"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Οι Μούντζες στο Σύνταγμα και η Μπουγάδα της Αλέκας στον Παρθενώνα

Toυ ΣΤΑΜΑΤΗ ΦΑΣΟΥΛΗ

Δεν υπάρχει σωματείο, κόμμα, άνθρωπος, παρέα που να μην κάνει αυτό ακριβώς που δεν πρέπει για να μην καταστραφούμε. Ή, αλλιώς, για να μη γεμίσουμε την πρόταση αρνήσεις: έχουν βαλθεί οι πάντες, κόμματα, σωματεία, παρέες και πολίτες τώρα που κινδυνεύει σοβαρά ο τόπος να του δώσουμε μια να πάει πιο βαθιά, στον πάτο.

Βρήκε τώρα δουλειά να κάνει το Κουκουέ. Οποτε του καπνίσει ανεβαίνει στην Ακρόπολη και κρεμάει τα κουρέλια του ν' ανεμίζουν στα τείχη, να το βλέπουν οι τουρίστες να το φωτογραφίζουνε, μπας και μεταλαμπαδεύσουνε και την επανάσταση της κυρίας Αλέκας και στην υπόδουλη αλλοδαπήν. Διότι είναι δίγλωσσα τα πανό του ξεσηκωμού και της εξέγερσης. «The peoples have the power and never surrender» αγγλιστί. Και εις άπταιστον Ελληνικήν «Οι λαοί έχουν τη δύναμη δεν παραδίδονται ποτέ» κι από κάτω φαρδιά πλατιά «Οργάνωση - Αντεπίθεση» να το διαβάσει ο Ελληνας (που πάει, ως γνωστόν, οπωσδήποτε μια φορά τη βδομάδα στην Ακρόπολη να προσκυνήσει το παρελθόν του), να τρέξει αμέσως στον Περισσό να οργανωθεί και ατάκα ν' αρχίσει την αντεπίθεση.

Αλλά γιατί να τρέχει στου διαόλου τον κώλο (σχήμα λόγου), δεν ανεβαίνει μέχρι τα Προπύλαια. Κι αυτά ιδιοκτησία της Κυρίας Αλέκας είναι. Το βλέπεις. Οτι παράπονο έχει από την κοινωνία, βγαίνει στο μπαλκόνι της προς την Διονυσίου Αρεοπαγίτου κι απλώνει την μπουγάδα της τη διγλωσσογραμμένη.

Αυτά το Κόμμα. Μη ρωτάτε ποιο. Ενα είναι το Κόμμα κι ο Λουμίδης στους καφέδες.

Οσον αφορά τώρα τον πολιτικό και δημοσιογραφικό κόσμο δεν έχει με τι άλλο να ασχοληθεί παρά με το τι μπαρούφα είπε ο Πάγκαλος. Κάθονται με τις ώρες καραούλι μην του ξεφύγει καμιά, να την πιάσουνε στον αέρα. Δεν κοιτάμε που η χώρα παραλύει και δεν ξέρουμε αν θα υπάρχουμε αύριο, διότι... Αααα ο Πάγκαλος είπε «Τανκς». Α, ο Πάγκαλος είπε «Κοπρίτες». Α, ο Πάγκαλος είπε «Πεινάω». Δεν είμαστε καλά.

Τα σωματεία πάλι έχουνε τη δική τους άποψη για τον κόσμο. Εν ώρα κρίσης βγαίνει η ΓΕΝΟΠ / ΔΕΗ και αρχίζει τις διακοπές ρεύματος (τουριστική η περίοδος, αλλά αυτοί έχουν στόχο το καλό του τόπου) γιατί τον Αύγουστο θα πουληθεί η ΔΕΗ κι αυτοί κλαίνε από τώρα που θα χάσουνε την επιδότηση. Γιατί ποιος αγοραστής θα δεχτεί να πληρώνει το Σωματείο 30 εκατομμύρια για να κάνει κρουαζιέρες.

Οσον αφορά στον λαό τώρα, ο λαός τη βρήκε τη λύση. Στο Σύνταγμα με φάσκελα. Ετσι λύνεται το θέμα. Είναι επιστημονικώς αποδεδειγμένο. Εχει μια χώρα πρόβλημα; Κατεβαίνει στην πλατεία, ανοίγει τα δάχτυλα πενταφυλλία και λύνονται τα πάντα.

Υπάρχουν δε και πολλοί που με γνώση περισσή διατείνονται ότι το μέλλον είναι «οι Αγανακτισμένοι και η Μούντζα».

Και, δυστυχώς, έχουν δίκιο. Το μέλλον είναι η Μούντζα και το παρελθόν ο Πολιτισμός και η Δημοκρατία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: