"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΜΠΑΝΑΝΙΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΚΙΑ:Υπό κράτηση δημοσιογράφος μετά από tweet για τον Ερντογάν

Ολλανδή δημοσιογράφος -με καταγωγή από την Τουρκία- κρατείται και ανακρίνεται μετά από ανάρτησή της για τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον λογαριασμό της στο Twitter.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Metro για την οποία εργαζόταν, η Εμπρού Ουμάρ τέθηκε υπό κράτηση το Σάββατο.

Αργά το βράδυ του Σαββάτου, η Εμπρού Ουμάρ έγραψε στο Twitter ότι αστυνομικοί βρίσκονται στην πόρτα της και ότι τη μεταφέρουν σε αστυνομικό τμήμα στο Κουσάντασι.

Στη Χάγη, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ολλανδίας, Χέρμαν βαν Γκέλντερεν, επιβεβαίωσε ότι η δημοσιογράφος κρατείται, προσθέτοντας ότι υπάρχουν λίγες πληροφορίες.

«Το γνωρίζουμε. Βρισκόμαστε σε επαφή (με την Τουρκία) και παρακολουθούμε στενά την υπόθεση» είπε στο Associated Press.

Οι τουρκικές Αρχές έχουν ξεκινήσει σχεδόν 2.000 νομικές διαδικασίες κατά ανθρώπων που κατηγορούνται ότι προσέβαλαν των Ερντογάν.

H Ουμάρ έγραψε κείμενο στη Metro, καταγγέλλοντας την έκκληση του προξενείου της Τουρκίας στο Ρόντερνταμ προς Τούρκους πολίτες στην Ολλανδία να αναφέρουν περιπτώσεις ανθρώπων που «προσβάλλουν» την Τουρκία και τον ηγέτη της.

Η ίδια συνέκρινε αυτή την πρακτική με τις πρακτικές του NSB, μία αναφορά στο ολλανδικό ναζιστικό κόμμα στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, είχε δηλώσει για την έκκληση: 
 «Δεν είναι καλό πράγμα και ο πρεσβευτής μας θα ζητήσει εξηγήσεις από τις τουρκικές Αρχές».
Πολλοί ευρωπαίοι ηγέτες κατηγορούνται ότι κάνουν τα «στραβά μάτια» στην επιχείρηση του Ερντογάν να πλήξει την ελευθερία του λόγου, με αντάλλαγμα την εφαρμογή της συμφωνίας για το προσφυγικό.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, γερμανός δημοσιογράφος τέθηκε υπό κράτηση στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης και απελάθηκε στην Αίγυπτο.



Δεν υπάρχουν σχόλια: