"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Βουλγαρία και Τουρκία στρώνουν χαλί σε αγωγό φυσικού αερίου

Της ΝΕΦΕΛΗΣ ΤΖΑΝΕΤΑΚΟΥ

Στην ενεργειακή διασύνδεσή της με την Τουρκία, με τη δημιουργία αγωγού φυσικού αερίου, προσανατολίζεται η Βουλγαρία, προκειμένου να διασφαλίσει την επάρκεια της εγχώριας αγοράς ενέργειας, αναμένοντας ωστόσο και την υλοποίηση του υπό σχεδιασμό «Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου».

Εως το 2014, όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Ενέργειας της χώρας, Τράιτσο Τράικοφ, εκτιμάται πως θα έχει ολοκληρωθεί το εν λόγω έργο, το οποίο θα αναλάβουν από κοινού η βουλγαρική κρατική εταιρεία υδρογονανθράκων Bulgargas και η αντίστοιχη τουρκική Botas, εξασφαλίζοντας για τη Βουλγαρία έως και 5 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου το χρόνο.

Στα τέλη 2010 ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, Μπόικο Μπορίσοφ, με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχαν συμφωνήσει να κατασκευάσουν έναν αγωγό που θα συνέδεε τις δύο χώρες και ο οποίος στη συνέχεια θα μπορούσε να αποτελέσει παρακλάδι του Nabucco.

Ομως τώρα, παρ' όλο που στις αρχές Ιουνίου η Σόφια συνυπέγραψε με την Τουρκία τη «συμφωνία στήριξης» για το πρόγραμμα κατασκευής του ευρωπαϊκού αγωγού στην Καισάρεια, ο Βούλγαρος υπουργός Ενέργειας απέκλεισε το ενδεχόμενο αυτό διότι, όπως υπογράμμισε, ο Nabucco φαίνεται πως θα καθυστερήσει πολύ και θα κοστίσει πολύ ακριβά.

Η πηγή τροφοδοσίας πάντως παραμένει η ίδια με ό,τι συνεπάγεται από πλευράς διαθέσιμων ποσοτήτων φυσικού αερίου: το Αζερμπαϊτζάν.

Σημειώνεται ότι σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες για την έναρξη της κατασκευής του ελληνοβουλγαρικού αγωγού φυσικού αερίου IGB, συνολικού μήκους 170 χλμ. και με προϋπολογισμό 150 εκατ. ευρώ, ο οποίος θα συνδέει την Κομοτηνή με τη Στάρα Ζαγόρα, και πως η Ελλάδα και το Αζερμπαϊτζάν συμφώνησαν τον Απρίλιο για την απευθείας προμήθεια φυσικού αερίου δίχως τη διαμεσολάβηση της Τουρκίας. 

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: