"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΚΑΜΠΟΤΖΗ: Δικάζουν 4 ηγέτες των Ερυθρών Χμερ

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου για γενοκτονία και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας κάθισαν μετά 30 χρόνια τέσσερα ηγετικά στελέχη των μαοϊστών Ερυθρών Χμερ στην Καμπότζη. 

Η δίκη των "τεσσάρων", στενών συνεργατών του Πολ Ποτ, το καθεστώς του οποίου εξόντωσε περίπου 1,7 εκατομμύριο κατοίκους της Καμπότζης την περίοδο 1975-1979, αναμένεται να διαρκέσει χρόνια και εκφράζονται ανησυχίες ότι κάποιοι από αυτούς δεν θα ζήσουν για να ακούσουν την ετυμηγορία.

Ο Νο2 στην ιεραρχία του καθεστώτος που εφάρμοσε μια μαρξιστική ουτοπία, Νουόν Τσέα, ο αρχηγός του κράτους, Χιέου Σαμφάν, ο ΥΠΕΞ του καθεστώτος, Ιένγκ Σάρι και η σύζυγός του και υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων, Ιένγκ Τιρίτ, όλοι σε προχωρημένη ηλικία (79 έως 85 ετών), άκουσαν ατάραχοι το κατηγορητήριο που διαβάστηκε στην έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας και όλοι δήλωσαν "αθώοι", ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν μια στρατηγική κωλυσιεργίας.

Το ένα τέταρτο του τότε πληθυσμού της Καμπότζης βρήκαν τον θάνατο επί καθεστώτος Πολ Ποτ, του "νούμερο ένα αδελφού" ο οποίος πέθανε το 1998, από βασανιστήρια, εκτελέσεις, πείνα, ασθένειες και εξαντλητική εργασία, ενώ σχεδόν κάθε κάτοικος της χώρας σήμερα έχει χάσει τουλάχιστον έναν συγγενή κατά τη μελανότερη περίοδο στην ιστορία της ασιατικής χώρας.

"Εχασα τρία παιδιά, τον πατέρα μου και τον σύζυγό μου", δήλωσε η 66χρονη Σομ Χοέουν, η οποία παρευρέθη στη δίκη με την ελπίδα κάποια στιγμή να αποδοθεί δικαιοσύνη. 

Το καθεστώς σκότωσε όσους πολίτες τόλμησαν να αμφισβητήσουν το πρόγραμμα των Ερυθρών Χμερ, που προέβλεπε την κατάργηση κάθε έννοιας ιδιοκτησίας και ιεραρχίας και την εγκαθίδρυση ενός αυστηρού καθεστώτος κολεκτιβοποίησης.

ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: