στην Ε. Ε. μπορεί να οδηγήσει στην κατάργηση των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων, καθώς και στην υιοθέτηση νέου νομίσματος. Υπενθυμίζεται πως η Ισλανδία έχει ήδη ενσωματώσει μεγάλο μέρος της ευρωπαϊκής νομοθεσίας στο πλαίσιο της συμμετοχής της στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, ο οποίος θεωρείται επέκταση της εσωτερικής αγοράς της Ε. Ε. για τα μη μέλη της Ισλανδία, Λιχτενστάιν και Νορβηγία.

Προχθες ξεκίνησαν οι συνομιλίες σε τέσσερα από τα βασικά ζητήματα, τα οποία είναι οι προμήθειες του δημόσιου τομέα, η κοινωνία της πληροφορίας και τα ΜΜΕ, η επιστήμη και η έρευνα, καθώς και ο πολιτισμός και η εκπαίδευση. Τα κεφάλαια της επιστήμης και της εκπαίδευσης ολοκληρώθηκαν εντός ολίγων ωρών, και αυτό έχει να κάνει με την άριστη προετοιμασία των Ισλανδών. Από την πλευρά του ο αρμόδιος επίτροπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη διεύρυνση, Στέφαν Φούλε, εξέφρασε την ικανοποίησή του με την αποδοτική έναρξη των διαπραγματεύσεων. Πάντως, οι πιο δύσκολες συνομιλίες θα αφορούν την αλιεία, τη γεωργία, καθώς και θέματα σχετικά με το περιβάλλον και την προστασία του. Η κυβέρνηση της Ισλανδίας αναμένεται μέσα στο επόμενο δωδεκάμηνο να ανοίξει όλα τα αναγκαία προς διαπραγμάτευση θέματα για την ένταξή της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: