"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ: Ολοι πλην Ελλάδας στο Βερολίνο

Γράφει ο Γιώργος Π. Μαλούχος

Εχει γραφτεί αμέτρητες φορές σε αυτή εδώ τη στήλη. Ωστόσο όσες και να γραφτεί δεν είναι αρκετές: η Γερμανία όχι μόνο έκανε τα πάντα για να αναλάβει την κηδεμονία της Ευρώπης μέσω της κρίσης, αλλά την αξιοποίησε συνειδητά και συστηματικά στον έσχατο βαθμό για να πετύχει τη μετατροπή της πτωχευμένης Ελλάδας σε εξαρτημένο κράτος-δορυφόρο της.  


Στο πρώτο απέτυχε: η Βρετανία φεύγει, η Γαλλία ασφυκτιά, απλώς για να πει κανείς τα βασικά. 


Στο δεύτερο πέτυχε: η Ελλάδα έγινε κράτος-δορυφόρος του Βερολίνου, με την πολιτική της τάξη να πρωτοστατεί σε αυτό.

Εχει επίσης γραφτεί ατέλειωτες φορές εδώ ότι η Γερμανία ήταν πάντοτε και παραμένει και σήμερα η βασική ευρωπαϊκή δύναμη στήριξης της Τουρκίας – παλαιότερα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας -, με την οποία ιστορικά πάντοτε σχεδόν συνέπλευσε.  


Το κάνει και σήμερα χαϊδεύοντάς τη συνεχώς στο Μεταναστευτικό και όχι μόνον. 


 Το κάνει, ακόμα πιο προκλητικά τώρα, διοργανώνοντας τη διάσκεψη στο Βερολίνο για τη Λιβύη και καλώντας τον Ερντογάν να συμμετάσχει, την ώρα που με το τουρκολιβυκό σύμφωνο αυτός έχει προχωρήσει στην πιο κατάφωρη δυνατή παραβίαση τόσο του διεθνούς δικαίου όσο και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας. Η Γερμανία όχι μόνο ξεπλένει και νομιμοποιεί τον Ερντογάν και την ακραία επιθετική παρανομία του, αλλά ταυτόχρονα πετάει στα σκουπίδια την Ελλάδα που δεν καλείται καν στη διάσκεψη!..

Σε αυτήν έχουν κληθεί να συμμετάσχουν οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα, η Γαλλία, η Μεγάλη Βρετανία, η Ιταλία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Αίγυπτος. Οχι όμως η Ελλάδα! Η άμεσα θιγόμενη χώρα – εταίρος της Γερμανίας στην ΕΕ και στην ευρωζώνη. Η Ελλάδα με το «κοινό» νόμισμα με τη Γερμανία. Η Ελλάδα που η Γερμανία κόπτεται ότι την… έσωσε, ενώ στην πραγματικότητα την ισοπέδωσε.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, η «Διαδικασία του Βερολίνου», όπως την αποκαλούν, «συνεργάζεται με εκείνα τα κράτη που έχουν άμεση επιρροή στην κατάσταση στη Λιβύη»!  


Το γεγονός ότι το σύμφωνο της Λιβύης με την Τουρκία ισοπεδώνει την ελληνική εθνική κυριαρχία δεν θεωρείται επαρκής λόγος για να είναι και η Ελλάδα παρούσα. Πολύ περισσότερο, δεν θεωρείται λόγος για να μην κληθεί καν ο Ερντογάν, ο οποίος παραβιάζει ωμά το διεθνές δίκαιο αλλά και την κυριαρχία κράτους-μέλους της ΕΕ. Και αυτά την ώρα που οι ΗΠΑ, που δεν ανήκουν στην κατά τα άλλα «ενωμένη Ευρώπη» της Γερμανίας, έχουν καταδικάσει με τον πιο ρητό και ισχυρό τρόπο αυτό το σύμφωνο ως παράνομο και απαράδεκτο.  


Η δε Ευρώπη η ίδια έχει για μία ακόμα φορά ξεγυμνωθεί ως η ανύπαρκτη μαριονέτα του Βερολίνου: άλαλη.

Ο Μητσοτάκης ζήτησε να πάει και εκείνος – και ενδεχομένως στο τέλος να το επιτύχει. Ωστόσο, ανεξάρτητα αν τελικά οι Γερμανοί αναγκαστούν τελικά να τον συμπεριλάβουν και εκείνον και την Ελλάδα στη… «Διαδικασία», αυτό, πλέον, δεν θα λέει τώρα και πολλά: το πώς αντιμετωπίζουν την Ελλάδα και το πόσο την υπολογίζουν φάνηκε ήδη όσο πιο καθαρά γίνεται. Το αν θα αναγκαστούν τελικά να τον καλέσουν ή όχι ελάχιστη ουσιαστική σημασία πλέον έχει. Και, βέβαια, αν παρά το εξόφθαλμο αυτό αίσχος τελικά δεν τον καλέσουν καν θα δείχνει...


 όχι μόνο ουσιαστικά – αυτό έχει κριθεί – αλλά και τυπικά το πώς αντιμετωπίζει η… «εταίρος» και «σωτήρας» Γερμανία την Ελλάδα. Αν δεν κρατήσουν ούτε καν ύστερα από όλα αυτά έστω και τα πιο στοιχειώδη προσχήματα, τι να πει κανείς;

Ετσι κι αλλιώς, η ουσία πάντως δεν αλλάζει: για το Βερολίνο η Ελλάδα είναι απολύτως αναλώσιμη. Οσοι ομνύετε τόσα χρόνια σε αυτούς, να τους χαίρεστε λοιπόν τους γερμανούς «εταίρους» μας. Πράγματι, μας αντιμετωπίζουν ως τέτοιους… 

Δεν υπάρχουν σχόλια: