"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Σοκ! Έκρηξη ιατρικών σφαλμάτων τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, που οδήγησαν σε σωματικές βλάβες, αναπηρίες και άδικους θανάτους!

Τα ιατρικά σφάλματα που αποτελούν σημαντική αιτία πρόκλησης σωματικής βλάβης, αναπηρίας και θανάτου, καθώς και τα αυξανόμενα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας που καταγράφονται στην χώρα μας ήταν τα κύρια θέματα της ημερίδας που διοργάνωσε το Γενικό Νοσοκομείο «Ασκληπιείο» Βούλας στις 22 Νοεμβρίου 2019, στο Αμφιθέατρο του Νοσοκομείου.

Στην ημερίδα με τίτλο «Ιατρονομικά θέματα» καταξιωμένοι επιστήμονες από τον ιατρικό και δικαστικό χώρο μίλησαν για την έκρηξη των ιατρικών σφαλμάτων που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Τα ιατρικά λάθη, σύμφωνα με τους ομιλητές, αποτελούν ένα σοβαρό ζήτημα για την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας και την ασφάλεια των ασθενών, με σπουδαίες κοινωνικές και οικονομικές διαστάσεις.

Παράλληλα τονίστηκε ότι είναι έντονη η ανησυχία και ο φόβος των Ελλήνων να υποστούν ένα ιατρικό σφάλμα (επτά στους δέκα Έλληνες φοβούνται ότι θα πέσουν θύμα ιατρικού λάθους), ενώ, σύμφωνα με διαθέσιμα στοιχεία, οι περισσότερες υποθέσεις ιατρικών λαθών αφορούν τις επεμβατικές ειδικότητες, όπως τη Γενική Χειρουργική και τη Μαιευτική – Γυναικολογία.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας οι ομιλητές εστίασαν και στην ενδοοικογενειακή βία που λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις. Τα εκατοντάδες περιστατικά κακοποίησης που καταγράφονται μέσα στις οικογένειες προκαλούν απόγνωση, πόνο και θλίψη, ενώ ο αριθμός των γυναικών θυμάτων είναι σχεδόν διπλάσιος σε σχέση με τον αντίστοιχο των αντρών.
Η ημερίδα ήταν ελεύθερη για το κοινό.

Ιατρικά πιστοποιητικά

Αναφορικά με τα ιατρικά πιστοποιητικά και ειδικά για το πιστοποιητικό θανάτου, κάθε γιατρός, τονίστηκε, μπορεί να πιστοποιεί τον θάνατο αλλά το πιο σωστό είναι αυτό να το κάνει ο ιατρός της τελευταίας ασθένειας. Ο χρόνος θανάτου είναι πολύ σημαντικός για τους ιατροδικαστές όπως και η αιτία θανάτου, αναφέρθηκε χαρακτηριστικά. Αυτό αποδίδει την ευθύνη και στον ιατρό που το συνέταξε. Πολλά στοιχεία και εξηγήσεις δόθηκαν και για τα είδη του θανάτου που παίζουν σημαντικό ρόλο στην σύνταξη του ιατρικού πιστοποιητικού.

Ενδοοικογενειακή βία
 
Η μορφωτική και επαγγελματική ιδιότητα μεταξύ των συζύγων, η κοινωνική απομόνωση του θύματος και οι εξαρτησιογόνες ουσίες συντελούν αποφασιστικά στην έξαρση της ενδοοικογενειακής βίας. Η κακοποίηση των παιδιών που εμφανίζουν ενίοτε σημαντικές νευρολογικές διαταραχές απαντάται συχνά στην ελληνική κοινωνία. Το σύνδρομο του κακοποιημένου παιδιού αποτελεί, όμως, ταυτόχρονα παγκόσμιο φαινόμενο.

Η συναισθηματική κακοποίηση, η παραμέληση από την οικογένεια και η μη επισήμανση του προβλήματος από τους εκπαιδευτικούς, αλλά και ο εκφοβισμός συντελούν αποφασιστικά στον πολλαπλασιασμό των δυσάρεστων περιστατικών. Όσον αφορά τη σεξουαλική κακοποίηση, αυτή λαμβάνει χώρα τόσο στο οικογενειακό περιβάλλον όσο και εκτός αυτού. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται επίσης αύξηση της εργασιακής εκμετάλλευσης λόγω της οικονομικής κρίσης αλλά και της παρατεταμένης φτώχειας. Για να επέμβει η εισαγγελία, θα πρέπει κάποιος ενήλικος να κάνει καταγγελία. Η παιδική κακοποίηση δεν κάνει διάκριση ηλικίας, όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά. Τέλος, σε ότι αφορά τον βιασμό, τονίσθηκε ιδιαίτερα η σημασία των εργαστηρίων για την ταυτοποίηση του δράστη.

Στην ημερίδα παρουσιάστηκε και σχετική έρευνα της Ιατροδιαστικής υπηρεσίας Πειραιά για την σωματική και σεξουαλική κακοποίηση. Τα περιστατικά τόσο της σωματικής όσο και της σεξουαλικής κακοποίησης, αυξάνονται με την ηλικία, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Η κρίση μετέβαλε τα φαινόμενα της ενδοοικογενειακής βίας. Τα παιδιά – θύματα μπορεί αργότερα να γίνουν θύτες. Η φυλάκιση, όπως ειπώθηκε, σε τελική ανάλυση δεν προσφέρει και πολλά πράγματα. Τίθεται μάλιστα το ερώτημα: Ποιος φορέας θα περιθάλψει τα θύματα; Τα παιδιά – θύματα είναι αργότερα οι εν δυνάμει παραβάτες. Πρέπει να υπάρξει σημαντική δράση στον αγώνα κατά της παραβατικότητας.

Ιατρικό σφάλμα
 
Τον γιατρό τον θυμούνται όλοι όταν τον έχουν ανάγκη, δυστυχώς ή ευτυχώς. Το πρόβλημα διάπραξης ιατρικού σφάλματος πρέπει να προσεχθεί στη βάση του. Από τα δικαστήρια εξετάζεται το κατά πόσο ο ιατρός ενήργησε σύμφωνα με τους κανόνες της ιατρικής επιστήμης. Ο ιατρός υποχρεούται, από την πλευρά του, να ενημερώνει λεπτομερώς τον ασθενή. Η ενημέρωση και η συναίνεση του ασθενούς, από την άλλη, συνθέτουν το ιατρικό προνόμιο του ιατρού. Η ορθή αντιμετώπιση του περιστατικού είναι πολύ σημαντικός παράγοντας. Ο ιατρός υπέχει ευθύνη μόνο αν λειτούργησε κατά παράβαση των παραπάνω προϋποθέσεων. Η εγωιστική πεποίθηση του «πετυχημένου γιατρού» αποτελεί αφορμή διάπραξης ιατρικών λαθών. 

Για τα δικαστήρια, τέλος, σημασία έχει...


 να μην αισθάνονται οι ιατροί ανασφάλεια όταν βρίσκονται στις αίθουσες των δικαστηρίων και να μην έχουν παραβιάσει βασικές αρχές της ιατρικής επιστήμης, τονίσθηκε από την πλευρά των ομιλητών εισαγγελέων.


ΠΗΓΗ EUROPOST


Δεν υπάρχουν σχόλια: