"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΘΝΙΚΑ ΣΟΥΡΓΕΛΑ: Ντροπιαστική η απόπειρα αυτοδιαφήμισης του Βαρουφάκη μέσω της Μάγδας Φύσσα - Πώς ο εθνικός μας νάρκισσος τα έκανε πάλι σαλάτα για να φανεί λιγάκι στα δελτία ειδήσεων


 
Κατά τη γνώμη μου, δεν θα ήταν κακή η επιλογή της Μάγδας Φύσσα για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Εφόσον λέμε ότι είναι κυρίως συμβολική η θέση, ο συμβολισμός θα ήταν δυνατός. Μια γυναίκα που πολέμησε και πολεμά τους εχθρούς της Δημοκρατίας είναι πάντα ευπρόσδεκτη.

Αν το κόμμα του Βαρουφάκη είχε τις απαραίτητες έδρες ώστε να δικαιούται να προτείνει ΠτΔ, θα το συζητούσαμε.  


Δεν τις έχει, κι έτσι δεν έχει το δικαίωμα να προτείνει κανέναν και καμία.

Όμως ακόμα κι αν το κόμμα του Βαρουφάκη είχε το δικαίωμα να την προτείνει, θα έπρεπε να είχε μιλήσει μαζί της, να πάρει τη συγκατάθεσή της και μετά να κάνει την ανακοίνωση.  


Ούτε αυτό συνέβη (σε ανακοίνωσή της η κα Φύσσα τονίζει πως ούτε γνώριζε για την πρόταση μέχρι να την ακούσει στις ειδήσεις, ούτε ενδιαφέρεται να την αποδεχτεί).

Είναι ανατριχιαστική η εργαλειοποίηση μιας μάνας που έχει τον καημό της. Μια εργαλειοποίηση αυτή έγινε για επικοινωνιακούς σκοπούς – ουσιαστικά για να φανεί ο εθνικός μας νάρκισσος λιγάκι στα δελτία ειδήσεων και για να γίνει πάλι trending topic.

Ήταν ένα μικροπολιτικό πυροτέχνημα -του στυλ «ξέρω πως δεν θα γίνει οπότε μπορώ να προτείνω εκ του ασφαλούς όποιον θέλω»- από έναν άνθρωπο που τώρα δεν επηρεάζει τίποτα και κανέναν, όμως για ένα εξάμηνο κάποιοι τον άφησαν να παίξει τη χώρα στα ζάρια.

«Δεν κατάλαβα;» σχολίασε κάποιος στο Facebook. «Γιατί είναι κακό να προτείνει κάποιος κάποιον, χωρίς αυτός να το γνωρίζει; Ισα-ίσα ξεκάθαρο και ηθικό μου φαίνεται. Το σίγουρο είναι ότι δε γίνεται συναλλαγή μεταξυ αυτού που προτείνει και αυτού που προτείνεται. Συναλλαγή που γίνεται στις “νορμάλ” υποψηφιοτητες. Δηλ. εγω θα σε προτεινω για ΠΔ, εσυ τι θα κανεις για μενα?»

Η μόνη απάντηση που μπορώ να σκεφτώ για το παραπάνω είναι πως είναι απαράδεκτο το να χρησιμοποιείς κάποιον για να αυτοδιαφημιστείς, είτε το γνωρίζει ή όχι. Αν πάντως το κάνεις και εν αγνοία του, τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα.

Αν ο κύριος Βαρουφάκης δεν είχε δώσει δεκάδες παρόμοια δείγματα γραφής (εγωπαθούς αυτοδιαφήμισης, αλλά και χειρότερα που δεν είναι επί της παρούσης) μπορεί να λέγαμε απλώς πως ήταν ένα ατόπημα.

Όμως, εν μέσω μιας ανέλπιστης συναίνεσης -και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ και η ΝΔ θα ψηφίσουν την κα Σακελλαροπούλου- είναι αναμενόμενο αλλά και πάλι απογοητευτικό, ότι ο κ. Βαρουφάκης θέλησε να ξεχωρίσει απλά για να ξεχωρίσει.

Αντί να ξεχωρίσει θετικά, του γύρισε μπούμερανγκ και όλοι τον κράζουν. Έχω όμως την υποψία πως...


 δεν τον χαλάει καθόλου. Του αρκεί που έγινε, για λίγο, πρώτο θέμα. 


Εξάλλου κι η δυσφήμιση είναι διαφήμιση για τους εθισμένους σ’ αυτούς, και ο Γιάνης μοιάζει να ταυτίζεται απόλυτα με την έκφραση «γράψε ό,τι θέλεις για μένα αρκεί να γράψεις το όνομά μου σωστά» (με ένα νι…).

Δεν υπάρχουν σχόλια: