"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ και ΠΟΛΙΤΙΚΩΣ ΟΡΘΑ ΛΟΒΟΤΟΜΗΜΕΝΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ: Η χριστιανική πλειοψηφία στις ΗΠΑ θα μπορούσε να συρρικνωθεί σε μειονότητα έως το 2070

 

Νέα μελέτη από το Pew Research Center διαπιστώνει ότι σχεδόν το ένα τρίτο των ανθρώπων που έχουν μεγαλώσει με τη χριστιανική πίστη φεύγουν αυτήν τη στιγμή πριν γίνουν 30 ετών.

 

By Joseph Pisani/The Wall Street Journal


Ο Χριστιανισμός θα μπορούσε να γίνει μειονοτική θρησκεία στις ΗΠΑ έως το 2070, εάν οι Αμερικανοί συνεχίσουν να εγκαταλείπουν την πίστη με τον σημερινό ρυθμό, σύμφωνα με νέες προβλέψεις του Ερευνητικού Κέντρου Pew.

Οι προβλέψεις, που δημοσιεύθηκαν σε μια έκθεση χρησιμοποίησαν έρευνες και άλλα δεδομένα για να καταλάβουν πώς θα ήταν η θρησκεία στην Αμερική τα επόμενα 50 χρόνια.

Το Pew δημιούργησε τέσσερα διαφορετικά σενάρια για τις προβλέψεις του, συμπεριλαμβανομένου του εάν οι Αμερικανοί συνέχιζαν να εγκαταλείπουν τον Χριστιανισμό με τους σημερινούς ρυθμούς ή εάν αυτή η τάση σταματούσε. Διαπίστωσε ότι ο αριθμός εκείνων που δεν έχουν θρησκευτική πίστη θα αυξανόταν και στα τέσσερα σενάρια.

Ο Pew εκτιμά ότι σχεδόν το ένα τρίτο των ανθρώπων που έχουν μεγαλώσει με τη χριστιανική πίστη εγκαταλείπουν τη θρησκεία πριν κλείσουν τα 30 τους χρόνια και ένα επιπλέον 7% το κάνει μετά από αυτή την ηλικία. 

 Εάν αυτά τα ποσοστά συνεχιστούν, η ομάδα προβλέπει ότι το 46% των Αμερικανών θα αναγνωρίζονταν ως Χριστιανοί έως το 2070 και όσοι δεν έχουν θρησκευτική πεποίθηση θα ανέρχονται σε περίπου 41%. Αυτό θα σήμαινε ότι ο Χριστιανισμός δεν θα είναι πλέον η θρησκεία της πλειοψηφίας στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Pew.

Πριν από δύο χρόνια, το Pew υπολόγισε ότι περίπου το 64% των Αμερικανών ήταν Χριστιανοί. Το 30% δεν είχε καμία θρησκευτική πίστη και το 6% ήταν Εβραίοι, Μουσουλμάνοι, Ινδουιστές ή μέλη άλλης θρησκείας.

Ο θρησκευτικός δεσμός στη χώρα συνέχισε να μειώνεται κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19, σύμφωνα με έρευνα του Pew που κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο, ακόμη και όταν μια μερίδα Αμερικανών δήλωσε ότι η πίστη τους είχε ενισχυθεί.


Εάν οι τελευταίες προβλέψεις του Pew γίνουν πραγματικότητα, οι ΗΠΑ θα ευθυγραμμιστούν περισσότερο με άλλες χώρες της Δυτικής Ευρώπης, όπου ο Χριστιανισμός έχει ήδη χάσει την πλειοψηφία του. 

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, για παράδειγμα, το ποσοστό όσων δεν έχουν θρησκευτικές πεποιθήσεις ξεπέρασε το ποσοστό εκείνων που δήλωσαν ότι ήταν Χριστιανοί το 2009, σύμφωνα με τη British Social Attitudes Survey.

Για να καταλήξει στις προβλέψεις της, το Pew είπε ότι χρησιμοποίησε τις έρευνες της και εξέτασε δεδομένα, συμπεριλαμβανομένων των ποσοστών γεννήσεων και του τρόπου με τον οποίο μεταδίδεται η θρησκεία από τους γονείς.

Ο Pew είπε ότι εάν επιταχυνόταν ο αριθμός των ανθρώπων που δεν έχουν θρησκευτική πίστη, ο Χριστιανισμός θα έχανε την πλειοψηφία του νωρίτερα, έως το 2045 ή το 2050, ανάλογα με το αν αυξάνονται ή όχι τα ποσοστά άλλων που προσχωρούν στη θρησκεία.

Πολλοί νέοι θεωρούν τους εαυτούς τους πνευματικούς, αλλά δεν ταυτίζονται με μια οργανωμένη θρησκεία, σύμφωνα με μια μελέτη του 2021 από το μη κερδοσκοπικό Ινστιτούτο Ερευνών Springtide.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι οι μισοί από τους νέους ηλικίας 13 έως 25 ετών δεν πιστεύουν ότι τα θρησκευτικά ιδρύματα ενδιαφέρονται τόσο πολύ για θέματα που τους ενδιαφέρουν. Αυτά περιλαμβάνουν θέματα που σχετίζονται με τη φυλετική δικαιοσύνη, την ισότητα των φύλων, τα δικαιώματα μετανάστευσης, την εισοδηματική ανισότητα και τον έλεγχο των όπλων.

Εάν οι Αμερικανοί σταματούσαν να εγκαταλείπουν τον Χριστιανισμό, κάτι που το Pew είπε ότι δεν ήταν ρεαλιστικό, το μερίδιο των Χριστιανών στις ΗΠΑ θα εξακολουθούσε να πέφτει κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες τις επόμενες πέντε δεκαετίες στο 54% το 2070. Το Pew είπε ότι αυτό οφείλεται στο ότι οι Χριστιανοί τείνουν να είναι πιο ηλικιωμένοι και οι χριστιανικοί θάνατοι θα ξεπερνούσαν τις χριστιανικές γεννήσεις.

Σημείωσε επίσης την πιθανότητα ότι γεγονότα εκτός του μοντέλου της μελέτης θα μπορούσαν...

 

 να αντιστρέψουν τις τρέχουσες θρησκευτικές τάσεις, όπως ο πόλεμος ή η οικονομική ύφεση, και να οδηγήσουν σε αναβίωση του Χριστιανισμού στις ΗΠΑ, αλλά το Pew είπε ότι δεν θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν τρέχοντα πρότυπα στα μοντέλα του για να προβάλουν αυτό το αποτέλεσμα.





Δεν υπάρχουν σχόλια: