"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΡΩΣΙΑ: Διέκοψε την παροχή ηλεκτρισμού στη Λευκορωσία

ΜΟΣΧΑ. Τις εξαγωγές ηλεκτρικού ρεύματος προς τη Λευκορωσία ανέστειλε χθες η Ρωσία, κλιμακώνοντας τις πιέσεις της κατά του προέδρου Αλεξάντρ Λουκασένκο, που βρίσκεται αντιμέτωπος με μια από τις χειρότερες οικονομικές κρίσεις που βίωσε η χώρα στη διάρκεια των 17 χρόνων της διακυβέρνησής του.

Η ρωσική εταιρεία εξαγωγών ενέργειας, InterRAO, διευκρίνισε, με ανακοίνωσή της, ότι από την Τρίτη τα μεσάνυχτα διεκόπησαν οι παροχές ρεύματος προς τη Λευκορωσία εξαιτίας απλήρωτου χρέους ύψους 1,2 δισ. ρουβλίων (42,48 εκατ. δολαρίων) που εκκρεμεί για το τρίμηνο Μαρτίου, Απριλίου και Μαΐου. Αξιωματούχος της κεντρικής τράπεζας της Λευκορωσίας, ο οποίος ζήτησε να παραμείνει ανώνυμος, φέρεται να δήλωσε στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax ότι το Μινσκ πρόκειται να αποπληρώσει το χρέος του άμεσα.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος της τράπεζας, Ανατόλι Ντροζντόφ, το διέψευσε. Την Τρίτη, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας, Ιγκόρ Σέτσιν, στενός σύμμαχος του Βλαντιμίρ Πούτιν, επέμεινε ότι η πολιτική δεν έχει καμία σχέση με τις διαφορές Μόσχας και Μινσκ στο θέμα του ηλεκτρικού ρεύματος. Ωστόσο, η Μόσχα ασκεί πιέσεις στον Λουκασένκο, που κυβερνά από το 1994, να πωλήσει κρατική περιουσία που διεκδικούν μερικοί από τους πλέον ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους της Ρωσίας. Οι εισαγωγές ρωσικού ηλεκτρικού ρεύματος, σημειωτέον, καλύπτουν το 10% των ενεργειακών αναγκών της Λευκορωσίας.

Στο Κίεβο, στο μεταξύ, παρουσιάστηκε χθες ενώπιον της Δικαιοσύνης η πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Γιούλια Τιμοσένκο. Η γνωστή άλλοτε ως «πριγκίπισσα του φυσικού αερίου» κατηγορείται σήμερα για κατάχρηση εξουσίας. Επειτα από λογομαχία μιας ώρας, η δίκη αναβλήθηκε τελικά για τη Δευτέρα 4 Ιουλίου. Η Γιούλια Τιμοσένκο, 50 ετών, η οποία καταγγέλλει ότι διώκεται για πολιτικούς λόγους στο πλαίσιο αντιποίνων του φιλορώσου προέδρου της χώρας Βίκτορ Γιανουκόβιτς, αρνήθηκε να συνεργαστεί με το δικαστήριο. Κληθείσα από τον δικαστή να πει το όνομά της, απάντησε: «Σας έδωσα το διαβατήριό μου, διαβάστε το μόνος σας».

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: