Γράφει ο Ανδρέας Μήλιος
Διδάκτωρ του πανεπιστημίου της Φρανκφούρτης, οικονομολόγος και συγγραφέας
Στις ευρωεκλογές αυτές υπήρξαν νικητές και ηττημένοι.
Στους νικητές ανήκουν η τεράστια αποχή και η άνοδος των εθνολαϊκιστικών και των ακροδεξιών κομμάτων.
Στους ηττημένους όλοι οι άλλοι: συντηρητικοί, σοσιαλιστές, σοσιαλδημοκράτες, φιλελεύθεροι, πράσινοι και αριστεροί.
Το αποτέλεσμα ήταν αναμενόμενο και μόνο κομματικοί εθελοτυφλούντες δεν μπορούσαν να το προβλέψουν.
Τα αίτια αυτών των αποτελεσμάτων είναι πολλά και έχουν δομικό χαρακτήρα που σχετίζεται με τη λειτουργία της Ε.Ε.
Ειδικότερα, κυρίαρχο αίτιο είναι η αδυναμία της Ε.Ε. να πείσει ότι είναι ένας οργανισμός που κατανοεί τα βασικά προβλήματα της καθημερινότητας των Ευρωπαίων πολιτών και αγωνίζεται γι’ αυτά. Η αντίληψη που επικρατεί στα μυαλά των Ευρωπαίων πολιτών είναι ότι η Ε.Ε. είναι ένα κλειστό Διευθυντήριο, χωρίς ενσυναίσθηση, που υπηρετεί μια στενόμυαλη, προσωποκεντρική και ιδιοτελή γραφειοκρατία, η οποία αμείβεται υπερβολικά γενναιόδωρα για το έργο που προσφέρει. Οι αποκαλύψεις των τεράστιων μισθών των Ευρωβουλευτών και των γραφειοκρατών των οργάνων της Ε.Ε. και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η προώθηση των συμφερόντων των πολυεθνικών επιχειρήσεων στα όργανα της Ε.Ε. μέσω του Lobbying και η ανούσια, γραφειοκρατική αντιμετώπιση των ζωτικών θεμάτων από τα όργανα της Ε.Ε. μόνον δυσφορία και οργή παράγουν στο θυμικό των απλών πολιτών.
Στα κυρίαρχα αίτια που προκαλούν δυσφορία στους Ευρωπαίους πολίτες είναι, επίσης, η ανεπαρκής αντιμετώπιση του προσφυγικού και του ενεργειακού προβλήματος και ο χαρακτήρας της αγροτικής πολιτικής που δεν ενσωματώνει τις ανησυχίες των αγροτών. Ο μέσος Γερμανός πολίτης νοιώθει ότι η θέση εργασίας του και ο τρόπος ζωής του απειλούνται από τα περισσότερα από δύο εκατομμύρια πρόσφυγες Σύρων, Ιρακινών και Ουκρανών, που εισέρευσαν στην αγορά εργασίας μετά από τη χορήγηση πολιτικού ασύλου και ο φόβος του τον οδήγησε στο να αναδείξει την Ακροδεξιά σε δεύτερο κόμμα. Οι Γάλλοι, που βίωσαν μερικές δεκαετίες νωρίτερα τις συνέπειες του μεταναστευτικού από τις χώρες της Β. Αφρικής και ιδίως από την Αλγερία, καταφέρονται εδώ και δύο χρόνια κατά της επιχειρούμενης συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης από τον Ε. Μακρόν και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ε.Ε. Φυσικό επακόλουθο ήταν να αναδείξουν την Ακροδεξιά της Μ. Λεπέν, που υπόσχεται εθνικούς παραδείσους, σε πρώτο κόμμα και να εξωθήσουν τον Ε. Μακρόν στα όριά του και στην προκήρυξη εθνικών εκλογών.
Ένα τρίτο, τέλος, δομικό πρόβλημα της Ε.Ε. είναι η έλλειψη εδώ και χρόνια ισχυρών ηγεσιών στις μεγάλες χώρες της. Σολτς, Μακρόν, Μελόνι και Σάντσες δεν έχουν το στιβαρό, ηγετικό εκτόπισμα του Κολ, του Σμιτ, του Μιτεράν και του Ζισκάρ Ντεστέν. Δεν έχουν την ικανότητα να συνεπάρουν, να πείσουν και να καθοδηγήσουν τους λαούς τους. Μπορεί κανείς να φανταστεί ότι θα μακροημέρευε κάποιος Όρμπαν, αν στην ηγεσία της Γαλλίας και της Γερμανίας βρισκόταν κάποιος ή κάποιοι από τους τελευταίους;
Στο ελληνικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, που προσομοιάζει σε μεγάλο βαθμό με το ευρωπαϊκό, συνέβαλαν καθοριστικά οι παραπάνω λόγοι που αφορούν τη λειτουργία της Ε.Ε.
Ωστόσο ορισμένα ειδικότερα "ελληνικά" αίτια διαμόρφωσαν επιπλέον το αποτέλεσμα και αυτά είναι η σημιτοποίηση της η Ν.Δ., η ψήφιση του νόμου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, η ακρίβεια και …
ο τρόπος επιλογής των υποψηφίων του ευρωψηφοδελτίου.
Η αξιοποίηση υπερβολικού αριθμού στελεχών του Σημίτη σε καθοριστικές κυβερνητικές θέσεις και ο αντίστοιχος παραγκωνισμός των παραδοσιακών στελεχών της Ν.Δ. ήταν σοβαρή αιτία για τη μετακίνηση των ψηφοφόρων της Λαϊκής Δεξιάς προς τη Λαϊκιστική Δεξιά. Για πρώτη φορά στη μεταπολίτευση η πτέρυγα αυτή έλαβε περίπου 18% των ψήφων. Δύο κούκοι (Βορίδης και Γεωργιάδης) φαίνεται πως δεν αρκούσε να φέρουν την Άνοιξη. Για να έχει απήχηση η σημειολογική διακυβέρνηση πρέπει τα "σημεία" να είναι ισχυρά. Η δυσφορία εκφράζεται τα τελευταία χρόνια διαρκώς με τις κριτικές τοποθετήσεις των πρώην πρωθυπουργών Κ. Καραμανλή και Α. Σαμαρά ή με την απουσία τους από τα πολιτικά δρώμενα και τη μη εμφανή και ουσιαστική πολιτική στήριξη της Ν.Δ.
Η ψήφιση του νόμου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και το δικαίωμα τεκνοθεσίας από αυτά υπήρξε η θρυαλλίδα για την αποκοπή από το πολιτικό σώμα της Ν.Δ. μεγάλου μέρους συντηρητικών βουλευτών και κυρίως ψηφοφόρων. Αρκεί να αναλογισθούμε ότι το 1/3 της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. δεν ψήφισε τον σχετικό νόμο. Οι παραδοσιακοί λαϊκοί ψηφοφόροι της Ν.Δ. και ιδίως οι θρησκευόμενοι και πιστοί δυσφορούν με τη συνολική πολιτική της Ν.Δ. που ακολουθεί στο ζήτημα της υιοθέτησης της Woke και LOATKI κουλτούρας. Προεκλογικά μιλούσα με ανθρώπους που δεν είχαν ψηφίσει στη ζωή τους κάτι άλλο εκτός από Ν.Δ. και μου δήλωναν αγανακτισμένοι ότι δεν πρόκειται να την ψηφίσουν ξανά.
Η ανεξέλεγκτη ακρίβεια στην ενέργεια, στα καταναλωτικά αγαθά και στη στέγαση που εμφανίσθηκε μετά τον Κορονοϊό διαδραμάτισε τον δικό της καθοριστικό ρόλο. Η Κυβέρνηση φάνηκε ανίκανη στα μάτια των πολιτών να ελέγξει τα υπερκέρδη των πολυεθνικών εταιρειών των καταναλωτικών ειδών και των επιχειρήσεων παροχής ενέργειας και εντελώς αδιάβαστη στο ζήτημα του Airbnb που εκτίναξε τις τιμές της ενοικίασης σε δυσθεώρητα ύψη για τους σημερινούς μισθούς. Τα "επίλεκτα" σημιτικά στελέχη, στογγυλοκαθισμένα επάνω στο σύννεφο της αξιοποίησής τους, δεν διαβάζουν τις διεθνείς εξελίξεις και δεν πρόβλεψαν τις σημαντικές συνέπειες του κοινωνικού αυτού φαινομένου. Το ίδιο συμβαίνει και με τους αμερικανόφερτους συμβούλους του πρωθυπουργού που αγνοούν την ελληνική πραγματικότητα.
Τέλος, και η επιλογή του ευρωψηφοδελτίου, δεν προσέφερε κάτι διαφορετικό από την πεπατημένη που να μπορεί να χαρακτηρισθεί καινοτόμο. Πορευόμαστε σύμφωνα με τα ειωθότα. Κουρασμένοι επαγγελματίες της πολιτικής και τηλεοπτικοί κοινωνικοί διασώστες επιλέχθηκαν και πριμοδοτήθηκαν για τις εκλόγιμες θέσεις, ώστε να μην προκληθεί καμία ρωγμή στο σύστημα από κάποια αξιόλογη, ανεξάρτητη και μη ελεγχόμενη φωνή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου