"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΘΝΙΚΑ ΣΟΥΡΓΕΛΑ: Ελπίζει ακόμη ο... Προκόπης

Του Τάσου Ευαγγελίου

Ενώ όλα δείχνουν πως το ενδεχόμενο να προταθεί για να επανεκλεγεί στη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας από άλλον πολιτικό αρχηγό, πέραν του Αλέξη Τσίπρα, απομακρύνεται ο Προκόπης Παυλόπουλος ελπίζει ακόμη. Και αυτή την ελπίδα τη βασίζει στον Θεό, και όχι μόνο...

Ο Προκόπης Παυλόπουλος δεν έχει ενημερωθεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τις προθέσεις του κάτι που θα έπρεπε να τον προβληματίζει. Όπως και η εμμονή του Αλέξη Τσίπρα να τον προτείνει και μάλιστα με επιτακτικό τρόπο. Όμως όσο ο χρόνος κυλά ελπίζει σε ένα θαύμα που θα αλλάξει τα δεδομένα. Όσο ακούγονται ονόματα υποψηφίων και καίγονται τόσο δείχνει να πιστεύει ότι τίποτα δεν αποκλείεται.

Και όσο υπάρχουν φωνές μέσα στη Ν.Δ. που χαρακτηρίζουν «τεράστιο λάθος για τη χώρα και την παράταξη» τυχόν μη πρότασή για το πρόσωπό του, όπως αυτή του Νικήτα Κακλαμάνη, τόσο η ανατροπή και η επανεκλογή παραμένουν στο... προσκήνιο.

Συν Αθηνά και χείρα κίνει δηλαδή. Και ο πρόεδρος Προκόπης πιστεύει στους «συντρόφους» που θα εκδηλώσουν δυσαρέσκεια αν δεν αποτελεί ο ίδιος την πρόταση της παράταξης. Όπως πιστεύει και στον Θεό. Το προεδρικό γραφείο είναι γεμάτο εικόνες. Και το πολιτικό του και αυτό που ως υπερυπουργός της κυβέρνησης Καραμανλή διατηρούσε στη Βασιλίσσης Σοφίας απ όπου το 2008 έδινε τις εντολές στην ηγεσία της ΕΛΑΣ να είναι «αμυνόμενη» μπροστά στο χάος και το κάψιμο της Αθήνας.

Αυτό δηλαδή που του πίστωσε η Ζωή Κωνσταντοπούλου όταν του ανακοίνωνε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή στις 19 Φεβρουαρίου του 2015 σημειώνοντας ότι ήταν «μία κορυφαία στιγμή στην πολιτική σας πορεία όταν δοκιμάστηκε η Δημοκρατία»

«Ο Θεός ξέρει» ήταν η απάντησή του Προκόπη Παυλόπουλου στο ερώτημα αν θα είναι η τελευταία του επίσκεψη στην Κοζάνη ως πρόεδρος της Δημοκρατίας. Και όταν ένας εκ των παρευρισκομένων σχολίασε «και ο Κυριάκος» αυτός επέμεινε: «Και πάλι μόνο ο Θεός».

Και βέβαια σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να κανείς στον Πρ. Παυλόπουλο ότι υιοθετεί όσα κάποιοι κύκλοι λένε περί ενός θερμού επεισοδίου που θα οδηγήσει σε μια αναγκαία παραμονή μέσω της επανεκλογής του. Ο πρόεδρος ήταν πάντα πάνω και πέρα από τέτοιου είδους μικρότητες.

Σε κάθε περίπτωση η ελπίδα πεθαίνει τελευταία. Μόνο που στην περίπτωση του νύν Προέδρου της Δημοκρατίας...


 δεν μπορεί να βασίζεται στα περί «ενότητας και συναίνεσης» τα οποία «σύντροφοι» της δεξιάς παράταξης, αλλά και σύσσωμος ο ΣΥΡΙΖΑ με πρωτεργάτη τον Αλ. Τσίπρα επιχειρούν να του αποδώσουν.

Φρόντισε γι αυτό ο ίδιος, όταν ανακάλυψε τον Μινώταυρο του νεοφιλελευθερισμού και από πρόεδρος όλων των Ελλήνων τοποθετήθηκε ανοιχτά απέναντι σε μια ιδεολογία χρησιμοποιώντας αμιγώς πολιτικές θέσεις και δηλώνοντας:

«Ο σημερινός οικονομικός Λαβύρινθος που έχει τον δικό του Μινώταυρο ως αρχιτέκτονα, αλλά και ως αμείλικτο φύλακα της εφιαλτικής χαοτικότητάς του, είναι το γνήσιο τέκνο της νεοφιλελεύθερης οικονομικής αντίληψης. Γι’ αυτό πρέπει να εξοντώσουμε τον Μινώταυρο του νεοφιλελευθερισμού. Διότι εξαιτίας του ολοένα και περισσότερο η οικονομία θυμίζει τον μυθικό Λαβύρινθο, με την έννοια ότι η είσοδος είναι ορατή, αλλά η έξοδος δαιδαλώδης και αδιευκρίνιστη».


Δεν υπάρχουν σχόλια: