"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΙΡΑΝ : Πυρηνικός πυρετός για την Τεχεράνη

Της ΜΙΝΑΣ ΑΓΓΕΛΙΝΗ

Το Ιράν εξοργίζει τη Δύση πραγματοποιώντας δοκιμές εξελιγμένων ραντάρ και βαλλιστικών πυραύλων, κάποιοι από τους οποίους, όπως καταγγέλλει η Βρετανία, μπορούν να φέρουν και πυρηνικές κεφαλές. Η Τεχεράνη, πάντως, αρνείται ότι οι πύραυλοί της έχουν αυτές τις δυνατότητες.

Ο Βρετανός ΥΠΕΞ Ουίλιαμ Χέιγκ, μιλώντας χθες στο βρετανικό κοινοβούλιο, υποστήριξε ότι το Ιράν πραγματοποιεί μυστικές δοκιμές με βαλλιστικά όπλα που μπορούν να φέρουν και πυρηνικές κεφαλές, γεγονός που συνιστά σαφή παραβίαση της απόφασης 1929 του ΟΗΕ. "Κανένας από τους πυραύλους που δοκιμάστηκαν από το Ιράν δεν είναι ικανός να φέρει πυρηνική κεφαλή", διευκρίνισε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του ιρανικού ΥΠΕΞ Ραμίν Μεχμανπαράστ.

Κατά την τρίτη ημέρα των 10μερων στρατιωτικών γυμνασίων, με την ονομασία "Μεγάλος Προφήτης 6", που διεξάγει από τη Δευτέρα το καθεστώς του Μαχμούτ Αχμαντινετζάντ, πραγματοποιήθηκε η δοκιμή ενός εξελιγμένου συστήματος ραντάρ που ονομάζεται "Γαντίρ".

"Το ''Γαντίρ'' έχει σχεδιαστεί και κατασκευαστεί για να εντοπίζει εναέριους στόχους, αεροσκάφη με τεχνολογία αποφυγής ραντάρ, πυραύλους κρουζ, βαλλιστικούς πυραύλους και δορυφόρους χαμηλής τροχιάς", δήλωσε ο ο Αμίρ Αλί Χατζιζαντέχ, επικεφαλής της υπηρεσίας αεροδιαστήματος των Φρουρών της Επανάστασης. Το ραντάρ έχει ακτίνα δράσης 1.100 χιλιομέτρων και μπορεί να εντοπίζει στόχους σε ύψος 300 χιλιομέτρων, πρόσθεσε.

Τις προηγούμενες μέρες έγινε δοκιμή πυραύλων εδάφους-εδάφους με μέγιστο βεληνεκές δύο χιλιομέτρων, αρκετό για να πλήξει το Ισραήλ και να φτάσει στις παρυφές της Ευρώπης, αλλά και σε αμερικανικές βάσεις στην περιοχή του Περσικού Κόλπου.

ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: