"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΝουΔο-ΠΑΣΟΚ-ο-ΣΥΡΙΖΑίικα ΕΘΝΙΚΑ ΣΟΥΡΓΕΛΑ: Η νύχτα των νικητών

 


Του Πάσχου Μανδραβέλη

Δεν γνωρίζουμε αν ξέρουν κάτι παραπάνω στην κυβέρνηση, αλλά η «πύρρειος (όπως τη βάφτισαν) νίκη» τους σημαίνει άλλο πράγμα, από τη νίκη με κάποιες απώλειες.

 Στα λεξικά, είναι «η νίκη που επιτυγχάνεται με βαρύτατες απώλειες, ώστε να μην έχει ουσιαστικό αντίκρισμα». Κατά τον Πλούταρχο, ένας στρατιώτης πλησίασε τον Πύρρο για να τον συγχαρεί μετά τη μάχη στο Ασκλο, και ο τελευταίος σάρκασε: «Μία ακόμη νίκη επί των Ρωμαίων και θα χαθούμε εντελώς».

Δυστυχώς, το περί «πύρρειας νίκης» δεν το ξεφούρνισε κάποιος σαν τον κ. Αλέξη Τσίπρα για να έχουν να ασχολούνται επί μέρες τα τηλεοπτικά πάνελ.

Πάντως, πύρρειος ή μη, με βαριές ή ελαφρές απώλειες, οι νεοδημοκράτες είχαν την πρωτιά για να πανηγυρίζουν το βράδυ των εκλογικών μαραθωνίων. Αφού έκαναν σεμνότυφη αυτοκριτική –«οι πολίτες έστειλαν μηνύματα»– ξεδίπλωσαν τα επιχειρήματα για τη νίκη τους.

Νικητές όμως –και με ακριβώς τον ίδιο τρόπο– ήταν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Εκαναν μια μικρή θρηνητική εισαγωγή για την αποχή και βρήκαν πολλά καλά να πουν για την αφεντιά τους· ο ένας γιατί έχασε μόνο τρεις μονάδες από την προηγούμενη συντριβή του κόμματός του, ο άλλος γιατί κάτι κέρδισε, ο τρίτος δήλωσε ότι «έ-ε-ε-ερχεται» κ.ο.κ. Πλην Νέας Αριστεράς, όλοι δήλωσαν νικητές.

Τροπαιούχοι δήλωσαν και οι δημοσκόποι, παρόλο που καμιά εταιρεία δεν πόνταρε στο 28,3% του κυβερνώντος κόμματος. Ολες έδειχναν τριάντα και βάλε για τη Ν.Δ. –31,9% ήταν ο μέσος όρος όλων των εταιρειών (KReport, 9.6.2024)– με κάποιες να φτάνουν μέχρι το 34%. Να εικάσουμε ότι και ο κ. Μητσοτάκης ανέβασε τον πήχυ στο 33% διότι έπαθε ό,τι και ο κ. Τσίπρας το 2019, όταν άκουγε τους δικούς του δημοσκόπους και δήλωνε πως «δεν υπάρχει μία στο εκατομμύριο…»;

Δαφνοστεφανωμένες εμφανίστηκαν και οι ομιλούσες κεφαλές της τηλεόρασης, οι οποίες «το είχαν πει» – ή, τέλος πάντων, κάτι είχαν πει. Δήλωσαν τη συνήθη δυσφορία τους διότι «δεν συζητήθηκε τίποτε για την Ευρώπη» και ακούσαμε δημοσιογράφους να εκφράζουν το παράπονό τους ότι στις συσκέψεις έψαχναν και δεν έβρισκαν θέμα για την Ευρώπη· «όλο ΤικΤοκ και “πόθεν έσχες” μας ερχόταν».

Μένει η απορία: Αφού είχαν τόσο καημό να μάθουν τη θέση των πολιτικών για τα ευρωπαϊκά θέματα, γιατί δεν τους ρωτούσαν;

Εξάλλου, υπήρχαν υποψήφιοι που έγραψαν γι’ αυτά, αλλά τους έφαγε το σκοτάδι της δημοσιότητας και τελικώς της κάλπης.

Μετά την… πύρρειο αυτοκριτική όλων, η συζήτηση στα εκλογικά πάνελ συνεχίστηκε κανονικά. «Θα έχει πρόβλημα ο Μητσοτάκης;». «Θα τεθεί θέμα Κασσελάκη;».

Ευτυχώς, δηλαδή υπάρχει και…

 

 το EPTnews και μάθαμε ότι έγιναν εκλογές και σε άλλες χώρες της Ευρώπης

Δεν υπάρχουν σχόλια: