"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


TOYΡΚΙΑ: Τυφλός φανατισμός με θύματα παιδιά

Γράφει ο Γιωργος Γεωργακοπουλος

Δεν γνωρίζει όρια ο φανατισμός κάποιων οπαδών, με αποτέλεσμα θύμα του να πέφτουν ακόμη και παιδιά, όπως οι 13 ποδοσφαιριστές της ομάδες παίδων της Φενέρμπαχτσε που κατέληξαν στο νοσοκομείο προχτές από χτυπήματα οπαδών της Γκαλατάσαραϊ στην Κωνσταντινούπολη.

Σοκ προκάλεσαν στην Τουρκία οι εικόνες των μαινόμενων οπαδών της Γκαλατά που επιτέθηκαν στην ομάδα κάτω των 17 ετών της Φενέρ στο ημίχρονο του αγώνα παίδων των δύο ομάδων στις εγκαταστάσεις της «Τσιμ Μπομ». Αφορμή των επεισοδίων στάθηκε φραστική διαμάχη μεταξύ των παικτών των δύο ομάδων με τη λήξη του ημιχρόνου (σκορ 1-1), με τους οπαδούς των γηπεδούχων να καλούν πρώτα τους παίκτες της Φενέρ να έρθουν σε κείνους και ύστερα αρκετούς από τους πλέον φανατικούς να πηδούν τις διαφημιστικές πινακίδες και να ορμούν πάνω στα 15χρονα και 16χρονα που απάρτιζαν την ομάδα των «φιλοξενουμένων».

Αποτέλεσμα της επίθεσης ήταν ο τραυματισμός 13 ποδοσφαιριστών, ένας εκ των οποίων υπέστη κάταγμα στη μύτη, και η προσαγωγή μόλις δύο ατόμων από τις σχεδόν ανύπαρκτες δυνάμεις ασφαλείας.

Αν και ούτε στην Ελλάδα είναι άγνωστα τα επεισόδια σε ομάδες νέων, η βιαιότητά τους στη συγκεκριμένη περίπτωση έκανε τον τουρκικό Τύπο να κάνει λόγο για «αντιπαλότητα που οδηγεί σε όλο και χειρότερα γεγονότα», σύμφωνα με την εφημερίδα «Χουριέτ».

«Είναι αποκαρδιωτικό για το άθλημα να βλέπεις τέτοια επίθεση σε βάρος των παικτών μας ενώπιον των γονέων τους», είπε ο τεχνικός της ομάδας παίδων της Φενέρ, Ενγκίν Καμπάς.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: