"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


AIΓΥΠΤΟΣ: (Ξανα)φλέγεται!

Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε η Πλατεία Ταχρίρ στο Κάιρο πέντε μήνες μετά την ανατροπή του αιγύπτιου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ κι ενώ ο στρατός εμφανίζεται διστακτικός στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων και αδύναμος στη διατήρηση της τάξης. Από τις συγκρούσεις, που ξεκίνησαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης και συνεχίστηκαν με αμείωτη ένταση χθες, τραυματίστηκαν περισσότερα από 1.000 άτομα. 

Τα επεισόδια ξεκίνησαν έξω από το υπουργείο Εσωτερικών όπου είχαν συγκεντρωθεί συγγενείς θυμάτων της εξέγερσης κατά του καθεστώτος Μουμπάρακ προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τους αργούς ρυθμούς απονομής δικαιοσύνης στους αστυνομικούς που κατηγορούνται για τους θανάτους πολιτών. Το πεδίο των συγκρούσεων μεταφέρθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών στην Πλατεία Ταχρίρ. Οι διαδηλωτές, νεαροί στην πλειοψηφία τους, πετούσαν πέτρες στις αστυνομικές δυνάμεις οι οποίοι απάντησαν με δακρυγόνα. Ο επίσημος απολογισμός του υπουργείου Υγείας της χώρας είναι 1.036 τραυματίες, εκ των οποίων οι 40 είναι αστυνομικοί. Οι περισσότεροι από τους τραυματίες παρουσίαζαν αναπνευστικά προβλήματα από την εκτεταμένη χρήση χημικών, ενώ υπήρχαν και κάποιοι που έφεραν τραύματα στο κεφάλι.

Το κυβερνών Στρατιωτικό Συμβούλιο ανάρτησε ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του στο facebook για να σχολιάσει τις χειρότερες συγκρούσεις των τελευταίων εβδομάδων στην Αίγυπτο. «Πρόθεση αυτών που υποκινούν τα επεισόδια είναι να εκμεταλλευτούν το αίμα των μαρτύρων της επανάστασης για να δείξουν ότι υπάρχει διχασμός ανάμεσα στον λαό και τον μηχανισμό ασφαλείας» αναφέρουν οι στρατιωτικοί κάνοντας λόγο για «οργανωμένο σχέδιο». Σύμφωνα με πληροφορίες που δεν επιβεβαιώθηκαν επισήμως, οι δυνάμεις ασφαλείας συνέβαλαν περισσότερα από 40 άτομα, μεταξύ των οποίων ένας αμερικανός κι ένας βρετανός πολίτης. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον στρατιωτικό εισαγγελέα.

Τα επεισόδια φαίνεται να διχάζουν πάντως την κοινή γνώμη στην Αίγυπτο. Αλλοι υποστηρίζουν ότι σκοπός των διαδηλωτών είναι να συγκρουστούν με την αστυνομία και άλλοι ότι η αστυνομία προκαλεί τους διαδηλωτές με τη στάση της. 

«Ο κόσμος είναι οργισμένος επειδή οι δίκες εναντίον των ανώτερων αξιωματούχων καθυστερούν» δήλωνε στα διεθνή πρακτορεία ένας 26χρονος υπάλληλος. Νωρίς χθες το απόγευμα στην Πλατεία Ταχρίρ είχαν απομείνει οκτώ ασθενοφόρα ενώ οι δυνάμεις της τάξης είχαν απομακρυνθεί. Εχοντας τυλιγμένες τις μπλούζες τους στα κεφάλια τους, δεκάδες νεαροί πετούσαν πέτρες εμποδίζοντας την κυκλοφορία. «Είμαι εδώ σήμερα γιατί άκουσα για τη βία που χρησιμοποίησε η αστυνομία το βράδυ» ανέφερε ένας διαδηλωτής. «Οι λεπτομέρειες των συμβάντων δεν είναι γνωστές» τόνιζε ο πολιτικός αναλυτής Χασάν Ναφάα. «Το σίγουρο είναι ότι οι Αιγύπτιοι βρίσκονται σε μια κατάσταση έντασης και η αιτία βρίσκεται στο γεγονός ότι καθυστερούν οι δίκες του Μουμπάρακ και των ανθρώπων του».

ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: