"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΘΝΙΚΟΙ ΣΟΥΡΓΕΛΟΧΟΥΒΑΡΝΤΑΔΕΣ - ΣΥΡΙΖΟΚΑΤΣΑΠΛΙΑΔΙΚΟ: Ο παραμορφωτικός φακός του Τσίπρα

 

Toυ ΑΝΔΡΕΑ ΣΤΑΣΙΝΟΥ

Οι αναφορές του Αλέξη Τσίπρα το Σαββατοκύριακο στη ΔΕΘ, στην ομιλία του και στη συνέντευξη Τύπου, προκάλεσαν την αντίδραση της ΝΔ και τη γνωστή ανταλλαγή «πυρών» μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Πέρα όμως από όσα ανέφεραν τα κόμματα στη μεταξύ τους αντιπαράθεση, υπάρχουν ορισμένες δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ που αποτελούν κατ’ ελάχιστο μια πολύ επισφαλή ερμηνεία της πραγματικότητας. 

Εκτός από αναφορές όπως ότι το Μετρό της Θεσσαλονίκης θα ήταν έτοιμο «στο τέλος του 2020» και την οργισμένη διάψευση μιας δήλωσης που είχε κάνει ο ίδιος on camera το 2015 («Μα ποια σύνορα, έχει σύνορα η θάλασσα και δεν το ξέραμε;»), ανάμεσα σε όσα είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεχώρισαν τα εξής: 

-Αυξήθηκαν οι φόροι κατά 7 δισ. ευρώ. «Το τελευταίο 8μηνο που διάγουμε, οι φόροι αυξήθηκαν 7 δισεκατομμύρια ευρώ. Το καταλαβαίνετε αυτό; Ο πρωθυπουργός που έταζε προεκλογικά λιγότερους φόρους, το τελευταίο εξάμηνο έχει αυξήσει τους φόρους 7 δισ.». Εδώ ο κ. Τσίπρας τα έχει μπερδέψει κάπως –πράγμα όχι σπάνιο, αλλά μάλλον προβληματικό αν αναλογιστεί κανείς ότι θέλει να πάρει πάλι τα ηνία της χώρας. Η αναφορά αυτή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ συγχέει (σκοπίμως ή ακουσίως, δεν έχει σημασία) την αύξηση των φορολογικών συντελεστών –κάτι κακό που όμως δεν συνέβη–, με την αύξηση των εσόδων του κράτους (κάτι που συνήθως είναι καλό) η οποία προέρχεται από την υψηλή ανάπτυξη, τις τουριστικές ροές και την (όποια) καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Σημαντική είναι επίσης και η επίπτωση του πληθωρισμού που επιβαρύνει τους πολίτες αλλά παράλληλα αυξάνει τα δημόσια έσοδα και μειώνει το χρέος. 

-Η κυβέρνηση κατήργησε την 13η σύνταξη. Ο κ. Τσίπρας επαναλαμβάνοντας μια αναφορά που είχε κάνει στο παρελθόν ο Αλέκος ο Φλαμπουράρης, είπε στη συνέντευξη Τύπου της 86ης ΔΕΘ ότι «με το καλημέρα, είχαμε την κατάργηση της 13ης σύνταξης του ’19». Αυτό δεν ισχύει καθώς η λεγόμενη «13η σύνταξη» στην οποία αναφέρθηκε ο κ. Τσίπρας δεν ήταν μια αντιστροφή του μνημονιακού μέτρου της κατάργησης της 13ης και 14ης σύνταξης αλλά ένα επίδομα από την υπεραπόδοση των εσόδων (με την πρόβλεψη ότι θα μπορούσε να επαναληφθεί) που ονομάστηκε επικοινωνιακά «13η σύνταξη». Αλλωστε και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, παρότι είπε ότι καταργήθηκε η 13η σύνταξη από την κυβέρνηση της ΝΔ, παραδέχτηκε ότι «ήταν όντως μια ολόκληρη σύνταξη, για τους χαμηλοσυνταξιούχους, για το υπόλοιπο 50% είχε μια κλιμακωτή διάρθρωση, αλλά ήταν μια πολύ σημαντική ενίσχυση σε ετήσια βάση». 

-Στο Εβρο χάθηκε ένα κοριτσάκι 7 χρόνων. Μιλώντας για την υπόθεση των 38 προσφύγων στον Εβρο (αναλυτικά εδώ), ο κ. Τσίπρας είπε ότι «διεξήχθη ένα δράμα 38 ανθρώπων, το οποίο οδήγησε και στον θάνατο. Εναν θάνατο που κανείς βεβαίως δεν θα μπορούσε καν να φανταστεί στις μέρες μας, ένα κοριτσάκι 7 χρονών, αν δεν κάνω λάθος». Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε με αυτό τον τρόπο στην ανάρτηση που έκανε στις 16 Αυγούστου στην οποία μιλούσε για ένα «νεκρό πεντάχρονο παιδί, που άφησε την τελευταία του πνοή αβοήθητο και θάφτηκε από την αβοήθητη μητέρα του». Μέχρι στιγμής, από τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι ελληνικές αρχές προκύπτει ότι...

 

 τα δύο παιδιά της οικογένειας που αναφέρθηκαν ως εγκλωβισμένα διασώθηκαν και βρίσκονται σε ελληνικό έδαφος, ότι η οικογένεια δεν υπέδειξε ποτέ το σημείο ταφής και δεν ζήτησε ανάσυρση σορού, ενώ σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ, η νησίδα βρισκόταν σε τουρκικό και όχι σε ελληνικό έδαφος – σύμφωνα και με τη ΜΚΟ «HumanRights360» που ενεπλάκη στην υπόθεση. 

Το ζήτημα εξετάζεται από τον Αρειο Πάγο. 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: