"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Κινεζικά αεροπλανοφόρα εν όψει!

Εντός του 2011 επιδιώκει η Κίνα να έχει φέρει σε πλήρη επιχειρησιακή διαθεσιμότητα το πρώτο της αεροπλανοφόρο, γεγονός που θα αυξήσει κατακόρυφα την αεροναυτική ισχύ της έναντι της Ταιβάν αλλά και της Ιαπωνίας.

Το Πεκίνο επιθυμεί ο στόχος αυτός να έχει επιτευχθεί μέχρι την 1η Ιουλίου οπότε θα εορτασθεί η επέτειος ίδρυσης του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος.

Το εν λόγω αεροπλανοφόρο είναι το πρώην Σοβιετικό «Βάριαγκ» το οποίο έχει αγοράσει η Κίνα από την Ουκρανία και βρίσκεται σε στάδιο μετασκευής στα ναυπηγεία της πόλης Νταλιάν.

Το πρώην Βάριαγκ, αναμένεται πάντως από τους αναλυτές να χρησιμοποιηθεί τουλάχιστον αρχικά για εκπαιδευτικούς σκοπούς μέχρι να είναι έτοιμο το πρώτο αεροπλανοφόρο το οποίο θα είναι εξ ολοκλήρου κινεζικής σχεδίασης και κατασκευής.

Το σχετικό πρόγραμμα θεωρείται από τους Κινέζους ως ύψιστης προτεραιότητας και κάθε σχετική λεπτομέρεια τηρείται ως επτασφράγιστο μυστικό.

Πάντως, με την απόκτηση δύο αεροπλανοφόρων, η Κίνα εξισορροπεί την παρουσία της αμερικανικής επιχειρησιακής ομάδας αεροπλανοφόρων που ναυλοχεί ανοικτά της Ταιβάν.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: