"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ: Γιατί τα γράμματα στα πληκτρολόγια δεν έχουν λογική και αλφαβητική σειρά; (video)



Tης ΜΑΡΙΑΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Υπάρχει λόγος που τα γράμματα στο πληκτρολόγιο δεν είναι τοποθετημένα σε αλφαβητική σειρά;  


Το βίντεο του Business Insider εξηγεί ποια είναι η λογική πίσω από την τοποθέτηση των γραμμάτων σε ένα πληκτρολόγιο QWERTY.


«Αυτό είναι ένα πληκτρολόγιο QWERTY. Το εμπνεύστηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1870 ένας από τους δημιουργούς της πρωτότυπης γραφομηχανής, ο Κρίστοφερ Λέιθαμ Σολς. Γιατί λοιπόν είναι τόσο αυθαίρετα τοποθετημένα τα γράμματα του αλφάβητου στο πληκτρολόγιο;


Η πρώτη γραφομηχανή, η πατέντα της οποία κατοχυρώθηκε το 1868, ήταν σχεδιασμένη με μια αλφαβητική διάταξη βασισμένη στα πλήκτρα του πιάνου. Το πρώτο μοντέλο του Σολς είχε δύο γραμμές πλήκτρων σε αλφαβητική σειρά στα αγγλικά. Κολλούσαν, όμως, συνέχεια τα πλήκτρα των γραμμάτων που χρησιμοποιούνταν πιο συχνά. Για αυτό και ο Σολς σκέφτηκε το πληκτρολόγιο QWERTY. Για να απλώσει δηλαδή τα δημοφιλή γράμματα και να αποφύγει την εμπλοκή των πλήκτρων στη γραφομηχανή.


Ο Σολς έκλεισε συμφωνία με την εταιρεία Remington, η οποία ενσωμάτωσε το πληκτρολόγιο QWERTY στο πιο δημοφιλές της μοντέλο γραφομηχανής, την Remington 2. Δεν είναι τυχαίο ότι τα γράμματα της πάνω σειράς του πληκτρολογίου αρκούν για να σχηματιστεί η λέξη «γραφομηχανή» στα αγγλικά: TYPEWRITER. Και λίγο διαφήμιση δεν πειράζει.


Ωστόσο, υπάρχουν δύο ερευνητές με μια τελείως διαφορετική θεωρία για τη διάταξη των γραμμάτων στο πληκτρολόγιο:



Το 2011 οι Κοΐτσι Γιασουόκα και  Μοτόκο Γιασουόκα αναζήτησαν την προέλευση και την εξέλιξη του πληκτρολογίου στον κώδικα Μορς. Υποστήριξαν ότι οι πρώτες γραφομηχανές χρησιμοποιούνταν από ασυρματιστές, οι οποίοι θεωρούσαν δύσκολη και μπερδεμένη την αλφαβητική διάταξη για τη συγγραφή των μηνυμάτων.


Μια λεπτομέρεια είναι πως τα πλήκτρα δεν τοποθετήθηκαν σε οριζόντιες και κατακόρυφες γραμμές αλλά κάθε γραμμή είναι διαγωνίως μετατοπισμένη σε σχέση με την από πάνω. Αυτό έγινε λόγω των μηχανολογικών συνδέσμων - καθώς κάθε γράμμα ήταν κολλημένο σε ένα μοχλό, κι έτσι η διαγώνια απόσταση επέτρεπε στους μοχλούς να πατιούνται δίχως να κτυπάει ο ένας πάνω στον άλλο - και αυτή η διάταξη έχει παραμείνει στα ηλεκτρονικά πληκτρολόγια. 


Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα μοντέλα ηλεκτρονικών πληκτρολογίων που διαφημίζονται ως εργονομικά (όπως το EZ Reach της Type Matrix) που έχουν τα πλήκτρα ακριβώς το ένα κάτω από το άλλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: