"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΣΥΡΙΖΑίικο ΦΑΣΙΣΤΟΣΟΥΡΓΕΛΑΡΑΔΙΚΟ: Όταν ο Σπίρτζης συγκινεί το πανελλήνιο

Του ΤΑΚΗ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ

«Θα επαναφέρουµε τη δημοκρατία είτε με το καλό είτε με το άγριο». Η αποστροφή του κ. Σπίρτζη για μια ακόμη φορά προκάλεσε πανελλήνια συγκίνηση.  

Το έχει αυτό το ταλέντο ο κ. Σπίρτζης. Οταν είχε επισκεφθεί το Μάτι μετά την τραγωδία, είχε αποφανθεί ότι για ό,τι συνέβη φταίνε οι κάτοικοι. Οχι μόνον έχτισαν αυθαίρετα, αλλά ορισμένοι διατηρούν και εξωχώριες εταιρείες. Είναι ένας ξεκάθαρος ορισμός της δημοκρατίας.  

Το ωραίο με τον κ. Σπίρτζη είναι ότι όλ’ αυτά τα εκστομίζει χωρίς να χάσει τη σοβαρότητά του. Της οποίας τον δείκτη αναδεικνύει η πολιτική του πορεία. Συνδικαλιστής και στέλεχος του ΤΕΕ, ΠΑΣΟΚ –τι άλλο–, υποστηρικτής του Γ. Παπανδρέου στις εσωκομματικές εκλογές και κατόπιν υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ. Από τη θητεία του στο υπουργείο, μας έχει αποτυπωθεί το πορτρέτο του Αρη Βελουχιώτη που κοσμούσε το γραφείο του ως Αγιον Πνεύμα. Ολη η ιστορία της σημερινής Αριστεράς συμπυκνωμένη σε ένα πρόσωπο. 

Επανέρχομαι στην επίμαχη δήλωση. 

Προφανώς με το «άγριο» δεν εννοούσε τον Βαρεμένο και τις εξάψεις του. Οπως εξήγησε ο ίδιος, ήθελε να πει ότι θα καταφεύγουν στα δικαστήρια για να αντιμετωπίσουν τα αλλεπάλληλα «κοινοβουλευτικά πραξικοπήματα» της Ν.Δ. και διάφορες άλλες παρεκτροπές. Η ερμηνεία της κ. Τσαπανίδου ξεκαθάρισε τα πράγματα: Το «με το καλό ή το άγριο» είναι μια λαϊκή έκφραση. Κοινώς δεν χρειάζεται να την παίρνουμε και πολύ στα σοβαρά. Ο λαός, για την Αριστερά, λέει ό,τι του κατέβει. Πώς λέμε «από την πόλη έρχομαι και στην κορφή καν’ έλα».

Το ζητούµενο δεν είναι η πολιτική σοβαρότητα του κ. Σπίρτζη, εγνωσμένη και αδιαμφισβήτητη.  

Το ζητούμενο προκύπτει όταν διαπιστώνεις πως αυτή δένει με μια πολιτική τακτική η οποία σημαδεύει την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ προς τις εκλογές

Προεξοφλώντας την ήττα τους θα προσπαθήσουν να αμφισβητήσουν το αποτέλεσμα. Οπως με τη δήλωση αποχής από τις εργασίες του Κοινοβουλίου στην πραγματικότητα δεν αναγνώρισαν το αποτέλεσμα της πρότασης μομφής που κατέθεσαν. Οταν λες ότι η Ελλάδα σήμερα δεν έχει δημοκρατία, τότε δικαιούσαι να πεις πως η Ελλάδα δεν μπορεί να διεξαγάγει εκλογές. 

Η αμφισβήτηση του αποτελέσματος είναι εκτροπή από την κοινοβουλευτική νομιμότητα. Και το ερώτημα είναι αν έχουν σχεδιάσει τον τρόπο με τον οποίο θα την υλοποιήσουν.  

Λάθος ερώτημα. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποδείξει έως σήμερα ότι...

 

 δεν τον ενδιαφέρουν τα αποτελέσματα της εκάστοτε τακτικής του. Οπως έγινε και με το δημοψήφισμα του 2015. Πολύ απλά δεν αναγνώρισαν το αποτέλεσμα

Λογικό. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει τακτικές κινήσεις αλλά δεν έχει στρατηγική να τις εντάξει. «Οταν αρχίσουν οι υπερβολές σταματάς να ακούς», λέει το σποτάκι της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων για τον καρκίνο. Ισχύει και για την πολιτική.



Δεν υπάρχουν σχόλια: