"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΣΥΡΙΖΑΝΕΛέητο ΤΣΑΡΛΑΤΑΝΑΔΙΚΟ: Το Ζεϊμπέκικο του Κουρουμπλή



Ο ζεϊμπέκικος ως παλιός χορός είναι αυστηρά ανδρικός κι ορισμένες φορές αποκαλείται «χορός του αετού». Ο ζεϊμπέκης είναι εξ ορισμού λεβέντης. Δεν είναι κλεφτοκοτάς, δεν είναι άνδρας χωρίς τιμή και υπόληψη. Δεν μπορώ να φανταστώ τι θα συνέβαινε σε κρατικό αξιωματούχο αν τον συλλάμβαναν στην αρχαιότητα να χορεύει ζεϊμπέκικο στα γενέθλια του εφοπλιστή Κουντούρη! Πίσσα και πούπουλα! Πίσσα και πούπουλα!


Ο ίδιος ο υπουργός Κουρουμπλής διαψεύδει ότι χόρεψε ζεϊμπέκικο στην γιορτή του εφοπλιστή Κουντούρη. Δεν διαψεύδει ότι είναι καλός στο ζεϊμπέκικο και δεν θα μπορούσε άλλωστε! Υπάρχει και βίντεο που τον δείχνει να μεγαλουργεί στην ιερή αυτή πράξη! Προς το παρόν είμαστε χαρούμενοι που οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν διαψεύδουν ότι βούλιαξε το πλοίο του εφοπλιστή Κουντούρη.  


Ο κ. Κουρουμπλής ισχυρίζεται ότι το δημοσίευμα των Παραπολιτικών δεν είναι αληθές. Η αλήθεια είναι ότι είδαμε ένα βίντεο που δείχνει πράγματι τον κ. Κουρουμπλή σέρνει τον «χορό του αετού». Όπως αλήθεια είναι κι ότι δεν υπάρχει στην αίθουσα κάποια φωτεινή ένδειξη που να λέει «πάρτι Κουντούρη». Για να ξέρουμε κι εμείς οι αδαείς τι συμβαίνει στα κοσμικά των Αθηνών και περιχώρων.


Για χάρη της αναζήτησης της αλήθειας,  ας δεχτούμε ότι ο κ. Κουρουμπλής πήγε πράγματι στο συγκεκριμένο πάρτι. Κι ότι χόρεψε το ζεϊμπέκικο. Είναι βέβαιο ότι δε θα μπορούσε ο κ. υπουργός να ξέρει  ότι θα βυθιζότανε μερικούς μήνες αργότερα η Αγία Ζώνη ΙΙ. Θα μιλάγαμε για «έγκλημα» αν ο χορός έπεφτε μετά το ατύχημα! Αλλά αυτό δεν συνέβη.  


Έτσι δεν είναι κύριε υπουργέ μας; Δεν έχετε δει και δεν έχετε συνομιλήσει με τον εφοπλιστή Κουντούρη μετά από το ατύχημα. Δεν θα πίστευα κάτι τέτοιο…


Καταλαβαίνουμε γιατί αντιδρά έτσι ο κ. υπουργός. Επειδή...
 η συμμετοχή του στο πάρτι, αν αυτή αληθεύει, αποδεικνύει κάτι άλλο! 


Ότι υπήρχε πιθανότατα σχέση. Αλλά και πάλι, ποιος εφοπλιστής δεν θα ήθελε τον υπουργό του στο πάρτι;  


Κι από την άλλη, ένας υπουργός προσέχει σε ποια πάρτι πάει. Κάτι πρέπει να είχε ακούσει ο κ. Κουρουμπλής για τα μπλεξίματα του κ. Κουντούρη με τις λιμενικές αρχές στο παρελθόν. Μπερδεμένη ιστορία…


Σε αυτή την υπόθεση ο υπουργός της ναυτιλίας τα έχει κάνει κυριολεκτικά σαλάτα.  


Έγινε ένα ατύχημα. Αν ήταν κάτι άλλο περιμένουμε από τις λιμενικές αρχές να μας διαφωτίσουν. Στην συνέχεια μάθαμε ότι την ώρα του ατυχήματος στο πλοίο αυτό ήσαν ελάχιστοι άνδρες του πληρώματος. Με άλλα λόγια, υπήρξαν λίγοι  μάρτυρες στα γεγονότα. Οι άνδρες αυτοί συνελήφθησαν, αλλά όχι και ο… εφοπλιστής.


Ύστερα, μάθαμε ότι το κράτος κινητοποιήθηκε με χαρακτηριστική ολιγωρία στο θέμα της αντιμετώπισης της καταστροφής. Κι ο κ.  Κουρουμπλής πιάστηκε με την γίδα  στην πλάτη, όταν αποδείχτηκε ότι δεν ζήτησε έγκαιρα την βοήθεια των Ευρωπαίων, παρά τα όσα αντίθετα είχε υποστηρίξει. Ο κ. Κουρουμπλής πιάστηκε τουλάχιστον μία φορά να λέει ψέματα. Είπε με ευκολία ψέματα μία τουλάχιστον φορά! Πως μπορούμε να τον πιστέψουμε με ευκολία σήμερα;


Κι άρχισε τότε, όταν τον έπιασαν με την γίδα στην πλάτη, να λέει κάτι τρελά, ότι μπορούσε ο κόσμος να κάνει μπάνιο μέσα στην πίσσα κι άλλα τέτοια. Πραγματικά τρελά πράγματα! Κι ύστερα βγήκε μία εφημερίδα που έβγαλε στον αέρα ένα βίντεο με τον ίδιο να χορεύει ζεϊμπέκικο, ισχυριζόμενη ότι το βίντεο ήταν από το πάρτι του εφοπλιστή Κουντούρη. Στο πάρτι του εφοπλιστή του Αγία Ζώνη ΙΙ, που βούλιαξε και σκόρπισε εκατοντάδες τόνους μαζούτ στον Σαρωνικό, αφού πήρε δύο φορές παράταση για να σεργιανίζει στο Αιγαίο από το υπουργείο του κ. Κουρουμπλή.  


Τυχαίο;  


Μόνο και μόνο γι αυτό, για τις δύο παρατάσεις, ο κ. Κουρουμπλής θα έπρεπε να είχε παραιτηθεί. Για λόγους ευθιξίας. Αν υπάρχει από δαύτη σε αυτή την κυβέρνηση!
 
 
Δεν ξέρω αν ο κ. Κουρουμπλής χόρεψε ζεϊμπέκικο στο πάρτι του κ. Κουντούρη ή σε άλλο πάρτι. Ζεϊμπέκικο, πάντως, χόρεψε. Αλλά οι λεβέντες, κύριε Κουρουμπλή, δεν είναι οι καλοί χορευτές. Δεν αποδεικνύεται κάτι αν σηκωθείτε και ρίξετε δύο ή τρεις ζεϊμπεκιές. Λεβέντες είναι εκείνοι που αναλαμβάνουν τις ευθύνες για τις πράξεις τους ή τις παραλείψεις τους. Που έχουν το θάρρος να παραιτηθούν όταν κάνουν λάθος.
 
 
 Εσείς, το έχετε;

Δεν υπάρχουν σχόλια: