"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Σε ένα βράδυ τα είδαμε όλα

Μέσα σε λίγες ώρες, όλες οι απεχθείς παθογένειες της ελληνικής κοινωνίας ήλθαν μεμιάς στο φως. 

Οι σκοτεινοί υπόνομοι άνοιξαν και η δυσωδία μιας αδίστακτης ποδοσφαιρικής μαφίας έπνιξε τη χώρα. Άνθρωποι του υπόκοσμου της νύχτας, όπλα και μπράβοι, εξαγορές και ντόπες, στημένα παιχνίδια και παράνομο στοίχημα. Κι όλα αυτά, με φόντο έναν απίστευτων διαστάσεων πακτωλό μαύρου χρήματος. Ακραία φοροδιαφυγή, απομύζηση κοινωνικών πόρων και απόλυτη στρέβλωση των κανόνων της αγοράς και του υγιούς ανταγωνισμού.

Μια χούφτα μικρομεσαίων παρανόμων γιγαντώθηκε ανενόχλητη και πέρασε κυρίαρχη στο προσκήνιο του πιο δημοφιλούς σπορ, εξουσιάζοντας τα «μικρότερα ψάρια» και γλείφοντας (με εξυπηρετήσεις κάθε είδους) τους εκάστοτε ισχυρούς του χώρου. Αλλά μαζί με όλα αυτά, είδαμε πάλι και τις άλλες παθογένειες. Τις πιο «καθωσπρέπει» -κι ίσως γι’ αυτό πιο επικίνδυνες.

Είδαμε τη μιντιοκρατία στην πιο αποκρουστική μορφή της: να εκδίδει νυχτερινές δικαστικές αποφάσεις στα τηλεοπτικά πάνελ, πριν ακόμα απολογηθεί έστω και ένας κατηγορούμενος. Είδαμε την άθλια απόπειρα να καούν και χλωρά μαζί με τα ξερά: για να ικανοποιηθεί ο όποιος οπαδισμός, ή για να πάρει την προσωπική του ρεβάνς κάποιος υπερφιλόδοξος παραγοντίσκος των γηπέδων, ή για να ξεκαθαριστούν παλιοί ανοιχτοί λογαριασμοί των «μεγάλων» μεταξύ τους. Είδαμε τη μικρότητα, την αυθαιρεσία, την κατάργηση του νομικού μας πολιτισμού, την εκατέρωθεν πολιτική εκμετάλλευση μιας ποινικής υπόθεσης.

Σε ένα βράδυ τα είδαμε όλα. Όλα εκείνα τα βαρίδια, που πρέπει να πετάξει η χώρα από πάνω της, αν θέλει να ξαναβρεί τον βηματισμό της.

ΙΣΟΤΙΜΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: