"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Μόνο το 2010 σκοτώθηκαν παγκοσμίως 105 δημοσιογράφοι

Της ΝΤΙΝΑΣ ΒΑΓΕΝΑ

Ασχημοι καιροί για τους ανθρώπους των ΜΜΕ παγκοσμίως: σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η μη κυβερνητική οργάνωση «Presse embleme campagne» (PEC), 529 δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν την τελευταία πενταετία -105 φέτος, 122 το 2009, 91 το 2008, 115 το 2007 και 96 το 2006.

Η εδρεύουσα στη Γενεύη PEC, που επιδιώκει να συναφθεί μια διεθνής συνθήκη ειδικά για την προστασία των ανθρώπων του Τύπου στις ζώνες συγκρούσεων, έβαλε για φέτος σημάδι σε 33 χώρες στον πλανήτη όπου δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Και, όπως σχολίαζε χθες ο γενικός της γραμματέας Μπλεζ Λαμπέν, σχεδόν σε κάθε περίπτωση τέτοιου βίαιου θανάτου «εξακολουθούν να λείπουν οι αποτελεσματικοί μηχανισμοί για να διεξάγονται γρήγορα έρευνες και να διώκονται οι δράστες αυτών των εγκλημάτων».

Οι δύο πιο επικίνδυνες χώρες για τα μέσα ενημέρωσης ήταν πέρσι το Μεξικό, όπου 14 δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν κυρίως στη διάρκεια βίαιων συγκρούσεων μεταξύ των αρχών και των καρτέλ των ναρκωτικών, και το Πακιστάν, με 14 δημοσιογράφους νεκρούς, οι περισσότεροι στις ζώνες της μεθορίου με το Αφγανιστάν. Στην κατάταξη ακολουθούν: Ονδούρα με 9 θανάτους, Ιράκ με 7, Φιλιππίνες (6), Ρωσία (5), Κολομβία, Βραζιλία και Νιγηρία (4), Σομαλία, Ινδονησία και Νεπάλ (3). Δύο δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν επίσης στο Αφγανιστάν. Ξεχωριστή μνεία κάνει η οργάνωση στον Τούρκο δημοσιογράφο, έναν από τους εννέα νεκρούς του «Mavi Marmara», που σκοτώθηκε από τους Ισραηλινούς κομάντος στα διεθνή ύδατα εν πλω προς τη Γάζα.

Σε επίπεδο πενταετίας το Ιράκ παραμένει η πλέον επικίνδυνη χώρα για δημοσιογράφους (127 νεκροί) με επόμενες: Φιλιππίνες (59), Μεξικό (47) και Πακιστάν (38).

EΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: