"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΣΥΡΙΖΑίικα ΕΘΝΙΚΑ ΣΟΥΡΓΕΛΑ: Πρωθυπουργοί από το OnlyFans

 

Του Κώστα Στούπα

Υπάρχει ένα σκετς που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο, δίκην ανεκδότου, και αφορά κάτι μεταξύ διαλόγου γνωριμίας και φλερτ δύο ατόμων (διαφορετικού φύλου).

Στη ερώτηση του αγοριού για την επαγγελματική της δραστηριότητα, το κορίτσι απαντά πως είναι μοντέλο στο Instagram (κάποιο από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης).

Όταν το κορίτσι ρωτά εσύ με τη ασχολείσαι;

Ο άλλος απαντά ποδοσφαιριστής στο FIFA 23 (του PlayStation). Υπάρχουν κάποιες εκδοχές του σκετς που ο άνδρας απαντά πεζοναύτης στο Call Of Duty κ.λπ. που αφορά άλλο ένα παιγνίδι σε βίντεο όπου ο παίκτης υποδύεται στρατιώτη στην πρώτη γραμμή του πολέμου.

Για εμάς της γενιάς των boomers και εκείθεν το να δηλώνει κάποιος μοντέλο στο κοινωνικά δίκτυα ή ποδοσφαιριστής του PlayStation συνιστά ανέκδοτο, όπως ως ανέκδοτο τείνουν να εκλαμβάνονται και κάποια άρτι αφιχθέντα στην πολιτική σκηνή πολιτικά πρόσωπα που στα κοινωνικά δίκτυα απολαμβάνουν μεγαλύτερη δημοσιότητα απ’ ό,τι στην παραδοσιακή πολιτική σκηνή.

Υπό την έννοια αυτή, η μετεωρική εκτόξευση του Κασσελάκη στην πολιτική σκηνή της χώρας μπορεί να ξενίζει πολλούς αλλά ενδεχομένως αποτελεί δείγμα μιας ψηφιακής εποχής που επελαύνει.

Ένα άλλο πρόσωπο των κοινωνικών δικτύων που τείνει να λάβει υπόσταση στην πολιτική σκηνή είναι η Αφροδίτη Λατινοπούλου.

Μέχρι πρόσφατα τα κοινωνικά δίκτυα εμπλέκονταν στη πολιτική μέσω της χρήσης του υλικού των Big Data των κοινωνικών δικτύων που συγκεντρώνουν. Τα κοινωνικά δίκτυα ειδικότερα, όπως και το διαδίκτυο γενικότερα καταγράφουν όλες τις αναζητήσεις, προβληματισμούς, συνήθειες, πράξεις και συμπεριφορές καθενός εξ ημών όλο το 24ωρο.

Αν υπάρχει κάποιος (άνθρωπος ή αλγόριθμος) που αξιοποιεί αυτά τα στοιχεία, μπορεί να μας γνωρίζει καλύτερα απ’ ό,τι γνωρίζουμε εμείς το εαυτό μας. Τούτο σημαίνει πως μπορεί να προβλέπει και ενίοτε να χειραγωγεί τις επιλογές μας.

Συχνά τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων και άλλων ερευνών αγοράς έρχονται σε αντίθεση με τα στοιχεία των Big Data. Τούτο συμβαίνει γιατί στις έρευνες συνηθίζουμε να λέμε ψέματα, όπως άλλωστε πολλοί συνηθίζουμε να λέμε και στο εαυτό μας χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε.

Στο βιβλίο "Everybody Lies: Big Data, New Data, and What the Internet Can Tell Us About Who We Really Are" που κυκλοφόρησε το 2017, ο Seth Stephens-Davidowitz παρουσιάζει μια αναλυτική προσέγγιση του φαινομένου.

Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει γνωστό πως τόσο στη νίκη Τραμπ το 2016 στις ΗΠΑ όσο και στο Brexit, σημαντικό ρόλο έπαιξε η χρήση των Big Data, όπου σε συγκεκριμένες κατηγορίες ψηφοφόρων με βάση το προφίλ τους στα κοινωνικά δίκτυα διαμορφώθηκαν και στάλθηκαν τα μηνύματα που ήθελαν να ακούσουν, ούτως ώστε να καθοδηγηθεί η συμπεριφορά τους πάνω από την κάλπη.

Η περίπτωση Κασσελάκη όμως είναι αρκετά διαφορετική και συνιστά παγκόσμια πρωτοτυπία και πρωτοπορία.

Για πρώτη φορά ένας άσχετος με την πολιτική ζωή της χώρας, με εφαλτήριο τα κοινωνικά δίκτυα, τα πρωϊνάδικα και τη δίψα των μελών ενός κόμματος για εξουσία καταλαμβάνει μια τόσο υψηλή θέση στη πολιτική ιεραρχία μιας χώρας.

Μέχρι σήμερα οι άνθρωποι που καλούνταν να αναλάβουν ως πολιτικοί προϊστάμενοι στα διάφορα πόστα την πολιτείας ήταν άνθρωποι που είτε από μέσα είτε απ’ έξω είχαν έρθει σε τριβή με το μηχανισμό διοίκησης της χώρας.

Η περίπτωση των πολιτικών "Influencers", τηρουμένων των αναλογιών, θυμίζει κάποιον παίκτη FIFA στο Playstation που θέλει να παίξει σε πραγματικούς αγώνες του παγκοσμίου κυπέλου. Στην περίπτωση του ποδοσφαίρου μπορεί να φαίνεται αδύνατο και αδιανόητο αλλά υποθέστε πως κάποιο μοντέλο του Instagram εύκολα θα μπορούσε να παίξει αυτό τον ρόλο και σε μια παραδοσιακή εκδήλωση επίδειξης μόδας.

Τούτο γιατί στη περίπτωση του επαγγελματία ποδοσφαιριστή χρειάζεται υψηλή τεχνική και φυσική κατάσταση, κάτι που δύσκολα έχει κάποιος που κάθεται σε μια πολυθρόνα και κουνάει μοχλούς.

Το ερώτημα είναι αν κάποιος μάθει και διακριθεί σε ένα ψηφιακό συλλογικό παιγνίδι άσκησης εξουσίας μπορεί να τα πάει καλά και στην πραγματική ζωή ως πρωθυπουργός.

Το ερώτημα μοιάζει με την υπόθεση πως…

 

 κάθε ένας που κερδίζει στη "Monopoly” μπορεί να γίνει μεγιστάνας και στη πραγματική ζωή.

Ο ίδιος θα ανησυχούσα αν κάποιος που διέπρεψε στο Call of Duty, το Instagram ή το OnlyFans προκρινόταν να αναλάβει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ή την πρωθυπουργία μιας χώρας.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: