"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΘΡΗΣΚΕΙΑ και ΠΟΛΙΤΙΚΗ στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Περί ευλαβείας - Η Ελλάδα, όπως έχει τον Κατρούγκαλο που της αξίζει, έχει και τους άθεους που της αξίζουν.


Η Ενωση Αθέων, αγνώστων λοιπών στοιχείων, με βαρυσήμαντη ανακοίνωσή της καλεί τους πιστούς της σε κρεοφαγία τη Μεγάλη Παρασκευή. Για την ακρίβεια την Παρασκευή 29 Απριλίου 2016, η οποία ψευδωνύμως αποκαλείται «Μεγάλη» όπως αναφέρουν. Οργανώνει μάλιστα και «δείπνους» σε διάφορα εστιατόρια της χώρας, οι οποίοι θα τελεσθούν υπό την κωδική ονομασία «Φανεροί δείπνοι».  


Προς αποφυγήν παρεξηγήσεων, η ένωση ξεκαθαρίζει πως θα γίνονται δεκτοί και χορτοφάγοι/ες, αρκεί οι συνδαιτυμόνες να συμμετέχουν στην ευωχία και στο κέφι χωρίς γκρίνιες και πένθιμο ύφος. 


 Θα μπορούσε κανείς να πει πως η αποδοχή και χορτοφάγων στη θρησκευτική τελετή της κρεοφαγίας δείχνει μια τάση κεντροαριστερής απόκλισης στις ριζοσπαστικές αρχές της αθεΐας. Αφήστε που μπορεί να παρεισφρήσουν και τίποτε κρυπτοχριστιανοί οι οποίοι, με το πρόσχημα της χορτοφαγίας, δεν θα σπάσουν τη νηστεία τους την ημέρα εκείνη. Υποθέτω ότι οι ιθύνοντες θα έχουν προνοήσει για τον εντοπισμό ενδεχόμενης παρεκτροπής από τις καταστατικές αρχές της αθεΐας. Και θα αποτάσσουν πάραυτα τους αποστάτες.


Για να μπορείς να κυκλοφορείς ελεύθερα στην επικράτεια του ευτράπελου που ακούει στο όνομα «Ελλάδα», οφείλεις να εγκαταλείψεις τη σοβαρότητά σου. Αλλιώς κινδυνεύεις είτε να περάσεις απαρατήρητος είτε, το χειρότερο, να σε πάρουν στα σοβαρά και να σε εξοντώσουν. Κοινώς η Ελλάδα, όπως έχει τον Κατρούγκαλο που της αξίζει, έχει και τους άθεους που της αξίζουν.  


Τι στην ευχή Eλληνες θα ήσαν, αν δεν έβρισκαν και οι άθεοι τον τρόπο να οργανώσουν τη δική τους κωμωδία


Θα μου πείτε ζούμε στη χώρα όπου το Αγιον Φως γίνεται δεκτό με τιμές αρχηγού κράτους, κοινώς θεωρείται ισότιμο με τον Ολάντ και τον Πούτιν, χωρίς κανείς να σκεφτεί ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο υποτιμάται η πνευματικότητά του και θίγεται η ιερότητά του. Και στην Αγγλία λειτουργούσε η Flat Earth Society, λέσχη της οποίας τα μέλη πίστευαν ότι η Γη είναι επίπεδη. Και τη δεκαετία του εξήντα το συνδικάτο των Μάγων στην Ιταλία απειλούσε με θύελλες και φυσικές καταστροφές αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά του – ελπίζω να μην το πάρουν πολύ στα σοβαρά οι δικοί μας της ΕΣΗΕΑ. Δεν είμαστε μόνοι στον άγριο τούτο κόσμο.


Ο Μπέρτραντ Ράσελ έλεγε πως η αθεΐα είναι η άλλη όψη του νομίσματος της πίστης. Οπως ο πιστός πιστεύει ότι υπάρχει θεός, έτσι και ο άπιστος πιστεύει ότι δεν υπάρχει, χωρίς κανείς να μπορεί να αποδείξει με λογικά επιχειρήματα την πίστη του.  


Οπως έλεγε ο Σωκράτης... 

η σοφία είναι ανθρώπινο μέγεθος, άρα έχει τα όριά της. 


Ο Ράσελ δήλωνε αγνωστικιστής, όπως ο Σωκράτης στο τέλος της Απολογίας ή ο Πρωταγόρας. Κοινώς διατηρούσε για τον εαυτό του το ανθρώπινο δικαίωμα της αμφιβολίας.


Υπάρχει και το «ζητηματάκι» της ευλαβείας:


  Πιστεύεις δεν πιστεύεις, νηστεύεις δεν νηστεύεις, η Εβδομάδα των Παθών επανέρχεται κάθε χρόνο για να σου υπενθυμίσει πως η κοινότητα των Ελλήνων έχει ένα κεφάλαιο πολιτισμού που ξεπερνά τον ξεπεσμό της


Ποια ευλάβεια, όμως, και ποιος πολιτισμός σε μια εκκλησία όπου γύρω σου σχολιάζουν το ασφαλιστικό γιατί το θεωρούν σημαντικότερο απ’ τα ελληνικά των Ευαγγελιστών ή τα εγκώμια της Μεγάλης Παρασκευής;


Αν μη τι άλλο, η Eνωση Αθέων μας έδωσε την ευκαιρία να θυμηθούμε πως η ευλάβεια μπορεί να αποκαταστήσει την πολιτισμική σοβαρότητα που λείπει από τον τόπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: