"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


China and the EU: The longest of marches


(...) Η Κίνα δεν διστάζει να χρησιμοποιεί την αυξανόμενη οικονομική της επιρροή.

Μια συμφωνία για την αγορά αεροσκαφών Airbus αξίας δισεκατομμυρίων από εταιρεία του Χονγκ Κονγκ έχει παγώσει, διότι η κινεζική κυβέρνηση δεν είναι ευχαριστημένη με την ευρωπαϊκή νομοθεσία για τις εκπομπές άνθρακα. Θα υπάρξουν κι άλλες τέτοιες περιπτώσεις, καθώς οι δύο επιχειρηματικές κουλτούρες θα συγκρούονται. (...) 

Ο Κινέζος πρωθυπουργός Ουέν Τζιαμπάο δήλωσε ότι η Κίνα δεν θα ανεχτεί κηρύγματα περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ότι η Βρετανία και η Κίνα θα πρέπει να σέβονται η μία την άλλη ως ίσες. Τα τακτικά κύματα καταστολής εναντίον ακτιβιστών και δικηγόρων, με τη μορφή συλλήψεων κι εξωδικαστικών εξαφανίσεων, είναι ένα από τα πολλά συμπτώματα του πόσο ανώμαλη είναι η διαδικασία της εσωτερικής μεταρρύθμισης της Κίνας. (...) Εάν, όπως μας λένε συνεχώς, οι ετήσιοι ρυθμοί οικονομικής ανάπτυξης της Κίνας δεν μπορούν να συντηρηθούν (...) τότε η Κίνα έχει ξεκάθαρο συμφέρον να αναζητήσει την ευρωπαϊκή υψηλή τεχνολογία και τεχνογνωσία στη μεταμόρφωση της οικονομίας της. Μια οικονομία που επιδιώκει να γίνει πράσινη, νεοτεριστική και αειφόρος θα πρέπει να αντλήσει δυνάμεις κι από τους δικούς της οικολόγους, δικηγόρους και την κοινωνία των πολιτών. Η αμοιβαία οικονομική εξάρτηση (Κίνας-Ε.Ε.) είναι ένα καλό σημείο εκκίνησης αλλά ο διάλογος δεν πρέπει να σταματήσει εκεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: