"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


NoυΔοΣΟΥΡΓΕΛΑΡΑΔΙΚΟ: Κυβερνητικός Θίασος

 


«Όλος ο κόσμος είναι μια σκηνή»
έγραψε ο Σαίξπηρ, πολύ προτού το αποδείξει περίτρανα ο Νότης Μηταράκης

Από τον Παναγιώτη Λιάκο

Ήταν σχεδόν βέβαιο ότι θα στηνόμασταν άπαντες να παρακολουθήσουμε -με κομμένη την ανάσα- την κομπαρσική εμφάνιση του χαρισματικού πολιτικού και καρατερίστα υπουργού Μετανάστευσης Νότη Μηταράκη στην τηλεοπτική σειρά «Παγιδευμένοι», όπου υποδύεται (πόσο πρωτότυπο αυτό) τον… εαυτό του. Κρίμα, όμως, που δεν τον είδαμε, αλλά ας όψεται η αφηρημάδα μας. Λησμονήσαμε να αγοράσουμε πατατάκια, αναψυκτικά, ποπκόρν και μπίρες από το σούπερ μάρκετ, έκλεισε και το περίπτερο νωρίς, και μείναμε με τη διάθεση.

Αυτή η αφηρημάδα πρέπει να «χτύπησε» πολλούς, διότι η σειρά έκανε μονοψήφια νούμερα τηλεθέασης στο πρώτο επεισόδιό της! 

Φαντάσου να μην έπαιζε και ο Μηταράκης, δηλαδή.

Πάντως, ο Νότης Μηταράκης, έστω με αυτήν τη σύντομη απόδρασή του από την πεζή καθημερινότητα της εξουσίας στον μαγικό κόσμο της μικρής οθόνης, άνοιξε δρόμους έκφρασης και στα υπόλοιπα μέλη της κυβέρνησης. Η ομάδα των αρίστων του Κυριάκου Μητσοτάκη θα μπορούσε εύκολα να στελεχώσει παραστάσεις ποιότητας (π.χ., στο Δελφινάριο).

Να, τώρα που αναφέραμε την εμφάνιση του Νότη Μηταράκη, μας έρχεται συνειρμικά -μπουκάρει με φόρα στον λογισμό μας- η μορφή, το μπρίο και η πριμάτη φωνή της υφισταμένης του, της Σοφίας Βούλτεψη, που είναι υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, «αρμόδια για την ένταξη» (κατά πώς μας ενημερώνει το επίσημο καθηκοντολόγιό της).

Γιατί να μην παίξει, ακόμα και σε πρωταγωνιστικό ρόλο, η κ. Βούλτεψη σε τηλεοπτική σειρά τύπου «Το ρετιρέ», το οποίο βλέπουμε εδώ και τρεις χιλιετίες σε επανάληψη; Γιατί να μην αποπειραθεί η κ. Βούλτεψη να ενσαρκώσει χαρακτήρα παρόμοιο με αυτόν της Κατερίνας Σοφιανού (μνημειώδης η ερμηνεία της Κατερίνας Γιουλάκη);  

Ούτως ή άλλως, η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα θυμίζει πολύ «Το ρετιρέ». Ολα τα βλέπουμε διαρκώς σε επανάληψη, όπως τη σειρά του παλιού, καλούτσικου Μega. Τα ίδια σόγια κυβερνούν την Ελλάδα εδώ και έναν αιώνα. 

Ας ξεκινήσουν επιτέλους οι...

 

μακιγιέζ να καραμπογιατίζουν τις ολόφρεσκες φατσούλες των υπουργών και υφυπουργών, ας ανάψουν τα φώτα κι οι κάμερες να γράφουν αδιάκοπα!



Δεν υπάρχουν σχόλια: