"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Η Κροατία το 28o μέλος της Ε.Ε

Άνοιξε διάπλατα ο δρόμος για την ένταξη της Κροατίας στην Ε.Ε, με τη χώρα από την πρώην Γιουγκοσλαβία να γίνεται το 28ο μέλος της Ένωσης από την 1η Ιουλίου του 2013.

Κατά την προχθεσινή Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, οι Ευρωπαίοι ηγέτες κήρυξαν την ολοκλήρωση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, που σήμανε την 7η διεύρυνση στην ιστορία της Ένωσης.

Η Κροατία θα γίνει η δεύτερη χώρα μέλος της Ε.Ε. από την πρώην Γιουγκοσλαβία μετά την Σλοβενία.

Η υπογραφή της συνθήκης ένταξης θα γίνει πριν από το τέλος του 2011, ενώ υπογραμμίζεται η ανάγκη για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στη χώρα, κυρίως στον δικαστικό τομέα και στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Μάλιστα, για το σκοπό αυτό θα συγκροτηθεί μία ευρωπαϊκή επιτροπή επιτήρησης, μέχρι την οριστική υπογραφή της συνθήκης ένταξης. Κατόπιν, περί τα μέσα Δεκεμβρίου του 2011, θα διεξαχθεί δημοψήφισμα για την ένταξη στην Κροατία, πριν από την τοποθέτηση των υπολοίπων 27 εταίρων, είτε μέσω δημοψηφίσματος είτε μέσω των εθνικών τους κοινοβουλίων.

Η Κροατία κατέστη υποψήφια προς ένταξη χώρα τον Ιούνιο του 2004, υπό τον όρο της πλήρους συνεργασίας με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY).

Το πράσινο φως για τη θετική εξέλιξη των διαπραγματεύσεων δόθηκε στις 3 Νοεμβρίου 2005, όταν η πρώην γενική εισαγγελέας του ICTY, Κάρλα Ντελ Πόντε, αποτίμησε θετικά τη συνεργασία του Ζάγκρεμπ με το δικαστήριο.

Προχθες, Παρασκευή, η πρωθυπουργός της Κροατίας, Γιάντρανκα Κόσορ, είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μπαρόζο, και τον Ούγγρο πρωθυπουργό και προεδρεύοντα του Συμβουλίου της ΕΕ, Βίκτορ Όρμπαν.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Γέρζι Μπούζεκ, δήλωσε:

«Θα ήθελα να εκμεταλλευτώ την ευκαιρία για να ευχαριστήσω την Επιτροπή, τις χώρες-μέλη και κυρίως την ουγγρική προεδρία της ΕΕ για την ολοκλήρωση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Κροατία. Ελπίζουμε να υποδεχθούμε σύντομα το νέο κράτος μέλος, τον Ιούλιο του 2013. Θα είναι στιγμή περηφάνιας για όλους μας να υποδεχθούμε το 28ο μέλος»

EΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: